Vild med vinyl: Jens Nicolaisen genopdagede fornøjelsen ved pladerne

Jens Nicolaisen blev inspireret af en walisisk butik, som reklamerede med, at der er verdens mindste. Så han lånte syv kvadratmeter hos en kræmmer i Odense og har nu Danmarks mindste pladeforretning. Foto: Nils Svalebøg.

Vild med vinyl: Jens Nicolaisen genopdagede fornøjelsen ved pladerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jens Nicolaisen havde sat sine lp'er på loftet. Men så fyldte han 40, og fra fødselsdagsfesten går en lige linje til i dag, hvor han lever af og med Odense-forretningen Glad Samler Records.

Da cd'erne i årene omkring 1990 begyndte at indtage musikmarkedet, gjorde Jens Næsborg Nicolaisen som mange andre: Han satte sine lp'er på loftet.

- Det var helt klassisk: Først ryger anlægget, mens pladerne overlever lidt endnu. Men ved næste forårsrengøring bliver de også sendt ud af huset.

Og alligevel ikke, for det, Jens Nicolaisen kalder "en standard-samling på 150-200 lp'er", forblev på loftet - og kunne hentes frem igen, da han i 2009 lagde an til at fejre sin 40 års fødselsdag og besluttede at gøre det til en 80'er-fest.

At det samtidig blev indledningen til et livsafsnit, der i dag har placeret ham som indehaver af forretningen Glad Samler Records i Odense, vidste han ikke dengang.

Hvordan det blev til navnet Glad Samler Records? Jo, jeg oplevede på messer og loppemarkeder mange ældre mænd med mundvigene nedad. Når de kiggede på plader, var der alt muligt i vejen. Jeg derimod var en glad og storsmilende samler, så det blev til "Glad Samler". "Records" kom på, fordi det passede ind i et logo.
Jens Nicolaisen
Vild med vinyl
I 90'erne blev vinylpladerne dømt helt ude og fortid, men over de seneste år har de runde skiver oplevet en bemærkelsesværdig renæssance.I denne artikelserie sætter vi fokus på vinylpladerne. Vi snakker med samlere, handlere og folk med forstand på lyd og udstyr.

Dette er den tredje af seks artikler.
Jens Nicolaisen har sit hovedlager hjemme i privaten, hvorfra han også driver sin netbutik. I sin fysiske butik midt i Odense finder kunderne det, han kalder
Jens Nicolaisen har sit hovedlager hjemme i privaten, hvorfra han også driver sin netbutik. I sin fysiske butik midt i Odense finder kunderne det, han kalder "det klassiske udvalg". Foto: Nils Svalebøg.

80'er-festen i Gylling

Jens Nicolaisen voksede op i Odder. Det var her, han som mange jævnaldrende opbyggede sin første lp-samling.

I 1998 rejste han ud i verden for at ende i Odense og et job som journalist. Herfra lagde han an til 40 års fødselsdagen. Han lejede Gylling Forsamlingshus syd for Odder og kastede sig ud i 80'er-temaet.

- Jeg fik bl.a. fat i en gammel dj-mixerpult med to pladespillere. Jeg gik i genbrugsbutikker for at finde plader fra 80'erne. Og jeg hentede mine lp'er ned fra loftet.

Og lige dér skete noget forunderligt:

- Jeg genopdagede fornøjelsen ved pladerne. Ikke kun musikken, men også de mange historier og oplevelser, der knyttede sig til dem. Pludselig var der masser af billeder på nethinden.

Her kan du købe vinyler
Vinylplader forhandles mange steder. Marskandisere, genbrugsbutikker og loppeforum'er har ofte et par kasser eller tre med lp'er stående. Hertil er over de seneste år kommet en række butikker med fokus på vinylen. Nogle handler med brugte plader, andre med nye - og mange med begge dele. En god del af butikkerne er også aktive på nettet. Her er et fyldigt udvalg af butikker i det jyske og fynske:

Esbjerg:

Bogormen, Kongensgade 3

Fredericia:

Bedhead Records, Oldenborggade 40

Grenaa:

Mermaidmusic.dk (kun netbutik)

Herning:

Bogcentralen, Vestergade 11

Phono.dk (kun netbutik)

ReSpin, Bredgade 59C (loppeforum)

Sound Check, Silkeborgvej 27B

Horsens:

Bogcentralen, Tobaksgården 2

Vinylbiksen, Borgergade 3

Kolding:

Byttecentralen, Låsbygade 1

Jungle Records, Søndergade 15A

Odense:

Glad Samler Records, Vestebro 1F

Moby Disc, Skt. Knuds Kirkestræde 2A

Recordpusher, Overgade 18

Randers:

Læsehesten, Adelgade 7

Silkeborg:

Sort Vinyl, Nygade 10

Svendborg:

Sydfyns Antikvar Boghandel, Vestergade 70

Vinylen, Møllergade 34

Tommerup:

Tallerup Antikvariat, Tallerupvej 19

Vejle:

Tartan Music, Vesterbrogade 15B

Aalborg:

Læsehesten, Reberbanegade 7

The Vinyl Road, Danmarksgade 77

Aarhus:

Badstuerock, Badstuegade 22

Clemens Antikvariat, Tordenskjoldsgade 59

Dandelion, Borggade 5

Grammofonen, Tordenskjoldsgade 64

Pladekisten, Jægergårdsgade 69

Reverb, Nørregade 57

Route 66 og Blacklight Records, Fredensgade 31

Vinylpladen, Max Müllers Gade 3

Vinylrock Café, Mejlgade 46
Prioriteterne er klare hos Glad Samler Records.  Foto: Nils Svalebøg.
Prioriteterne er klare hos Glad Samler Records. Foto: Nils Svalebøg.

Hvirvlet ind i musikken

At det skulle ende med Glad Samler Records, var aldrig meningen.

- Men jeg lod mig hvirvle ind i det. Det var spændende at lede efter plader. Og jeg fik noget sammen med mine kammerater. Vi ringede og skrev til hinanden: Jeg var der og der i weekenden, og jeg fandt de og de titler.

Helt af sig selv kom salg af plader til. Dubletter blev afsat på nettet. Og da samlingen var stor nok til det, begyndte Jens Nicolaisen at stille op på plademesser. Fulgt af en moms-registrering, da omsætningen gjorde det nødvendigt.

- Men jeg havde aldrig en klar plan for, hvordan det skulle udvikle sig, fortæller han.

Jens Nicolaisen havde bestemt ingen planer om at blive professionel handlende, da han igen begyndte at købe vinylplader. Udviklingen er kommet af sig selv, hjulpet på vej af den voksende interesse for de sorte skiver. Foto: Nils Svalebøg.
Jens Nicolaisen havde bestemt ingen planer om at blive professionel handlende, da han igen begyndte at købe vinylplader. Udviklingen er kommet af sig selv, hjulpet på vej af den voksende interesse for de sorte skiver. Foto: Nils Svalebøg.

Ramte en bølge

De første mange år var basen udelukkende privatboligen i Odense-forstaden Villerstofte. Ved siden af passede Jens Nicolaisen sit journalist-job, indtil han for tre-fire år siden for anden gang gik ned med stress og besluttede, at han ville finde noget andet at basere sin tilværelse på.

Det blev vinylen.

- Jeg kunne jo konstatere, at jeg helt tilfældigt havde ramt en bølge. Markedet for nye og brugte vinylplader var i hastig vækst, og jeg har i nu godt tre år levet af Glad Samler Records, siger han.

Det store lager med cirka 10.000 lp'er har han stadig i Villerstofte. Her starter dagen kl. 9, når en ansat fleksjobber møder ind og hjælper med dels at rense nyindkomne plader, dels lægge på nettet, hvor en væsentlig del af handelen foregår.

- Nettet er forankringen i min forretning, lyder konstateringen.

Jens Nicolaisen har altid følt sig som en glad samler, og det afspejles i navnet på hans butik. Foto: Nils Svalebøg.
Jens Nicolaisen har altid følt sig som en glad samler, og det afspejles i navnet på hans butik. Foto: Nils Svalebøg.

I Odense, Aarhus og Horsens

Også plademesserne har Jens Nicolaisens bevågenhed.

- Jeg kunne være af sted stort set hver weekend, men jeg har jo også en familie. Så det er cirka 20 gange om året, jeg starter bilen og kører ud i landet, fortæller han.

De fleste gange har han booket et bord hos andre arrangører, men han er også begyndt selv at stå for messer: to gange om året i Odense og det samme i Stakladen i Aarhus samt en efterårsmesse på Fængslet i Horsens. Desuden en gang imellem i Svendborg og Kolding.

- Jeg kan godt li' at lave events, lyder den enkle forklaring på denne side af aktiviteterne i Glad Samler Records.

Jens Nicolaisen. Foto: Nils Svalebøg.
Jens Nicolaisen. Foto: Nils Svalebøg.

Tæt på strøgkunderne

Event-genet førte også til, at Jens Nicolaisen i august 2016 åbnede en butik på Vesterbro - en af Odenses travle midtbygader.

- Man får jo ikke mange strøgkunder i et villakvarter, konstaterer han med et smil.

Så indehaveren af Glad Samler Records gik på jagt efter et egnet lokale, kiggede på 40-50 kvm. store butikker med facade mod fodgængere og biler - og følte det ikke helt som det rigtige.

I stedet besluttede han at lave Danmarks mindste pladeforretning.

- Jeg læste om en pladeforretning i Wales, som kalder sig verdens mindste, så...

De nødvendige syv kvadratmeter fandt Jens Nicolaisen hos en anden samler, Bent Nielsen, som har forretningen Minikræmmeren i et kælderlokale i gården til Vesterbro 1.

- Jeg spurgte, om han kunne undvære et hjørne.

Jens Nicolaisen. Foto: Nils Svalebøg.
Jens Nicolaisen. Foto: Nils Svalebøg.

Tre slags samlere

Så lige inden for døren til kræmmerbutikken har Glad Samler Records nu sin butik. En række kasser med hovedsagelig brugte plader.

- Det klassiske udvalg, som ejeren siger om de cirka 1500 titler.

Udvalget er bredt: rock, pop, disco, funk. Et udtryk for, at Jens Nicolaisens egen smag dækker bredt.

For han samler også selv. Håndplukkede lp'er.

- Der findes tre slags samlere, siger han og forklarer:

- Nogle vil gerne have noget komplet, f.eks. alle plader med en bestemt kunstner. Eller, som jeg også har oplevet, alle de plader - først og fremmest Gasolins - som Peder Bundgaard har tegnet cover til.

- For andre handler det om investering. De køber førsteudgaver eller udgivelser i begrænset oplag. Ofte køber de to eksemplarer i håb om senere at kunne sælge det ene videre med fortjeneste.

Og så er der den tredje gruppe: Dem, der samler for musikkens skyld, og fordi de kan knytte pladerne til oplevelser som koncerter eller minder fra deres eget liv.

- Jeg hører til den sidste gruppe, siger Jens Nicolaisen. Det er derfor, jeg har bl.a. David Bowies lp "Let's Dance". Det var den første plade, jeg tilbage i 1983 købte.

Mere salg end samling

Alligevel er det ikke helt så enkelt med de cirka 1000 lp'er, Jens Nicolaisen kalder sin egen samling.

For det påvirker, at han i efterhånden mange år har handlet med plader.

- De bliver mere et salgsobjekt end et samlerobjekt, konstaterer han om udviklingen i følelserne for de sorte skiver.

Og så slår han ud med hånden mod kasserne med vinyl i Danmarks mindste pladebutik.

- Derfor kan du i virkeligheden kalde alt det her min pladesamling, som jeg sælger fra.

Vild med vinyl: Jens Nicolaisen genopdagede fornøjelsen ved pladerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce