Skidne æg og solæg er herremad til kold øl og snaps

Solæg er rustik mad: Halver ægget, tag blommen op og læg dit favoritfyld i hullet og på med proppen igen. Tabasco, salt og peber giver smæk med kant fra persille, men koriander, ingefær og eksotiske krydderier er også et bud. Og så øl og snaps på sidelinjen. Foto: Vibeke Volder

Skidne æg og solæg er herremad til kold øl og snaps

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Påsken er højtid for æg og lam. Endelig fredag tjekker de sønderjyske specialiteter solæg og skidne æg - en favorit i faget madkundskab.

Den korrekte tilberedning af et blødkogt æg er et emne, som ofte vækker diskussion hen over morgenbordet. Madredaktøren har sit bud på en løsning, men det gemmer vi til sidst for at tage et par mindre komplicerede retter med æg op til den kommende påske, som er højtid for netop denne råvare.

Skidne æg og solæg er oplagte bud til frokostbordet, og de kan formentligt begge smides i kategorien herreretter uanset, at de appellerer til begge køn - solæg er dog en ret, som for nogle vil være en rustik sag med kombinationen af overkogte æg med grønne blommer fra saltlage med et pift af tabasco. Men solæg er en stor ting blandt afficionados i ikke mindst Sønderjylland, og de er den perfekte undskyldning til at tage sig en afkølet påskebryg og en snaps.

En tanke til Archimedes

Man skal begynde nogle dage i forvejen, så fat din yndlingsgryde og kog en halv snes æg med løgskaller - alternativt rødkål for at få en blå farve - igennem en hel snes minutter for at skylle dem og stille dem til afkøling. Herefter banker du let på skallen og lægger dem i et sylteglas og hælder en lage på salt og løgskaller over, til æggene er dækket - send eventuelt en venlig tanke til Archimedes, som første gang formulerede loven om legemers fortrængning af vand. Et legeme taber som bekendt lige så meget i vægt som den væske, det fortrænger, og saltlagen skal være så tilpas stærk, at æggene kan flyde. Lad æggene stå mindst et par dage eller tre, de kan stå i op til tre uger.

Som makkerparret Søren Wedderkopp og Claus Christensen formulerer det i bogen "Hønen og ægget", skal man lede længe efter en bedre anledning til at grise sig til med øl og bjesk end solæg. Retten kræver dog motorik nok til at pille ægget, dele det på langs og tage blommen ud, inden hulningen fyldes med salt, peber, olie og eddike, og den grøngule blomme sættes på plads igen.

Med hensyn til bjesk vil madredaktøren foretrække at sænke vandstanden i den julesnaps, som blev købt til en flad hund op til nytår - dejlig rund og stærk - blot et tip til næste år ...

Et trick til det blødkogte æg

Skidne æg er en ret med schwung i navnet, men det er ret beset blot smilende æg med en opbagt sovs piftet op med fiskesennep, og den er som solæggene en oplagt mulighed for at lufte sit bedste hjemmebagte rugbrød eller købe bagerens af samme karat for at nyde kombinationen af mættende æg i et samtidig blødt og skarpt bamsekram af en sovs drysset med forår - sprød klorofyl i form af hakket persille. Også her er det på sin plads med en kølig pilsner gerne med lidt styrke til at stå op imod det maltede brød og svirpet fra fiskesenneppen.

Madreredaktørens ældste datter havde lavet skidne æg i madkundskab og udbrød spontant "det smager helt vildt lækkert". Også fotografen blev varm om hjertet ved beskeden om skidne æg - hun er fra Sønderjylland - og plejede her at få skidne æg med sovs og kartofler i sit barndomshjem.

Men ellers levner de to retter ikke den store plads til fortolkning som i tilfældet blødkogte æg, og her får du opskriften på et perfekt blødkogt æg. Madredaktøren hælder en centimeter vand i bunden på en kasserolle, koger op og lægger forsigtigt ægget i og damper det ved lav varme under låg i syv minutter. Måske et minut mindre ved små æg, et mere ved de store ude fra hønseavleren.

Tricket - for der er et trick - er at puste langs med hånden, når du lægger ægget i. Det er ikke garanti for et blødkogt æg, men du skolder i det mindste ikke dine fingre.

Skidne æg og solæg er herremad til kold øl og snaps

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce