Sissel satser på soulet jul

Sissel Kyrkjebø håber, at publikum kan høre, at hendes julekoncert i år har ændret karakter med flere soul- og gospelsange. PR-foto

Sissel satser på soulet jul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Norske Sissel Kyrkjebø har sunget julekoncerter siden begyndelsen af karrieren. Til årets store julekoncert-turné har hun hentet nyt blod i USA og England, som skal sørge for, at de skandinaviske julesange får selskab af højtidelige soul- og gospelsange.

Hvis Stig Rossen er Danmarks ukronede julekoncertkonge, må Sissel Kyrkjebø være Norges ukronede julekoncertdronning.

Den 48-årige sanger optrådte allerede i tv-transmitterede julekoncerter i begyndelsen af 1990'erne, hvor hun var en del af "Julekonserten"-karavanen, som turnerede i hele Skandinavien i 10 år. Efter flere andre juleturneer og en pause på tre år startede hun sin egen julekoncerttradition i 2013 med "Sissels Jul", som efter fem år og flere hundrede tusind publikummere får hældt amerikanske og engelske krydderier i opskriften.

- I år har jeg besluttet at ændre lidt på formatet for at få en lidt mere intim stemning på scenen. Derfor har jeg tre soulsangere med fra London. Wayne Hernandez, der har optrådt med Tina Turner, Tori Amos og Madonna, Sharleen Linton, der har optrådt med Adele og John Legend, samt Sherena White, som har sunget for Kylie Minogue. Det er alle tre korsangere af højeste internationale klasse, siger Sissel Kyrkjebø.

Hun har også fundet en musiker på den anden side af Atlanten. Amerikanske Tim Carmon, som spiller keyboard, er med i Eric Claptons band og har tidligere spillet med Stevie Wonder, Paul McCartney og Bob Dylan. 

- Tim kommer fra en helt anden musikkultur og har en tyngde, som helt sikkert får betydning for showet, siger Sissel Kyrkjebø.

Hendes primære mål var ikke at få prominente navne med på plakaten, men at skubbe sangene i en mere soulet og gospel-inspireret retning.

- Soulmusikken har en energi og et drive, som den nordiske julemusik ikke har i samme grad. Jeg tror, at de to forskellige tilgange til julemusik kan komplementere hinanden. Hvor man ofte tænker om nordisk julemusik, at den er smuk og højtidelig, er soulmusikken mere dynamisk og festlig, selv om den ofte handler om hjertekvaler. Publikum kan forhåbentlig både sidde til koncerterne og nynne med og vippe lidt på stolen. Mit ønske er lige som på juleaften at give nogle overraskelser. Noget, modtageren godt kan lide, men som de ikke vidste, de ønskede sig, siger Sissel Kyrkjebø.

Hun sætter pris på, at de fire udenlandske musikere hjælper med at skabe et nyt udtryk.

- De tre engelske korsangere har en anden type stemme end min og en anderledes musikalsk baggrund med soul, gospel og rhytm'n'blues. Det skaber altid en interessant spænding, når kulturer og forskellige udtryksformer møder hinanden og blandes. Fundamentet for "Sissels Jul" er velkendt, men det, vi bygger på, er nyt og spændende, siger Sissel Kyrkjebø.

Sissel Kyrkjebø
  Født 24. juni 1969 i Bergen.Hun sang i børnekor, fra hun var ni år. Som 11-årig vandt hun sin første lokale talentkonkurrence. I 1983 optrådte hun for første gang i tv.

I 1986 optrådte Sissel Kyrkjebø i pausen under Det Europæiske Melodigrandprix, som foregik i Grieghallen i Bergen. Samme år blev Sissels første album, "Sissel", udgivet.

21. august 1993 blev hun gift med danskamerikanske Eddie Skoller, som var 25 år ældre end hende. De blev skilt i 2004. Parret fik to døtre, Ingrid og Sara. Sissel Kyrkjebø flyttede tilbage til Norge i 2010. I dag er hun gift med den norske advokat Ernst Ravnaas.

Hun har modtaget flere end 20 norske og internationale musikpriser.

Læs mere på www.sissel.net.

 

Fantastisk og forfærdelig jul

En god julesang skal bringe lytteren i en speciel stemning. For julen er den mest følelsesladede af alle vores højtider, konstaterer nordmanden.

- For mange mennesker er julen årets ubetingede højdepunkt. Det, de glæder sig til resten af året. Der er en enorm forventning og glæde, som i høj grad er forbundet med musikken. Der er ingen højtider, der har så mange sange, som julen, siger Sissel Kyrkjebø.

Hun tilføjer, at der naturligvis også er mange, som slet ikke ser frem til julen. Og hader den af samme grund, som andre elsker den.

- Hvis man sidder alene i julen, kan det være umådeligt svært at holde ud. Man kan også sidde ved et julebord, hvor en stol for første gang står tom. På den måde kan julen være en smertefuld tid, hvilket mange finder ud af, når de bliver ældre. Lige så fantastisk og hvid julen kan føles, lige så forfærdelig og sort, kan den også være. Derfor har særligt soulsangene deres berettigelse med deres sjælelige og lidt sørgmodige toner og rytmer, siger Sissel Kyrkjebø.

Og understreger, at gospelmusikken skaber balance i koncerten, så det ikke bliver for sørgmodigt.

- Gospelmusikken handler for mig om glæde og livskraft. Det kan man instinktivt mærke, når man hører sangene, siger Sissel Kyrkjebø.

Når hun turnerer med julemusik, reagerer publikum anderledes i de forskellige lande.

- Når jeg spiller en mindre kendt dansk julesang i Sverige eller omvendt, kan jeg godt fornemme, at den ikke får samme modtagelse som de sange, de kender. Men de mødes med stor nysgerrighed og respekt. Men lige netop med julesange handler det i høj grad om genkendelighed og traditioner, så det er jeg meget opmærksom på, når jeg vælger sange ud, lover Sissel Kyrkjebø. 

Mange våde jule

For Sissel Kyrjkebø handler jul ikke om religiøsitet. Det handler først og fremmest om at være sammen med familien.

- Jeg er ikke vokset op med at gå i kirke i julen. Det begyndte først, da jeg begyndte at synge i kor, som skulle optræde juleaften i kirker. Nu er det blevet en tradition, at min familie går i kirke, også selv om jeg ikke skal synge, fortæller Sissel Kyrkjebø.

Hendes barndoms juleaftener foregik i en lille lejlighed i Bergen sammen med hendes forældre, brødre og bedsteforældre, da de levede.

- Vores lejlighed var så lille, at der ikke var plads til at danse om juletræet. Vi sad i stedet ned og sang. Første juledag tilbragte vi altid hos noget familie, der havde lidt mere plads, så vi kunne danse om juletræet, siger Sissel Kyrkjebø og ler ved tanken.

Hvis man tror, at alle i Norge fejrer hvid jul hvert eneste år, må man tro om igen.

- Jeg er født og opvokset i Bergen, så jeg kan ikke mindes én eneste hvid jul. Men regn, regn og regn. Lige som de mange år, jeg boede i Danmark. Hvid jul er for mig noget helt særligt magisk og drømmende. Nu bor jeg i Oslo, hvor der ofte er hvid jul, og det skaber alt andet lige en anden stemning, som jeg sætter ekstra pris på, netop fordi jeg har prøvet det så sjældent, siger Sissel Kyrkjebø. 

Mahalia er mageløs

Hun er i tvivl om, hvorvidt hendes 20 år i Danmark har påvirket måden at holde jul på.

- Det tror jeg egentlig ikke. Den norske og danske måde at holde jul på er i store træk meget identisk. Der er større forskel på den svenske jul, er min klare fornemmelse, siger Sissel Kyrkjebø. 

Musikerne fra England og USA sætter også "vores" måde at fejre jul på i perspektiv.

- På en juleturné er det uundgåeligt ikke at snakke en del om traditioner, når man tilbringer så megen tid sammen. Den skandinaviske jul er på mange måder markant anderledes end i USA, men det er også interessant at høre om, hvordan de fejrer jul i England, siger Sissel Kyrkjebø.

Når hun kommer hjem fra juleturné, er kvoten for julesange ikke brugt op.

- Jeg kan sagtens deltage uden at få kvalme, når vi synger julesange. Men det er rart at kunne sætte Ella Fitzgerald, Frank Sinatra eller Nat King Cole på anlægget og lade dem gøre lidt af arbejdet i juledagene. Selve juleaften elsker jeg at lytte til Mahalia Jackson. Hendes gospelmusik passer perfekt til højtiden, og især sidst på aftenen er hun helt formidabel at lytte på, siger Sissel Kyrkjebø.

Hvis publikum til hendes koncerter reagerer, som hun gør på Mahalia Jacksons musik, er hun tilfreds.

- Hvis de sidder med et smil om munden og fornemmer, at kendte julesange pludselig får en ekstra dimension, er missionen lykkedes. Det gør det i hvert fald interessant for mig at optræde med den ambition, siger Sissel Kyrkjebø.

"Sissels Jul" kan opleves i Odeon i Odense søndag 10. december og i Herning Kongrescenter tirsdag 12. december.

Sissel satser på soulet jul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce