Tilbage på ret køl

UFO Yepha.

Tilbage på ret køl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hiphop-duoen UFO Yepha har overlevet en midtbandskrise og er tilbage med mere dybsindighed og personlighed end nogensinde

De to rappere, producere og venner bag UFO Yepha kom til at lide under manglen på et "og" i deres navn, da de skulle indspille deres tredje album "Kig mig i øjnene". Pludselig stod det klart, at de ikke var en samlet organisme men derimod to selvstændige personer med forskellige holdninger og ønsker til, hvor deres musik skulle hen.

Derfor var det dømt til at gå galt, da de gik i gang med indspilningerne uden at have defineret, hvad målet var og ikke mindst, hvordan de skulle komme derhen.

- Vi var kørt lidt døde i det koncept, der tidligere var vores force. En gang havde vi de samme vinkler og tilgange på tingene, selv om vi var to ret forskellige personer. Pludselig kunne vi mærke, at vi havde brug for mere albuerum i vores fælles univers, forklarer Kristian "UFO" Humaidan.

Det var bidende nødvendigt med en hurtig og acceptabel løsning, hvis partnerskabet skulle fortsætte uden at kæntre. Den kom i kraft lange snakke, hvor de inden studiearbejdet satte sig ned og fik spurgt ind til hinandens ve og vel foruden at aftale, hvordan dagen skulle forløbe.

- Det handlede i bund og grund om at finde ud af, hvordan den anden havde det. Hvordan var gårsdagen gået? Hvad var der sket siden sidst? Altså så man ikke bare mødtes og gik direkte i studiet, fortæller Jeppe "Yepha" Bruun Wahlstrøm.

Denne arbejdsgang resulterede i, at de for første gang har lavet numre, der enten var 100 procent UFO eller 100 procent Yepha.

Begge rappere har på "Kig mig i øjnene" i langt højere grad kunnet givet udtryk for personlige holdninger og dermed tydeligere skitseret, hvad de hver især stod for.

- Noget af materialet var så meget den ene eller anden, at det ikke kom med i studiet. Men flere numre er for første gang et rent "UFO"- eller rent "Yepha"-nummer og ikke et "UFO Yepha"-nummer. På andre numre har vi kunnet skabe så meget rum, at vi begge har fået vidt forskellige meninger med. Et nummer som "Stille og roligt knald på" er det bedste eksempel, fordi vores forskellighed dér får lov at stå sammen. Det er blevet plads til begge egoer og begge individer, hvilket betyder, at vi ud fra vores synspunkt er blevet en bedre duo, fortæller UFO.
Foto: Carsten Seidel

Stilen for dyster

Yepha understreger, at de trods alt også er musikere, der som regel har det med at gå egne veje og bruge deres egne indgange til sangene.

- Vi kan begge to godt lide at lave numre, der skiller sig meget ud, og eksperimentere, så det vil alt andet lige trække i forskellige retninger, selv om hiphop-grundlaget er det samme for os begge to. Det er med til at holde os skarpe og orienterede, at der ikke er en fast opskrift, konstaterer han.

De har helt bevidst undgået at sy deres album sammen med en rød tråd og har i stedet ladet de 13 numre udgøre en hiphoppens pendant til patchwork.

- Vi kan bedst lide at lave noget, hvor der er lidt for enhver smag. Ikke for at fange så mange forskellige lyttere som muligt, men mere fordi vi er i stand til at lave flere forskellige slags numre, så de bliver gode, siger UFO.

Til trods for den udmelding er duoen klar over, at der ikke gemmer sig oplagte radiohits som forrige albums "Op med håret" og "Hængekøjen". Dertil er stilen for dyster.

Lagkage og lort

- Vores mål har været at træde mere i karakter og få mere tyngde og indhold i numrene. Og turde vise, hvem vi er som mennesker uden at tænke alt for meget på gøgl og hitpotentiale. Desuden har jeg været igennem en knap så sjov periode med et forlist forhold, der sætter sit spor på papiret, fortæller Yepha.

Det var måske selve konfliktens kerne. At UFO kørte med klatten og Yepha hang med næbbet. Produktivitet og fastlåsthed. Lagkage og Lort.

- Det var det, der blandt andet gjorde det så svært at finde et fælles fodslag. Vi var og er forskellige steder i livet. Men forhåbentlig betyder det blot, at vores fans kan komme tættere på og lære lidt mere om menneskene bag UFO og Yepha. Men det kræver også lidt mere af lytteren, fordi det ikke er easy listening som "Op med håret", siger UFO.

Tragisk historie

Det er ikke høfligt at sammenligne rigtige hiphoppere med Nik & Jay, og UFO Yepha er da også helt uenige i, at nummeret "En enkelt gnist" endog kommer i nærheden af at minde om den poppede duo.

- Det er dig, der skyder helt ved siden af. Den sang opstod, da jeg hørte mine underboer, der lige har fået et lille barn, skændes for vildt. Selve formen og den tragiske, socialrealistiske historie kan minde om nogle af Nik & Jays sange. Men deres tekstforfatteri når ikke vores til sokkeholderne og giver derfor heller ikke de samme billeder eller følelser, siger UFO bestemt.

De er dog enige i, at den sproglige skrue er strammet for at gøre historien mere effektfuld.

- Det er et bevidst valg, at sproget bliver så bombastisk med ord som "epicenter" og "helvede". Og måske er der nogen, der synes, det er for tykt, men vi har allerede fået mange tilbagemeldinger fra folk, der sagde, det gik rent ind. Så det handler om smag og behag. Og underboerne, de er flyttet forlængst og har det forhåbentlig godt. Til gengæld er der kommet nye, der spiller Suspekt helt vildt højt. Måske jeg skulle smide vores plade ind til dem, understreger UFO, mens Yepha kalder det en pissefed idé.

Tilbage på ret køl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce