Vi bliver ikke spillet

- Dansktopmusik kræver ikke, at du absolut skal sætte dig ind i en frygteligt masse ting, siger Keld Heick.
Foto: Camilla Stephan/Polfoto

Vi bliver ikke spillet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Keld Heick, født 24. februar 1946. Tekstforfatter, musiker, sanger. Oprindeligt uddannet folkeskolelærer.

Hvad betyder 1968 for dig?

- Det var et fantastisk år. Dansktoppen opstod, og jeg var den første, der blev nummer 1 på listen med "Vi skal gå hånd i hånd". Men det, der overskygger alt andet, er, at jeg blev gift med Hilda den 24. august. For 40 år siden. Hilda, hvad fejrer man, når man har været gift i 40 år? (Hilda svarer i baggrunden) Hun siger, det hedder rubinbryllup.

#Mærkede du noget til ungdomsoprøret i 1968?

- Nej, vi havde det ikke tæt inde på livet. Det gik nok lidt hen over vores hoveder. Vi kendte heller ikke nogen.. hva' siger du Hilda? ... Hun siger, det nok mere var et københavnerfænomen. Det var ikke særligt udbredt. De fleste havde sørensuseme travlt med at komme i lære, få en uddannelse og tjene penge. Men nogle af de ting, 68-oprøret medførte, var udmærkede. Man fik nedbrudt nogle autoriteter og sat spørgsmålstegn ved, om man altid skulle sige ja og amen.

Helt ude

Hvad har Dansktoppen betydet for dig?

- Rigtigt meget. Blev man nummer et, så kunne det mærkes på kalenderen. Det væltede ind med jobs, og sådan var det de første år.

Men så lukkede Danmarks Radio den?

- Ja, men på det tidspunkt var den også ude i noget, hvor det næsten kunne være det samme. Det hele var blevet lidt samlebåndsagtigt, hvor udenlandske sange nærmest automatisk blev oversat til dansk, hvorefter man kunne være rimeligt sikker på at få sig en succes. De numre, vi selv skrev, kunne højst blive til bagsider på singlen. Jeg kunne godt forstå, man lukkede programmet, og selv om det var ærgerligt, så spillede DR jo dansktopmusikken i andre sammenhænge. Det gør man så ikke mere. I dag er det totalt udelukket, og det synes jeg er SÅ forkert. De lidt ældre lyttere lader man fuldstændig hånt om. De er henvist til at købe en DAB-radio og så sidde og lytte til en kanal, hvor man KUN hører dansktopmusik, og det gad jeg da ikke selv. Jeg kan godt lide, at tingene er blandede.

Nedbrud

Kan man slet ikke høre Dansktop på FM-kanalerne?

- Nej. Hvis vi laver en ny plade, bliver den ikke spillet. Det nytter ikke engang at sende den ind. Til gengæld kan hvem som helst blive spillet på DAB-kanalen, hvor der slet ingen kvalitetsmåler er. Du kan sidde ved computeren derhjemme og brygge noget sammen, og KORS, hvor kan det være dårligt. På den måde er DR faktisk med til at forringe dansktop-genren, for efterhånden er der jo ingen, der gider bruge penge på at lave et kvalitetsprodukt, hvis DAB-kanalen spiller hvad som helst. Prøv at lytte til det. Nogle gange krummer man tæer helt om i nakken.

Hvad er for dig det særlige ved dansktopgenren?

- Det er musik, som ikke kræver, at du absolut skal sætte dig ind i en frygtelig masse ting. Og det sjove er jo, at selv unge mennesker morer sig og har det skægt og synger med, som Hilda og jeg netop har oplevet det på Langelands-festival. Der er noget fælles at kunne glæde sig over, og folk skråler med på de gamle klassikere. Derfor synes jeg, det er sørgeligt, hvis der ikke kommer nye, gode numre og bands mere, fordi musikken ikke kan spilles i radioen.

Vi bliver ikke spillet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce