Aftenskolen. Ånd er magt


Aftenskolen. Ånd er magt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Leif Henriksen, Rughøjvej 78, Bellinge, Odense SV
Billede
Læserbrev. 

Med gamle N.F.S.Grundtvig siges der mange smukke ord om den højskolebevægelse, som den gamle digter var med til at bygge op. Om det samfundsgavnlige i at unge mennesker kan få udvidet deres horisont på en efterskole.

De kommunale aftenskoler er af nyere dato, men fra starten var sigtet klart det samme. Da aftenskoleundervisningen blev iværksat, havde man endnu hundredtusinder af borgere, som kun havde en yderst nødtørftig skolegang bag sig, og de skulle have chancen for at lære mere.

Siden da er der sket en betydelig udvikling, og en stigende del af den såkaldte aftenskoleundervisning, hvis væsentligste økonomiske grundlag fortsat er offentlige midler, har gennem mange år udviklet sig til små studiekredse, hvor det hobbybetonede udgør et større pensum, end det uddannelsesmæssige.

For en hel del år siden var der nogle gæve borgere i Nordjylland, som fandt, at nu var aftenskolerne flippet helt ud, og for at demonstrere den vanvittige brug af kommunale penge arrangerede de undervisning i ølbrygning. Uden at en eneste kommunal embedsmand løftede et øjenbryn.

Først da ølbryggerne selv offentliggjorde, at de gjorde grin med lovgivningen, ændrede man kurs, og bestemte at ølbrygning ikke kunne falde ind under aftenskoleloven.

Men trods dette forbud mod ølbrygning, og for resten senere gyngehestefremstilling, har aftenskoleundervisningen fortsat vide rammer.

I Odense kunne man for en hel del år siden lære at blive aktivist ... I programmet hed det: På kurset lærer du, hvordan man laver plakater og løbesedler, planlægger og gennemfører aktioner, happenings, demonstrationer og lignende. Kommunen betaler.

Det er jo rare udsigter. Når nu politiet arresterer en m/k, som måske har malet lidt på rådhusets facade, knust et par vinduer etc., kan aktivisten i dommervagten blot fremvise et diplom, som tilkendegiver, at samfundet selv har uddannet ham/hende i aktivistbranchen, og det derfor er naturligt, at der er plads til lidt praktisk afprøvning af de indhentede færdigheder.

I København blev der i sin tid undervist i bøssekultur og lesbisk massage - overvejende på kommunale skoler.

Det er jo rart at vide, at der stadig er kræfter i samfundet, som sørger for, at uddannelsesniveauet herhjemme fortsat holdes på et højt stade. Det kan muligvis knibe med sproget, med matematikken eller de geografiske begreber.

Men til gengæld bruger vi samfundsmidler til at uddanne unge mennesker i, hvordan man for ændret samfundet, og de fleste politikere tier og samtykker dermed. Hvem bryder sig om at blive kaldt reaktionær, og hvem tør gå imod, at der skal bruges penge til undervisning?

Eleverne betaler jo også en del af undervisningen. Få kroner i timen. Det må vist kaldes dagens tilbud, når det gælder lesbisk massage. Her kan end ikke Ekstra Bladets faste annoncører være med i priskrigen. Måske burde de også søge kommunalt tilskud.

 

 

 

Aftenskolen. Ånd er magt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce