Test: Seks gode bud på champagne til nytår


Test: Seks gode bud på champagne til nytår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke kun de kendte champagne-mærker, som bliver billigere i december - de bedste køb finder man hos nicheproducenterne

Udbuddet af champagne på det danske marked er overvældende, og op mod nytår er der masser af penge at spare, hvis man er opmærksom på tilbuddene. De store huse er næsten altid prissat for højt, mens de små og mellemstore - ikke alt for kendte navne - rummer masser af vin for pengene. Man skal være heldig for at komme under 200, men op til 300 kr. kan man få fremragende champagne. Med årstal på flasken starter festlighederne ved 400 kr. Er man først ved at orientere sig i segmentet, er der god fornuft i at begynde i den billige ende.

1

NV Brut Reserve Billecart-Salmon, 330 kr. (normal 450 kr.), www.Theis-Vine.dk:

I sin nyudkomne Champagnebog sviner Søren Frank vinen til og karakteriserer den hånligt som prosecco-agtig. Jeg erklærer mig uenig. År efter år fremstår Billecart-Salmon's standard cuvée som et af de mellemstore huses allerbedste vine, med jordbær, æble og citrusfrugt i næsen, fornemme bobler og berusende, sødme/syrefuld på tungen i en lang, forførende smagoplevelse. Allround og brugbar såvel inden som under eller efter middagen, vinen her kan det hele.

FIRE STJERNER

2

2011 Vibrato, Laurent Benard, 525 kr./400 kr. ved 2 stk, www.Bichel.dk:

Ved tilbudsprisen står vi med et godt køb i glasset - økologisk, nulsvovls-no-nonsens, lavt dosseret klasse-champagne med fine mineralske noter, men også masser af frugt og toast, som antyder mere sødme, end den lidt strenge, mineralske, rene smag og flotte bobler efterlader i munden. Tæt på perfekt balance fra den vanskelige årgang '11. Stadig ung, men en flot vin at sætte til fisk og skaldyr.

FIRE STJERNER

3

2008 Mesnillésime vielles vignes, Guy Charlemagne, 550 kr. (normalt 800 kr.) www.Theis-Vine.dk:

Her er vi så ovre i det virkelige tunge skyts, årgangschampagne fra topproducent i Mesnil, hovedbyen i Chardonnay-reservatet Côte des Blancs. Man fornemmer storheden og de interessante detaljer, chardonnaydruens elegance og smørfedme, men vinen og boblerne letter aldrig helt i forhold til, at man sidder med en ottehundrede-kroners flaske i glasset. Måske samler den stadig kræfter, den er trods alt kun ti år. Afgjort en mad-champagne.

TRE STJERNER

4

NV Reserve Brut, L. Bénard-Pitois, 300 kr./225 kr. ved to stk., www.Bichel.dk:

Kanon-champagne, intet mindre, fra klejn producent i 1. cru byen Mareuil-sur-Ay. Når han har lagt fra til sine 70.000 flasker, går resten til Duval Leroy og Bollinger. Basiscuvéen på pinot noir og chardonnay får et pænt skud dossage (9 gram/literen), men resultatet er en saftig, lækker, indbydende champagne med æbletoner i næsen og fed, cremet smag med honning og syre i harmonisk symbiose. En altmuligvin, perfekt til nytårsaften, hvor alle vil nyde den. Eller til julemorgen.

FEM STJERNER

5

NV Premier cru Brut, Pierre Bertrand, 275 kr., www.vinova.dk:

Endnu lidt af et fund til prisen. Få kender måske navnet, men vinen her slog en perlekæde af kendte huse ved en smagning i Decanter-magasinet tidligere på året, og den skuffer ikke: citrus og æblenoter i næsen, flot, lidt underspillet første smagsindtryk, men de livlige bobler, og den fornemme syre holder ved i en lang, harmonisk fortsættelse. Med attitude. Elegant snarere end tung, en fornem aperitif-champagne.

FIRE STJERNER

6

NV Brut zéro, Miniere F& R, 350 kr., www.vinova.dk:

Champagne helt uden dossage er i hovedreglen henvendt til kendere, lidt som markant riesling, og man skal kunne værdsætte syren for at sætte pris på boblerne. Her står vi imidlertid med en tilgængelig udgave, som nok har markant syre, men også tilstrækkelig bærsødme til at holde balancen. Absolut til den fine, spinkle side, som bedst folder sig ud til mad. Det behøver ikke være hummer eller østers - går glimrende til salat og gedeost.

FIRE STJERNER

Test: Seks gode bud på champagne til nytår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce