Søren Rasted fra Aqua kunne skrive sange til de største stjerner i verden, men han vil hellere skrive nærværende dansk pop med nevøen Nicolaj og synge selv
I poppens verden er 16 år næsten 16 levealdre. På 16 år når kilovis af døgnfluer at flyve op og falde ned, og talrige trends når at overbevise os om at være det eneste rigtige for blot at falme hen i afdelingen for "ej, så vi virkelig så­dan ud dengang".

Så 16 år gør, som den 38-årige Søren Rasted selv siger, "en verden til forskel". Ikke desto mindre barsler han og hans 22-årige nevø Nicolaj på mandag med deres første fælles album som popduoen Hej Matematik! For selv om de tænker lidt forskelligt og trykker på lidt forskellige knapper i studiet, så har de haft et fælles mål for øje: At lave en solid dansk popplade med kant og en masse vedkommende tekster - og så­dan en ambition er tidløs.

For magelig

Men med Aqua og over 28 millioner solgte albums i bagagen er det ikke nødvendigvis en ambition, som møder forståelse i pladebranchen. Trods det solide cv fik Rasted og Rasted nemlig først nej fra et pladeselskab.

- De syntes, det var fuldstændig tåbeligt, at jeg gad at bruge min tid på at skrive danske ting, når jeg kunne sidde og skrive til Britney Spears og være med i den øverste liga. Det chokerede mig en hel del, fortæller Søren Rasted.

Pladen og dens lyrik var imidlertid så færdig og så personlig, at han ikke ville slippe den - og det andet ræs med at skrive til andre har Søren Rasted prøvet. At være i den øverste liga kræver bare nogle ofre, han ikke vil yde.

- Jeg er blevet for magelig. Jeg har fået børn og kone, og jeg gider ikke være tre må­neder væk fra mine unger. Jeg synes heller ikke, at jeg har et kæmpe behov for at vise mig længere.

- Jeg har haft lyst til at skrive noget på dansk, og jeg har haft lyst til at arbejde sammen med Nicolaj.

Tænker kun på hits

Derfor kan målene alligevel være store. Og det er kun hits, de to har tænkt på, når de har skrevet og produceret sammen gennem det sidste halvandet år. Men det er en anden type hits end i Aqua, og vægten på teksterne har skrællet noget af plasticen fra Barbie-dagene væk.

- Bordet fanger på en helt anden måde, når det er dansk. Du kan ikke bare skrive et godt omkvæd og så lefle lidt rundt, så det passer ind. Du er nødt til at have indholdsmæssig substans, forklarer Søren Rasted.

De kommer da også godt omkring og får sagt en masse på pladens 11 numre. Der er både seriøse emner som utroskab og kvinders evner som verdensledere samt fiffige snapshots fra gymnastiksalen og centerpubben. Fælles for det seriøse og det observerede er, at det bliver leveret med en masse naivitet - ligesom musikken.

- Der er en større ærlighed i naivitet end i ironi. Det skal være som at se en film, når man sætter en plade på - der skal sættes en masse billeder i gang. Nogle skal være ærlige, svære og hårde andre skal være sjove og kantede, forklarer Søren Rasted.

- Naivitet kan gøre, at du kan fortælle om noget stort, uden det virker som en løftet pegefinger. Så man kan tage nogle relativt tunge emner op, bakker Nicolaj op.

For ung til Aqua

Det er meget Nicolajs rolle - at bakke op. Det passer ham fint, at hans partner kender spillet og tager det værste tryg. Men selv om den rutinerede onkel fører an, så lægger ingen af dem skjul på, at unge Nicolaj har modet til at sige fra, hvis veteranen bliver for gammeldags i sit arbejde. Omvendt ved Nicolaj, at Søren har hjulpet og inspireret hans eget skridt ind i musikken. Hele Aqua-furoren gik dog lidt hen over hovedet på ham.

- Jeg kunne mærke, at han var meget væk. Før Aqua-tiden var han min storebror. Jeg var inde og besøge ham forholdsvis tit, og så lige pludselig var han væk. Jeg kunne godt have tænkt mig at have været lige lidt ældre på det tidspunkt, så jeg havde forstå­et det hele og hvor stort, det egentlig var. Men det har betydet meget senere hen, at der har været én så tæt på. Jeg har kunnet se, at det faktisk kan lade sig gøre, hvis man er god og heldig, fortæller han.

Efter at have gået på Den Rytmiske Højskole, hvor han sad og legede i studiet i tide og utide og "gik glip af en masse øl", blev han ansat i Søren Rasteds studie The Lobby.

Vi gør det sgu

Konturerne til pladen stammer fra en lille bunke demobånd, Aqua-manden havde liggende netop dér i studiet, og da hans normale legekammerat, Claus Norreen eller Aqua-Claus, gik i gang med at skrive lidt musik på egen hånd, gik Søren og Nicolaj i gang med at kigge på demoerne.

Først havde de forskellige sangere ind over, som farvede numrene på forskellig vis. Men ikke i en nuance som faldt i duoens smag, og til sidst tog de bare beslutningen om selv at gribe mikrofonen.

- Det var så­dan: "Ja, det gør vi sgu!" rå­ber Søren Rasted brovtende.

- Det var lidt værre efter, hvor vi gik og fik så­dan lidt små­kolde fødder, tilfø­jer Nicolaj afdæmpet.

Især Sø­ren måtte mande sig alvorligt op, da han skulle gå fra at synge i det aflukkede studie til at optræ­de for andre mennesker.

- Selv om jeg har stå­et på en scene hundredvis af gange, var jeg pissenervøs. For man kan godt stå og hygge sig lidt i baggrunden på klaver, men når du står dér foran, så er det dig, der skal levere, og jeg havde helt nederen over det: "Fuck, kan jeg nu teksten? Hvad nu hvis jeg dummer mig?" siger han.

Ikke mere familie

De har blandt andet optrådt som underholdning ved Dansk Melodi Grand Prix' semifinale, men den nervø­se debut var til Clements nytårsshow på DR 2. Dér var de tæt på at gøre familieforetagendet endnu større.

- Vi var sgu lige ved at få min far med på cello, griner Søren Rasted, men Nicolaj understreger straks:

- Nej, det må være rigeligt med os.

Sørens hustru, Lene Nystrøm Rasted, er ellers allerede viklet ind i projektet som korsanger på et enkelt nummer, og ægteparret skal også på turné sammen som Aqua til sommer - sandsynligvis samtidig med, at Hej Matematik! spiller sine egne koncerter.

Så hvor familien gerne er et tilflugtssted for fortravlede popmusikere, er den fyldt med arbejdsansigter for Søren og Nicolaj.

- Jeg tror, det er mere irriterende for de andre, end det er for os. For tit har vi brugt nogle af familiedagene på at sidde og snakke om, hvordan vi skulle lave koret på den og den sang. Vi nørder meget, siger Søren, funderer lidt over de halvandet år i studiet med nevø­en, planerne om turné og en ny plade og fastslår:

- Vi har fandeme væ­ret meget sammen.

- Det har væ­ret en lang vej, siger Nicolaj.

- Ha, ha, ja, og i dag skal vi til fødselsdag sammen.

- Har du købt gave?

- Nej.

- Det har jeg heller ikke.

- Måske skulle vi slå os sammen, foreslår Søren.

Tja, det er jo prøvet før.
  • Fyens Stiftstidende