Aktiv dødshjælp. Skal vi selv være herre over liv og død?


Aktiv dødshjælp. Skal vi selv være herre over liv og død?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Hans Holmsgaard, Ærøvej 1A, Thyborøn - Lægehuset, initiativtager til projektet "Omsorg indtil døden".
Foto: Henrik Vinther Krogh / 
COMPLOT.DK
Læserbrev. 

I FS 1. marts er der en stor artikel med pensioneret overlæge Svend Lings fra "Læger for Aktiv Dødshjælp". Han gør sig her til talsmand for, at patienten selv skal være herre over liv og død.

Han taler om patienter, som vi (lægerne) ikke kan hjælpe længere. Sådanne patienter kender jeg ikke. Selv om jeg som læge ikke altid kan gøre min patient rask, så er der altid noget at gøre. Vi har i dag meget gode muligheder for at behandle patientens fysiske, psykologiske, sociale og eksistentielle/åndelige smerter. (Kaldet den palliative eller lindrende behandling). Så selv om patienten måske er døende, er der ingen grund til at give op. For mig er ønsket om dødshjælp en falliterklæring, fordi den palliative behandling ikke er god nok. 

Så påstås det, at lægerne på hospitalet tager livet af folk ved "bare altid at skrue op for morfinen". Han siger endda, "at lægerne i al hemmelighed indgår aftaler med patienterne og i sidste ende hjælper dem med at dø." 

Det er i mine øjne en meget alvorlig, udokumenteret og usand anklage, som Svend Lings her retter mod lægerne. Jeg er godt klar over, at en lille gruppe læger har samme holdning som han. Men lægeforeningen er imod, og jeg kender ikke selv nogen læger, der går ind for dødshjælp. Det er naturligvis i orden at give morfin i tilstrækkelige doser til at behandle smerterne; men det er ikke i orden at give medicin i en dødelig dosis med det formål at slå patienten ihjel. 

Svend Lings mener at kunne skønne, hvad der er bedst for patienten uden at have været læge for dem. Han møder dem sjældent ansigt til ansigt, da kommunikationen for det meste foregår telefonisk og over mail. Retfærdigvis indrømmer han da også, at tvivl er uundgåeligt; så derfor lægger han hele ansvaret på patienten. 

Men skal alt være tilladt? Skal vi ikke have love, der beskytter den svage? Skal den døende ikke beskyttes, så vedkommende får en optimal palliativ behandling og ikke bare bliver tilbudt dødshjælp? Og skal det menneske, der føler sig til besvær, ikke beskyttes fra et pres om at bede om dødshjælp? 

Til slut harcelerer han over Etisk Råd, som han mener, er en udemokratisk konstruktion, som kortslutter dialogen mellem befolkningen og politikerne. Samtidig mener han ikke, at rådet er repræsentativt for den danske befolkning, da "der er en overvægt af kristelige kirkegængere i rådet". For mig at se er det en god idé, at politikerne har Etisk Råd til at komme med input i vanskelige etiske spørgsmål. Det er vel heller ikke så mærkeligt, at der er et flertal af kristne i rådet, når 85 procent af befolkningen er medlemmer af folkekirken. Rådet er som bekendt ikke altid enige, og kommer derfor også med mindretalsudtalelser, som politikerne så kan forholde sig til.

Aktiv dødshjælp. Skal vi selv være herre over liv og død?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce