Test: En champagne i to glas


Test: En champagne i to glas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den samme champagne smager vidt forskelligt i det traditionelle slanke glas og i et glas til stille vin. Tjek selv, når du skåler til nytår.

Det traditionelle champagneglas er højt og slankt. Det stiller skarpt på boblerne fra bund til overflade, men man kan få en helt anden oplevelse ved at teste mousserende vin i et almindeligt vinglas. For eksempel et new world pinot noir-glas fra Riedel ved siden af den slanke version fra samme producent, og det store glas (som er beregnet til oversøisk pinot noir) gav en varmere og mere åben duft end den mere fokuserede, stramme version i det klassiske flute-glas.

I testen er de to typer champagne præsenteret i form af champagne uden årgang, hvor producenten går efter at ramme husets stil, og årgangschampagnen, som typisk har en mere speciel karakter. Det er med champagne som de fleste andre (luksus)varer, at forbrugeren får mest for de første kroner og mindst for de sidste - det gør sig i den grad gældende for de helt dyre champagner.

Det gælder her som andre steder i vinens verden, at man skal gå efter sin egen smag, og hvis man bedre kan lide nonvintage frem for årgangschampagne, så er det i hvert fald et plus på kontoen.

1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deutz Brut Classic, 12 procent, 395 kr./300 kr. ved køb af to flasker hos H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten:

Lækker frisk næse med æbler, et touch af gær i det slanke champagneglas. Mere åben i et stort pinot noir glas fra Riedel, her er også mere stødt æble og ristet brød - og lidt lyst vingummi. Folder sig flottere ud her og virkere mere rund og varm end den æbledominerede næse i det slanke glas. Slank i munden med sprødt æble med syrebid. Mere grønt æble og frisk æbleskræl, end jeg husker fra tidligere år. Oplevelsen i munden er den samme i det åbne glas. Flot ren og rank champagne. Godt køb til tilbudsprisen.

FIRE STJERNER

2
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deutz Amour de Deutz Rosé 2008, 12 procent, 1675 kr. hos H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten:

Superflotte bobler, blødere næse end Deutz Brut Classic og med et touch af hindbær, flintestensrøg og æbler. I munden mere sødme, lækre bobler og let og luftig fornemmelse, hvor Brut Classic er mere kontant med skarpere syre. En feminin champagne, hvor den anden er rank og maskulin. Næsen i det brede pinot noir-glas er blødere og rundet af mere frugt, mere domineret af røg og kødfuld flæsket. Klart en mere subtil champagne end nonvintagen - nogen vil ønske mere krop som i basischampagnen. To meget forskellige vine. Spændende - og rasende dyr. For liebhavere.

TRE STJERNER

3

R. Pouillon Brut Reserve, 12 procent, 295 kroner hos Vinova.dk:

Lækker næse med let røg, vådt græs, æbler og lyst brød, fine bobler. Mellemfyldig med grønne æbler, sød melon og hindbær i en venlig form, som vil tiltale dem, som er skræmt af den helt stramme syrebasse af en champagne. Dejlig med en lang eftersmag af lyst brød, marcipan og æbleskræl. Mainstreampleaser med lidt til gården og gaden og en prisbasker til sine 220 kroner.

FEM STJERNER

4

R. Pouillon 1er Cru Les Blanchiens 2010, 12 procent, 450 kroner hos Vinova.dk:

Lækker næse med toast, gærrester og stødt æble på den lækre måde og let oxideret præg med et touch af røg. En snert af sherry i munden med sød, stødt æble, en moderat syre (hvad mange godt kan lide) og et oxideret præg og en vis sødme i finalen hen ad tussegammel riesling. Alderen har gjort den godt, og en helt forskellig champagne fra Pouillons nonvintage.

FIRE STJERNER

5

Champagne Alfred Gratien Brut, 12,5 procent, 395 kr./275 kr. ved køb af 2 flasker hos Bichel Vine:

Små fine bobler, dæmpet næse med æble, slank i munden med vådt æble, mandarin og citrus. Krystalklar, retlinet champagne i den tørre stil, som vil gøre sig med saltede mandler og andre snacks. Nogle vil savne fylde og krop i denne champagne, som purister vil elske.

TRE STJERNER

6

Champagne Alfred Gratien Cuvee Paradis 2008, 12,5 procent, 795 kr./600 kr. v. 2 flasker hos Bichel Vine:

Små fine bobler i rigt tal, næse med æble og røget flæsk. Mere krop og power i munden, men stadig en tør, krystalklar oplevelse af citrus, æbler, stødt æble og æbleskræl. Med lidt højere temperatur dukker større fedme og et touch af lys chokolade og håndsæbe på den gode måde op. Stringent champagne for tilhængere af denne stil. Forskellen mellem nonvintage og årgangschampagne er mindre hos Gratien end hos Pouillon. Nydelig, men den skal også betales.

TRE STJERNER

Test: En champagne i to glas

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce