Motown Records


Motown Records

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Motown Records er et pladeselskab grundlagt 1959 i Detroit af Berry Gordy. Pladeselskabet fik navnet Motown, der er en forkortelse for Motor Town, hvilket Detroit blev kaldt på grund af de mange bilfabrikker i byen.

Motowns første hit i 1960 var "Shop Around" af The Miracles. Gordy havde nu kapital til at købe et hus i Detroit, som han døbte The Hitsville.

Berry Gordy fandt et hold dygtige lokale musikere, som fik navnet The Funk Brothers. Gruppen blev fast tilknyttet som studiemusikere og skrev kontrakt med lokale unge og uprøvede talenter såsom Marvin Gaye, The Four Tops, The Temptations, The Marvelettes, Primettes (senere The Supremes) og Gladys Knight and the Pips.

Pladeproduktionerne bar præg af iørefaldende hits, nærmest overfladiske "tyggegummi"-sange, skræddersyet til det nye teenage-publikum. Vokalen blev sunget uden for mange blues- og gospelfraseringer til forskel fra andre af datidens sorte kunstner som Aretha Franklin og Otis Redding.

I 1967 stoppede sangskriverteamet Holland/ Dozier/Holland samarbejdet med Motown. Den nye producer og sangskriver Norman Whitfield ændrede derefter lyden til en mere rå og funky lyd. Den nye lyd var en tiltrængt fornyelse, da samfundet nu var under forandring med den sorte befolknings raceoprør i syden, Vietnam-krigen og den nye psykedeliske rockmusik. I slutningen af 1960'erne manglede Motown nyt blod til at køre selskabet ind i det nye årti, og efter anbefaling fra Gladys Knight skrev Berry Gordy i 1968 kontrakt med Jackson Five (J5) efter en audition.

Berry Gordy solgte Motown og alle rettigheder til bagkataloget i 1988 til MCA for kun 60 millioner dollars. Den handel er senere blevet kåret til at være en af de dummeste handler i musikhistorien, da MCA fem år senere solgte Motown til PolyGram for 325 millioner dollars.

Et udvalg af Motownhits: "Please Mr. Postman", "Baby Love", "You Can't Hurry Love", "I Heard It Through The Grapevine", "I Just Called to Say I Love You".

Motown Records

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce