Aftenskoler. Vi styrker den almene dannelse


Aftenskoler. Vi styrker den almene dannelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lisbeth Lunding - formand for Aftenskolernes Samråd i Odense Kommune
Billede
Læserbrev. 

Aftenskolerne - og dermed brugerne af de folkeoplysende tilbud - må lægge ryg til både faktuelle fejl, begrebsforvirring og historiske misforståelser i det angreb, som Leif Henriksen fra Bellinge i Fyens Stiftstidende onsdag 14. juni lancerer under den meget mystiske overskrift: "Ånd er magt".

Lad mig benytte lejligheden til at lægge nogle kendsgerninger på bordet - og dermed forhåbentlig bidrage til en større forståelse for det arbejde, som aftenskolerne udfører for rigtigt mange mennesker i det danske samfund.

For det første har vi slet ikke "kommunale aftenskoler" i Danmark. Vi har foreninger, der tilbyder folkeoplysende voksenundervisning - med masser af frivillige borgere og professionelt ansatte, som alle har en meget stærk kompetence.

Vores brugere betaler i udgangspunktet 2/3 af udgifterne til undervisningen - derfor er påstanden om, at det "væsentligste økonomiske grundlag fortsat er offentlige midler" helt forkert. Det offentlige tilskud er derimod halveret siden 2002.

Vi har ikke fokus på "små studiekredse, hvor det hobbybetonede udgør et større pensum, end det uddannelsesmæssige" - men har fokus på at øge den almene dannelse og højne uddannelsesniveauet med et særdeles bredt indhold og via mange forskellige formidlingsformer, så alle kan være med.

Vi lærer ikke folk at blive "aktivister". Vi blander os slet ikke i folks holdninger, men giver dem alene redskaber til at fungere bedre - så deres handlemuligheder forbedres og gør dem i stand til at bidrage aktivt til det danske samfund på et oplyst grundlag.

Virkeligheden, som Leif Henriksen tilsyneladende ikke kender ret meget til, fortæller altså en helt anden historie. De offentlige tilskud har været stærkt faldende igennem flere år. Mange voksne mennesker i det danske samfund har ganske enkelt ikke råd til at blive klogere og til at blive udfordret, så derfor ser vi i stigende grad et frafald blandt folk, som er dårligt økonomisk stillet og har svigtende forudsætninger for at deltage.

Sandheden er, at det ikke er den almene dannelse og det grundtvigianske livssyn, der har mest medvind hos politikerne i dag. Der er en generelt vigende interesse for at vedligeholde og styrke videns- og dannelsesniveauet for alle danskere - og det går især ud over de svage, de nye, dem med dårlig økonomi, svigtende fysiske forudsætninger og størst behov. Og det går desværre også ud over aftenskolernes mulighed for at hjælpe, selvom vi har de mest naturlige, effektive og dannelsesmæssige rammer for at udøve præcis den indsats, som både det offentlige system og det private erhvervsliv har svært ved at håndtere.

Men bare rolig - vi lader os ikke bremse. Alle, der har lyst til at blive klogere og til at være en del af et folkeoplysende, forpligtende og tolerant fællesskab er hjertelig velkomne.

Også Leif Henriksen.

 

Aftenskoler. Vi styrker den almene dannelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce