Så smukt at det gør ondt

Johannes Larsen ved staffeliet. Han blev født i Kerteminde og boede i byen, til han døde i 1961, 93 år. 

Så smukt at det gør ondt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Samarbejdet mellem en fortællende ildsjæl og en sprudlende filmskaber omfatter såvel en prægtig bog som en herlig film og vil være en smuk gave til Island, der i år fejrer 100-året som selvstændig stat.

Bøger: Det startede egentlig med, at en dansk kvinde opdagede en dal. Nej, ikke sådan at hun var den første, der nåede frem. For Torvaldsdalur var kendt og beboet.

Men da Vibeke Nørgaard Nielsen fra Horsens for førte gang så ind i dalen, blev hun blæst omkuld af dens skønhed. Og lige dér sprang hendes kærlighed til Island ud i fuldt flor. Det var i 1990, og i 2016 udgav hun i samarbejde med Johannes Larsen Museet i Kerteminde en stor, smuk bog om Island.

Men ikke en traditionel rejsebog, ikke en historisk eller geografisk bog og langtfra nogen turist-guide. Men derimod en bog, hvor Vibeke Nørgaard Nielsen gik i den danske kunstner Johannes Larsens fodspor over sagaøens klipper og sletter.

Johannes Larsen drog nemlig til Island to gange. I 1927 og i 1930. Den store maler, der først og fremmest er kendt som "fuglemaleren", var naturmenneske om en hals. Han var jæger og maler, men han var også naturfrednings-menneske.

Men grunden til hans Islands-rejse var ikke jagt- eller fuglestudier. Det var sidegevinsterne. Larsen tog til Island for at tegne. Han var på arbejde. Han skulle nemlig illustrere Gyldendals store udgivelse af de islandske sagaer.

Johannes Larsens ven, forfatteren Johannes V. Jensen og dennes islandske kollega, Gunnar Gunnarsson havde foreslået, at Larsen fik denne store illustrationsopgave. Johannes Larsen var kendt som en af landets store kunstnere, men først og fremmest som en eminent tegner. Det var netop dette talent, der var brug for, når sagaerne skulle illustreres.

Derfor drog Larsen til Island. Han lavede i alt flere end 300 tegninger fra øen. 188 af disse blev brugt i Gyldendals fornemme udgivelse af samtlige islandske sagaer, fordelt over tre bind i perioden 1930-1932. En klassiker i nordisk litteratur.

Gluggafossen, et af de skønne steder på Island. Johannes Larsen tegnede også denne fos, og på billedet er et hold daske turister på vej, i kunstnerens fodspor. Foto: Vibeke Nørgaard Nielsen
Gluggafossen, et af de skønne steder på Island. Johannes Larsen tegnede også denne fos, og på billedet er et hold daske turister på vej, i kunstnerens fodspor. Foto: Vibeke Nørgaard Nielsen

Et studie med lup

Vibeke Nørgaard Nielsen havde ikke nogen særlig interesse for Johannes Larsens kunst, da hun fik sin "islandske åbenbaring" i Torvaldsdalur.

Men interessen for den islandske natur førte direkte til interesse for Johannes Larsen - fordi han havde tegnet den med sin mesterlige pen. Og sådan gik det til, at den tidligere lærer fra Nim ved Horsens både blev Islands-ekspert og Johannes Larsen-kender. Og derfor opstod ideen om at skrive en bog om Island ved at lade Johannes Larsen være stifinder.

Vibeke Nørgaard Nielsen fandt frem til Larsens tegning af Torvaldsdalur, og hun brugte mange, mange dage på Det Kongelige Bibliotek, hvor hun skrev kunstnerens dagbøger af.

Johannes Larsen skrev kortfattede dagbøger, mest om arbejde og om fugle, han havde set. Han skrev med lille, sirlig skrift, og Vibeke Nørgaard Nielsen brugte lup for at få det hele med. Men hun fik gennem kunstnerens dagbøger samlet alt det stof, hun skulle bruge, for at følge hans vej over Island. Og det gjorde hun så.

Hun har været på Island mange gange, de senere år også som rejseleder for andre danskere, der gerne ville opleve den enorme islandske natur - og for manges vedkommende gerne træde i Johannes Larsens fodspor. På det seneste har Vibeke Nørgaard Nielsen været nødt til at droppe indsatsen som rejseleder. Hun har fået en gigtlidelse, som gør det umuligt at trave rundt i timevis i det barske, islandske terræn.

?Sagafærden?, som Vibeke Nørgaard Nielsen har skrevet, bl.a. efter at have studeret Johannes Larsens dagbøger med lup.
?Sagafærden?, som Vibeke Nørgaard Nielsen har skrevet, bl.a. efter at have studeret Johannes Larsens dagbøger med lup.

Johannes Larsens store sorg

Vibeke Nørgaard Nielsens store bog om sagaøen, som Johannes Larsen oplevede den, blev gjort færdig i 2016 i samarbejde med Johannes Larsen Museet i Kerteminde, der gennemførte en specialudstilling for at markere kunstnerens rejse til Island. Der knytter sig i øvrigt den triste historie til Larsens første Islandsrejse, at han blev kaldt hjem. For hans elskede hustru, Alhed, blev syg og døde.

Johannes Larsen nåede først til Danmark, da Alhed var død. Den i forvejen ordknappe kunstner kom sig måske aldrig helt over Alheds død. Han blev endnu mere indelukket, men han døde som en gammel mand i 1961. Han blev 93 år.

Samtidig med, at Vibeke Nørgaard Nielsen og Johannes Larsen Museet udgav "Sagarejsen - Island oplevet af Johannes Larsen 1927-1930" var den kendte filmmand Erik Skibsted, Odense i gang med at lave en film om Johannes Larsen.

Han startede projektet i samarbejde med den tidligere top-journalist, TV 2-direktør Jørgen Flindt Pedersen. Undervejs blev Flindt ramt af en hjerneblødning, som han overlevede - og med mod og energi kæmpede han sig videre i livet. Men han kunne ikke fortsætte med Larsen-projektet.

Så kom Skibsted via fælles bekendte i forbindelse med Vibeke Nørgaard Nielsen. Hun blev straks grebet af ideen - og i dag kan hun og Erik Skibsted glæde sig over det projekt, de har gennemført.

Den islandske dal, der startede en masse. Torvaldsdalur, tegnet af Johannes Larsen.
Den islandske dal, der startede en masse. Torvaldsdalur, tegnet af Johannes Larsen.

Formidabel dokumentar

Det er blevet til en formidabel dokumentar om Johannes Larsen. Spilletiden er 55 minutter, og filmen kommer vidt omkring. Den gør historien om Johannes Larsen temmelig komplet. Fordi der også er plads til at vise noget om mennesket Alhed Larsen. Hun betød kolossalt meget for Johannes Larsen - og derfor er denne del af fortællingen særdeles relevant.

Dokumentaren giver også historien om, hvordan ægteparret skabte Møllebakken, kunstnerhjemmet i Kerteminde, der i dag står som Johannes Larsen Museet.

Der er også plads til fortællingen om ægteparrets fælles passion - blomsterne. Som Erik Skibsted siger: Johannes Larsen var en malende og tegnende træmand. Men blomsterne var den kommunikation, han og Alhed kunne bruge...

Skibsted siger det med et smil. For han ved godt, at Johannes Larsen-eksperterne rundt omkring i den danske kunstverden har en lidt mere elskelig fremstilling af maleren.

Parret bag dokumentaren om Johannes Larsen og Island, Vibeke Nørgaard Nielsen og Erik Skibsted  på Island - og kameraet er med.
Parret bag dokumentaren om Johannes Larsen og Island, Vibeke Nørgaard Nielsen og Erik Skibsted  på Island - og kameraet er med.

Sikker fornemmelse

Men så er der altså Island, med afsæt i Johannes Larsens besøg på sagaøen. Og Island fylder i denne film, uundgåeligt. Fordi den islandske natur og den særlige islandske stemning er fanget med den meget dygtige filmmands sikre fornemmelse. Der ser skildringer så gribende smukke, at det næsten gør ondt.

Erik Skibsted, cand. mag. i filmhistorie, er også i praksis en forrygende filmskaber. Han har bl.a. sammen med Jørgen Flindt Pederen lavet dokumentar-klassikere som "Når staten dræber" - efter besøg på dødsgangen i et amerikansk fængsel - og "Drengene fra Voldsmose".

Sammen med Vibeke Nørgaard Nielsen har han skabt en dokumentar om en stor skikkelse i dansk kunst - og fortalt en prægtig historie om såvel de islandske sagaer som om den islandske natur. Det, at to danskere står bag filmen, virker stærkt netop nu, hvor det er 100 år siden, Island ved en lovændring blev en selvstændig stat i personalunion med Danmark.

Skibsteds og Nørlund Nielsens dokumentar er en flot 100-års gave til dette islandske samfund.

Filmen "johannes Larsen" kan købes som dvd. Spilletid 55 minutter. (En af de to landsdækkende tv-stationer bør sikre sig rettighederne til at vise denne fremragende dokumentar). Den kan bestilles hos Vibeke Nørgaard Nielsen via vibe.nn@fibermail.dk. Pris 85,00 kr.

Bogen "Sagafærden" er på 200 sider i stort format, proppet med prægtige Johannes V. Larsen-tegninger. Den kan bestilles hos Johannes Larsen Museet i Kerteminde via www.johanneslarsenmuseet.dk. Pris 198,00 kr.

Så smukt at det gør ondt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce