Ægteskab: Brylluppet som event


Ægteskab: Brylluppet som event

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Kresten Drejergaard, Sprogøvej 49, Odense C - biskop emeritus
Bestilt til Fyens fra AP. Kresten Drejergaard
Læserbrev. 

De seneste dages debat om præsters ret til at sige nej til vielse af fraskilte og homoseksuelle har i virkeligheden stået på i det næsten halve århundrede, jeg har været præst. Og derfor undrer det mig, at praktisk talt ingen har gjort sig den ulejlighed at overveje, om det nu om dage overhovedet giver nogen mening at blive gift. Hvad er meningen med at være det?

Det gav mening dengang, da det var den almindelige mening, at det monogame, livslange ægteskab var en fornuftig ramme omkring seksualitet og familieliv. Men det er ved at være længe siden, at det var den almindelige mening. Nu om dage udfolder seksualiteten sig på kryds og tværs uafhængigt af ægteskabet som institution, og for nylig er jeg blevet belært om, at familielivet kan leves i ikke mindre end 37 familieformer, hvoraf den klassiske kernefamilie kun er én form, om end den numerisk stadig udgør et flertal.

Sammen med alle de mange læserbreve om præsternes pligt eller mangel på pligt til at holde bryllup udsendte Fyens Stiftstidende et særligt bryllupstillæg som optakt til en stor bryllupsmesse. Her kan man blive belært om vigtigheden af valg af festens form, kjole, brudebuket, ringe, eventmager og hairstyler samt om det allervigtigste, nemlig gommens tale til sin brud. Men der er ikke ét ord om, hvad der er meningen med hele showet. Hvad går det ud på?

Jeg gætter mig til, at det vil være et almindeligt svar, at det går ud på at fejre brudeparrets kærlighed. Det er kærligheden, der fejres. Kærligheden som en evne, vi kan være mere eller mindre dygtige til. Hvis man er dygtig nok, har man også krav på at få sin kærlighed velsignet og godkendt af enten præsten eller borgmesteren. Det var i al fald et hovedargument, da bøsser og lesbiske gjorde krav på at kunne blive gift med den begrundelse, at deres kærlighed er lige så god som de heteroseksuelles.

Den klassiske opfattelse af ægteskabet er ikke til mere. Den gældende ægteskabslovgivning og skilsmisselovgivning har taget livet af den. Og resten har den individualiserende idealdannelse vedrørende kærligheden som en evne taget sig af. Tilbage er der kun brylluppet som event.

Men det er ret beset let nok at blive gift. I den almindelige forvirring er det meget sværere at være det, hvilket gælder, uanset om man er homoseksuel eller heteroseksuel. Det kunne jeg godt holde en prædiken om.

Ægteskab: Brylluppet som event

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce