Bernstorffsminde: Tid til selvpromovering af efterskolerne


Bernstorffsminde: Tid til selvpromovering af efterskolerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Flemming Kattrup, Strands Havvej 18, Knebel
Bruger
Læserbrev. 

Det er tid til selvpromovering af efterskolerne. Denne gang er det Bernstorffsminde Efterskole ved Faaborg, der sørger for rampelys ved en - sen forekommer det - happening med 46 elever stuvet sammen i et klasselokale to og en halv time og isoleret grundet skolens - på dette tankevækkende tidspunkt - mistanke om brug af snus og alkohol i nævnte rækkefølge.

Hvad disse 2,5 timer blev brugt på, kan skolens ledelse vel forklare og mane rygter om ransagelse af elevernes værelser uden disses tilstedeværelse i jorden. De 46 mistænkte måtte foretage toiletbesøg, men ikke fortælle far og mor, hvad skolen havde gang i. Det virker lidt politistatsagtigt og er vel ulovligt.

Ifølge en af de berørte benyttede man tiden på at opfordre til at melde sig selv og - forkasteligt - til at melde/stikke andre. Seancen endte med, at skolen bortviste 16 elever lige før afgangseksamen. Det virker amatøragtigt og hysterisk, for ifølge forlydender fra elever kunne der godt i året løb uddeles advarsler. Men her kunne forældrene vel få penge tilbage, såfremt man idømte bortvisning. Her på falderebet falder det i øjnene, at der fra skolens side ikke skulle refunderes noget, så den havde frit lejde modsat forældre og de bortviste. Igen tankevækkende.

Nogle forældre fandt tilbageholdelsen - ikke selve bortvisningen af deres barn - så krænkende, at de har sendt en klage til Undervisningsministeriet for unødig magtanvendelse, hvilket det vel også forekommer for menigmand. Selve håndteringen virker amatøragtig, hovsa og lidet flatterende for efterskolen. Forældre og elever var på forhånd bekendt med skolens politik, hvor efterhånden alle efterskoler ukritisk efteraber hinanden i strenghed og regelsæt, som drejede det sig om voksne og myndige personer. Vi får indtryk af, at hårde lovregler er den eneste måde, efterskolerne kan klare problemer - en nem og behagelig løsning af alle sager - og proportionerne i straf helt på overdrevet. I betragtning af, at det vel er et sårbart klientel - mange umodne, trivedes ikke hjemme, er usikre for deres egen fremtid, sårbare m.m., virker mange efterskolers behandling eller mangel herpå grotesk og uprofessionel.

Jeg har selv med 30 års skolegerning erfaret, at en advarsel i langt over 90 pct. af tilfælde var den bedste løsning for elevens videre fremtid, mens der altid vil være nogle håbløse eksempler, der så må tage straf. Her kører ledere og lærere den nemme og ikke videre professionelle stil. I fuld overensstemmelse med erhvervslivets fremarbejdede nul tolerance-politik, hvor f.eks. en uåbnet dåseøl skænket af en tilfreds kunde, men snuset op bagved i en skraldebil førte til omgående afskedigelse af en mand, der ulasteligt og trofast havde tjent firmaet i langt over 20 år. Hvad er det for en erhvervslivsvej nu også efterskoler efteraber i stedet for at give de unge en chance? Man kan til dels forstå handlemåden, hvis det gennemgående træk er, at ledere og lærere har måttet give op i folkeskoleregi eller slet ikke er seminarieuddannede.

Jeg mener, det er på høje tid, at fokus og kritik bliver sat på efterskolerne, for her er eksempler på deres ukritiske gøren og laden med bare et par links på skoler, der tankevækkende og bekvemt venter med at bortvise lige op til afslutningen, som netop på Bernstorffsminde. Der er noget helt galt i Danmark på efterskolefronten.

Bernstorffsminde: Tid til selvpromovering af efterskolerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce