Poptøsen blev en rockmama

- Har man noget på hjerte, skal man ikke nødvendigvis sælge 100.000 plader. Jeg synes bare, det er skidesynd for de musikere, der har øvet i 20 år, at de kan se deltagere fra X Factor sælge tusindvis af plader, siger Lonnie Kjer. pr-foto

Poptøsen blev en rockmama

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lonnie Devantier er tilbage på musikscenen som Lonnie Kjer. Topmotiveret og udstyret med et rocket debutalbum

17 år skulle der gå, før Lonnie Høgh Devantier Askou Kjer udsendte et album med sine helt egne sange. 17 år, hvor efternavnet Devantier har klæbet som et stykke gennemgnasket tyggegummi til vindersangen "Hallo Hallo" fra Melodi Grand Prix i 1990.

Den sang er for altid død og begravet sammen med kunstnernavnet Lonnie Devantier. Nu kalder den gamle Middelfart-pige sig Kjer på coveret til albummet "Tæt på", hvor mange års opsparede tanker om umulige parforhold og farlige forelskelser er transformeret til 10 rocksange.

De forklarer dog ikke, hvorfor hun først som 35-årig fik taget sig sammen til at lave sin egen plade.

- Tja, hvad kan jeg sige? Årene gik sgu bare. Jeg har syslet med tanken om at lave et album mange gange, men hver gang satte økonomien en stopper for det. Så kom der lige et par børn i vejen, og først da jeg faldt over linjen "et mål uden en deadline er en drøm", gik det op for mig, at jeg blev nødt til fokusere på at realisere få ting i stedet for at gå kold i lange uoverskuelige lister, fortæller Lonnie Kjer.

Der er en verden til forskel på de sange, hun indspillede umiddelbart efter MGP og nu. Dengang var udspillet med hendes ord "totalt desperat", fordi hun sang alt materiale, der kunne støves op.

- Det var et frygteligt projekt, hvor alting gik galt mellem de implicerede, og stort set alle blev uvenner. Mange tror, jeg var enormt feteret. Det skal jeg hilse og sige ikke var tilfældet, når man stod to gange 20 minutter på endnu en blokvogn til en byfest eller i et tivoli med en sur gammel ejer. Jeg kom heller ikke til alle premiererne på de nye film og boede ikke i en stor luksuslejlighed i Middelfart, hvilket en af mine yngre fans synes var en kæmpe falliterklæring, husker Lonnie Kjer, der i dag bor i en haveforening på Amager.

Læner sig ikke tilbage

Hendes debutalbum "Tæt På" er på ingen måde mainstream-pop. Det er milevidt fra noget, der kunne smage af X Factor og berømmelse på et splitsekund. For det første for ikke at blive sammenlignet med sig selv anno 1990, men også primært fordi rockmusikken altid har været hendes kald.

- Jeg har taget de bedste sange og ikke dem, der måske kunne få mig på hitlisterne. Så håber jeg bare, det ene ikke udelukker det andet, fortæller Lonnie Kjer, der ellers ikke har nogen vanvittige ambitioner ud over at få pladen udgivet.

Hun mener, at "Tæt På" burde være en oplagt plade til den moderne kvinde. I hvert fald har hun skrevet om de tanker og problemer, der fylder meget hos hendes veninder og hende selv. Kvinder i 20'erne og 30'erne, som tilsyneladende aldrig bliver tilfredse og ikke formår at læne sig tilbage men i stedet tromler videre i forsøget på at få alle deres drømme opfyldt.

Hun understreger, at det ikke er en rødstrømpeplade, selv om den handler om kvinder og al deres frihedstrang og jagten på håbet.

- Den er for helt almindelige kvinder og måske også teenagepiger, der faktisk burde kunne bruge flere af sangene som retningslinjer for, hvad man skal og ikke skal gøre i et parforhold. Forhåbentlig betyder det, at de ikke bliver lige så desperate, som jeg selv var i sluttyverne, fortæller hun og indikerer, at episoderne fra den periode udgør en stor del af brændstoffet på pladen.

En del af sangene er skrevet direkte til ekskærester, der allerede ved, at deres rolle i Lonnies liv udleveres i landsdækkende medier. Faktisk er det en gammel flamme, der har produceret albummet.

- Nu kommer det til at lyde som om, at der er helt vildt mange fyre i bagagen. Men det skyldes altså, at langt de fleste af mine ekskærester selv er musikere eller arbejder i branchen, forsikrer Lonnie Kjer.

Hun har også skrevet en sang til en veninde, der blev forbløffet over, at hendes forhold var så elendigt, at det var en sang værd.

- Jeg tror nu, hun blev rørt alligevel, fortæller Lonnie Kjer, der har født flere af teksterne i et sommerhus på Vejlby Fed. Andre er kommet til verden på Amager sene aftener i fosterstilling efter stævnemødet med en flaske vin.
Blå bog
Lonnie Høgh Devantier Askou Kjer, født 28. november 1972

Vandt Dansk Melodi Grand Prix 1990 med sangen "Hallo Hallo" og deltog i Eurovisionens Melodi Grand Prix samme år i Zagreb, hvor hun fik en ottendeplads.

I 1991 udgav hun sit debutalbum "Nu er det min tur". Ivan Pedersen og Søren Jacobsen skrev titelmelodien og sangen "Rejsen til verdens ende".

Lonnie Kjer er uddannet med hovedfaget rytmisk sang fra Rytmisk Musikkonservatorium.

Sammen med Liv Beck har hun firmaet Beck&Kjer, der rådgiver om, hvordan man kan bruge sang til eksempelvis teambuilding.

Hun ser meget op til følgende tre musikere: Tracy Bonham, Tim Christensen og Claus Hempler fra fynske Fielfraz

www.lonniekjer.dk

En ny rockmama

Albummet balancerer mellem nutid og fortid, men under indspilningsprocessen blev der valgt lidt flere gamle tekster ud. Simpelthen fordi, de var bedre end de nye og stemte bedre overens med missionen om at lave et rockalbum.

- Derfor ville det være skønt, hvis folk begyndte at omtale mig som rocksangeren Lonnie Kjer, siger rockmamaen in spe.

Hun drømmer om at udfylde det tomrum i dansk rock, hvor blandt andet Sanne Salomonsen og One Two tidligere har huseret.

- Når man synger rock på dansk, er der jo en naturlig og overhængende fare for at blive sammenlignet med de tunge kvinder i dansk rock, og det tager jeg gerne med, da der er et stort publikum til den genre, fortæller Lonnie Kjer.

Hun har oplevet, at hun synger sine egne sange på en helt anden måde, end når hun for eksempel har sunget kor for Jakob Sveistrup.

- Under mit eget navn bliver det ikke så showagtigt, og ordene vejer meget mere, fortæller Lonnie Kjer.

Hun har for længst erkendt, at jobbet som musiker ikke er en venstrehåndshobby. Derfor tager hun sig selv seriøst som både sangskriver og karrierekvinde.

- I en årrække tog jeg ikke mig selv alvorligt, og det er da det mindste, man kan gøre, hvis man vil ud med sine musik, fortæller hun.

Og det har sin pris. Især når ens trommeslagermand arbejder som daglejer, og man har et coachingfirma samt to børn på tre og fem år at tage sig af.

- Jeg troede, jeg var stresset før. Men nu kan man tale om et virkeligt stramt program. Men jeg brokker mig ikke. Jeg står op hver dag og gør det, jeg gerne vil. Jeg har valgt ikke at tjene mange penge. Og faktisk så er jeg ret godt tilfreds, indrømmer hun.

Hun spekulerer lidt på, hvorvidt det ville være en fordel at bo hjemme i Middelfart, hvor der er mere ro på.

- Dér har kvinderne selvfølgelig også drømme og mål, men det er bare ikke nemt at realisere dem, når man befinder sig i en kreativ branche, konkluderer Lonnie Kjer, der efterhånden nærmer sig et punkt, hvor hun hviler i sig selv.

Men hun har stadig det til fælles med veninderne, at hun gerne vil have det hele. Alt. Og ikke mindst ros for den plade, der har været 17 år undervejs.

Anmeldelse af "Tæt På" næste side

Poptøsen blev en rockmama

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce