Heartland får hende tilbage til Fyn

"Carpe Diem" hedder vægmaleriet, som Ditte Gantriis udstillede på Hester Gallery i New York i 2016 - og som hun her er ved at gøre færdig. På Heartland arbejder hun videre med temaet - Carpe Diem - eller Grib Nuet, som det hedder, når man oversætter ordene. Foto: Hester Gallery

Heartland får hende tilbage til Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med sin installation på Heartland er kunstner Ditte Gantriis tilbage på Fyn for første gang, siden hun midt i 00'erne gik på Det Fynske Kunstakademi.

Det er fedt, at kunst fylder så meget på en festival, som den gør på Heartland, synes kunstner Ditte Gantriis, der i løbet af 00'erne gik på Det Fynske Kunstakademi.

Selvfølgelig, kan man sige, for som en af fire (kvinder) er hun netop valgt til at repræsentere den unge, danske kunstscene på festivalen i år. Den tredje af slagsen.

Parken har blandt andet vundet European Garden Award og er blevet udpeget til et af Europas 50 smukkeste steder. Arrangørerne mener, at slots- og renæssancehaven er en perfekt ramme om værkerne, da netop renæssancekulturen og dens grundfilosofi tager udgangspunkt i dyrkelsen af individualismen, og det er Ditte Gantriis ikke uenig i.

- Jeg har ikke tidligere været på Heartland, men det er spændende at skulle udstille i de omgivelser. Konteksten betyder en del for værkerne - både at det er en festival, og at den er placeret i haven omkring Egeskov Slot. At arbejde med sin kunst i sådan nogle helt andre kontekster giver altid nogle nye tanker og perspektiver på det, man laver, siger hun.

- Og så er det altid dejligt at udstille med nogle dygtige medkunstnere der alle har fat i noget virkelig spændende. Jeg har før arbejdet sammen med kuratoren for Heartland Temporay, Iben Elmstrøm, hvilket har været et ret fedt afsæt for vores samarbejde.

Vi lever i en kultur, der er meget præget af forførende klichéer, hvor ting bliver til tegn, hvor grøntsager bliver erotiske symboler, hvor produkter bliver brands, hvor musik bliver livsstil, hvor maleri bliver maleri af maleri - en verden, der kan virke tåkrummende banal, og hvis dybder jeg alligevel forsøger at lodde, dykke ned i og arbejde med.
[i]Ditte Gantriis, kunstner på Heartland[/i]
Ditte Gantriis
Ditte Gantriis er 37 år, født i Birkerød og bosat i København.Hun har modtaget legater fra Statens Kunstfond gennem en årrække og har haft æren at modtage præmiering fra Niels Wessel Bagges Fond.

Statens Museum for Kunst har blandt andet købt tre af hendes store værker, som kan ses i museets permanente samling.
Kunstneren med sin søn Carl-Emil før ferniseringen på  udstillingen
Kunstneren med sin søn Carl-Emil før ferniseringen på udstillingen "Sexual Feeling" i Frutta Gallery i Rom for to år siden;. Foto: Frutta Gallery

Grib nuet nu

I sin kunst arbejder Ditte Gantriis med vores visuelle kulturs væsen, virkemåder og koder, fortæller hun:

- En tanke, der til stadighed rumsterer i mine værker, er opfattelsen af vores visuelle verden som en slags karikatur, hvis træk både overdrives og forsimples af dominerende tendenser og begærer. Vi lever i en kultur, der er meget præget af forførende klichéer, hvor ting bliver til tegn, hvor grøntsager bliver erotiske symboler, hvor produkter bliver brands, hvor musik bliver livsstil, hvor maleri bliver maleri af maleri - en verden, der kan virke tåkrummende banal, og hvis dybder jeg alligevel forsøger at lodde, dykke ned i og arbejde med. Og det er netop disse tanker og interesser, mit bidrag til Heartland kommer fra, siger Ditte Gantriis.

Værkets titel er i øvrigt Carpe Diem (eller "Grib nuet"), som jo netop kan kaldes for kliché og en banalitet, men hvis budskab og betydning, man alligevel ikke kan fornægte.

- Det er denne dobbelthed, jeg virkelig godt kan lide, og hele tiden vender tilbage til i mit arbejde, fortæller hun.

Om sit bidrag på Heartland fortæller hun desuden, at de består af "mundblæst glas, roser, cellomusik, hjerter og er inspireret af den franske billedhugger Rodin. Og i øvrigt lige nu befinder sig i en fragtkasse":

- Jeg viser nogle skulpturelle opsatser, som både vil bestå af nye og gamle værker. Værkerne vil blive aktiveret af en musikalsk performance i samarbejde med cellospiller Cecilie Schmidt Dam. Det hele er tænkt sammen med parken, festivalen og den overliggende kuratorerne idé bag projektet, siger hun, der har haft en travl maj forud for Heartland - og derfor giver interview over mailen.

Ud over værkerne til den fynske festival har Ditte Gantriis arbejdet på værker til en kunstmesse i Basel, der hedder "Liste", og desuden skal hun udstille på "Tranen", som er en lille kunstinstitution i Gentofte.

Fra udstillingen
Fra udstillingen "Sexual Feeling" på Frutta Gallery i Rom. Foto: Frutta Gallery

Mest i udlandet

Der er sket meget, siden Ditte Gantriis som ung pendlede til uddannelsen i Odense, hvor hun for første gang oplevede at få taget sin kunst seriøst.

- Først og fremmest husker jeg de år som en tid, der var præget af, at jeg var usikker og genert, siger hun, der i øvrigt var træt af at pendle mellem bopælen i København og studiet i Odense. Men som siden har taget skridtet meget længere ud i verden, idet hun flyttede til New York, inden hun endte med at tage sin master fra Designskolen. Og som i dag oftest udstiller i udlandet og er repræsenteret af Frutta Gallery, som ligger i Rom.

Det var i virkeligheden et ønske om at blive illustrator, der i mange år drev Ditte Gantriis, inden hun fandt frem til kunsten.

- Jeg har aldrig haft lyst til andet. En gang imellem, når jeg er meget fattig. forestiller jeg mig en anden version af mit liv, hvor jeg har et eller andet andet job med fast løn og pensionsopsparing. Og så bliver jeg egentlig så trist - altså ikke ved tanken om lønnen, siger hun og griner.

- Men ved forestillingen om mit liv uden kunst.

Ditte Gantriis og Heartland Temporay kan ses på Heartland fra 31. maj-2. juni 2018 på Egeskov.

Fra udstillingen
Fra udstillingen "Sexual Feeling" på Frutta Gallery i Rom. Foto: Frutta Gallery

Heartland får hende tilbage til Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce