Klassisk suppe med kød- og melboller
billede
MADPIX. (Foto: /SCANPIX NORDFOTO 2002)

Hvorfor blev denne suppe en dårlig vittighed med discountingredienser, som vi kom til at forbinde med første træningsdag i fodboldklubben og discountmenuer i forsamlingshusene? I virkeligheden er klar suppe med boller og urter en fornem, smagsfuld oplevelse, som kræver kærlighed og indsats. Selve suppen kan man fordel koges på høne eller kylling og/eller kalveben, tværreb, haler, eller hvad man ellers har i til overs i fryseren. Kog med suppevisk, løg, selleritop og rodfrugter og si gennem et klæde, når suppen har passende smag. Så har man basis. Hertil skal man bruge rodfrugter skåret i små tern og rigelig med kød og melboller, som selvfølgelig skal fremstilles hjemmelavet:

Melboller: Kog en halv liter vand op med 250 gram smør i en tykbundet gryde, sigt 250 mel i mens der piskes med piskeris. Rør opbagningen med en træske, mens den bobler ved svag varme. Køl af omtrent til stuetemperatur og rør så syv æg i, et af gangen. Sæt en stor gryde med vand og et par tsk. salt over ilden. Dyp en teske i vandet, når det koger, og form så dejen til små boller, som ryger i gryden. Dyp skeen i vandet efter hver bolle, så de ikke hænger i. Størrelsen kan varieres - det er lidt sjovt at lave halvstore med en dessertske - men de skal under alle omstændigheder kun have et par minutter og vandet skal kun akkurat koge. Tag dem op efterhånden som de færdige med en hulske og hæld dem i en skål med koldt vand. Portionen her er stor - bollerne holder fint et par dage på køl, men kan også fryses ned i passende portioner. Man kan eksperimentere med tilsætning af muskatnød eller hakkede krydderurter, men den klassiske melbolle går man ikke fejl af.

Kødboller: Rør 250 gram hakket kalvekød op med ligeså stor portion hakket skinke og to tsk. salt. Riv et stort løg i farsen og rør 50 gram mel, 1 dl mælk eller fløde og to æg i, et af gangen. Krydr med friskkværnet peber, og pocher dem efter samme fremgangsmåde som ved melbollerne. Kødbollerne kan også fryses. Ti variation kan man både bruge hakket lammekød eller hakket vildt, i begge tilfælde fine alternativer i suppe.

Både kød og melboller tilsættes den færdige suppe i de par minutter, det tager at varme dem tilstrækkkeligt op - suppen skal kun simre, ikke koge.

Asiatisk nudelsuppe
billede
Citrongræs, ingefær, lime og hvidløg er en god base for en thai-inspireret suppe.

Hurtig lavet, mættende, smagsmæssigt helt i top - hvad kan man næsten forlange mere? Industri-nudelsupper til en femmer er en ren gift/discountbombe, nedenstående kan laves af rene ingredienser - tricket er at give alting så kort tids varmepåvirkning som muligt. Det tager højest 10 minutter fra start til slut, hvis man har ingredienserne parat. Og de kan alle fås hos orientalske købmænd. Er man ikke til tofu, kan man fint supplere med tigerrejer eller kammuslinger:

1 bundt forårsløg, snittet, 3x3x3 cm frisk ingefær, revet, tre fed hvidløg, hakket fint, 3 spsk olie, 3 spsk fish sauce, 500 gram små bok choy, delt i blade, en (eller flere) frisk(e) chili, snittet, 1 liter hønse- eller kalvebouillon, en dåse kokosmælk, 200 gram tynde risnudler, 300 gram silketofu, skåret i tern, et bundt frisk koriander, hakket og et bundt frisk thai-basilikum, befriet for stilke, en limefrugt.

Kog nudlerne som anvist på pakken, skyl dem grundigt i koldt vand og hold dem parat. Varm olien op i en wok, sauter forårsløg et par minutter, riv ingefær over og tilsæt hvidløg. Rør et minut - hvidløgene skal ikke tage farve. Kom kålbladene og chili, rør lidt og tilsæt så fish sauce og efter yderligere 30 sekunder bouillon og kokosmælk. Varm op til kogepunktet og tilsæt nudler og tofu, kog op, smid krydderurterne i, pris limefrugten over og server straks i dybe skåle. Der må slubres ...

Hokkaidosuppe
billede
TINGGAARDEN

Et par løg, et par gulerødder og eventuelt et par kartofler, et hokkaido-græskar og hønsefond fra fryseren. Olivenolie, salt, peber, fløde, æbleeddike eller hvidvinseddike, krydderier som hvidløg, chili, ingefær, spidskommen - fortsæt selv.

Skrub græskarret godt med opvaskebørsten, skyld og halver. Tøm for kerner og skære det ud i grove stykker. Skræl grøntsagerne og skær dem i stykker, steg dem af i olivenolie og kom græskarret ved. Du kan sende suppen i mere eller mindre eksotisk og stærk retning med ingefær og chili efter smag og selskabets robusthed. Hæld fonden over, suppler eventuelt med vand og kog i et kvarters tid, indtil grøntsagerne er møre. Tag din stavblender og kør suppen godt igennem. Juster med fløde for fedme og med eddike for syrlighed, krydr med salt og peber. Kør igennem en sidste gang og pynt med ristede græskarkerner, drænet yoghurt eller frisk koriander eller hvad du har i køkkenet. Spis brød til.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Guide: Koriander og ingefær i nem suppe holder snuen væk i kulden

Guide: Koriander og ingefær i nem suppe holder snuen væk i kulden