Plakater med 70 års kamp for rettigheder

Plakat for Femølejren i 1986, hvor lesbiske er med. Foto: Dansk Plakatmuseum

Plakater med 70 års kamp for rettigheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plakatmuseet i Aarhus udstiller plakater fra 70 års kamp for LGBT-rettigheder. Fra 1948 har homoseksuelle og andre seksuelle minoriteter kæmpet mod tabuer og fordomme, og den kamp bliver portrætteret gennem en omfattende samling af bevægelsens plakater.

En kamp for rettigheder er et spejl af det samfund, som kampen føres i. Derfor portrætterer Dansk Plakatmuseum i Aarhus 70 års kamp for homoseksuelle og transpersoners rettigheder i udstillingen "Under regnbuen". Line Fogh Sørensen, akademisk medarbejder på museet, fortæller om udviklingen i LGBT-bevægelsen set gennem plakater:

Dansk Plakatmuseum
Mere end 200.000 plakater inden for alle slags emner ligger i plakatmuseets arkiv. Omtrent 400 af dem omhandler LGBT-bevægelsen, og er udgangspunktet for forårets særudstilling."Under regnbuen - Danske LGBT-plakater i 70 år" hedder udstillingen, som man kan opleve indtil 3. juni 2018.

På museets 2. sal finder man den permanente udstilling "Genkendelsens glæde", der består af 100 plakater fra perioden 1900-2008 udført af Danmarks førende plakatkunstnere.

Dansk Plakatmuseum ligger ved Den Gamle By i Aarhus. Se åbningstider og billetpriser på danskplakatmuseum.dk.
Plakat fra 90'erne, der handler om sikker sex ude og hjemme. Foto: Dansk Plakatmuseum
Plakat fra 90'erne, der handler om sikker sex ude og hjemme. Foto: Dansk Plakatmuseum

1940'erne og 50'erne

Forbundet af 1948 blev stiftet, som den første forening, der kæmpede for rettigheder for homoseksuelle i Danmark. Homoseksualitet var ikke længere ulovligt, men det var stadig et tabu og absolut ikke noget, man stod frem med, fortæller Line Fogh Sørensen.

- I de første år er der den pointe, at der ikke fandtes plakater. Det var en meget anonym kamp. Forbundet havde et medlemsblad, hvor der blev skrevet under pseudonym. Bladet blev sendt ud i anonymiserede kuverter. Det var så svært at stå frem, at man næsten ikke turde gøre det. Kigger man på billeder i medlemsbladet, der hed Vennen, kan man se, at det var meget fine herrer i jakkesæt, som nemt kunne flyve under radaren. Det ændrede sig i 60'erne, siger hun.

Forbundet fik hurtigt et stigende medlemstal og opbakning.

Plakat fra Bøssernes Befrielsesfront. Plakaten er lavet af Morten Ole i cirka 1973. Foto: Dansk Plakatmuseum
Plakat fra Bøssernes Befrielsesfront. Plakaten er lavet af Morten Ole i cirka 1973. Foto: Dansk Plakatmuseum

1960'erne

I efterdønningerne af ungdomsoprøret i '68 skete et voldsomt skifte i homobevægelsen. Bøssernes Befrielsesfront blev dannet. Og med den tog de homoseksuelle mænd skældsordet til sig og gjorde det deres eget.

- De var enormt provokerende og meget in-your-face i offentligheden. De lavede plakater og greb hver en mulighed for at skrive "bøssefest", men deres plakater er også fyldt med humor og selvironi. Til forskel fra de pæne mænd i forbundets medlemsblad er befrielsesfrontens medlemmer langhårede hippier og skæggede mænd i dametøj. De forsøgte at rokke ved folks forståelse af homoseksuelle på en ny måde, siger Line Fogh Sørensen.

Amnesty International kæmpede i 2016 for transkønnedes rettigheder med denne plakat. Foto: Dansk Museumsplakat
Amnesty International kæmpede i 2016 for transkønnedes rettigheder med denne plakat. Foto: Dansk Museumsplakat

1970'erne

Efter et par år fik også kvinderne en stemme i debatten, da der blev dannet en lesbisk bevægelse af grupper fra Forbundet af 1948 og rødstrømpebevægelse.

- Der var nogle homoseksuelle kvinder, der ikke mente, at der var plads til dem og deres rettigheder i rødstrømpebevægelsen og i forbundet. De var knap så provokerende i deres udtryk som Bøssernes Befrielsesfront, men de kæmpede for synliggørelse. De brugte plakater til at sætte ansigt på lesbiske og til at vise, at man kunne være stolt af sig selv, siger hun.

Selv om homoseksualitet ikke var ulovligt, var den seksuelle lavalder 18 år for homoseksuelle forhold, mens den var 15 for heteroseksuelle. Den forskelsbehandling blev afskaffet i 1976.

Bøsse og Lesbiske Filmdage blev i 1993 afholdt i Øst for Paradis i Aarhus. Foto: Dansk Plakatmuseum
Bøsse og Lesbiske Filmdage blev i 1993 afholdt i Øst for Paradis i Aarhus. Foto: Dansk Plakatmuseum

1980'erne og 90'erne

Selv om bevægelsen har brudt tabuer, og flere står frem som homoseksuelle, var det stadig betegnet som en psykisk sygdom indtil 1981.

I 80'erne blomstrer foreningslivet omkring homoseksualitet. Forbundet af 1948 genvinder kræfter, der bliver oprettet arkiv og bibliotek, rådgivning, sportsforeninger, en radiokanal og filmfestivalen Bøsser og Lesbiske Filmdage. Der kommer en ny afdeling af foreningen for unge homoseksuelle.

- Man behøver ikke længere at provokere i plakaterne, nu handler det mere om at acceptere sig selv, siger Line Fogh Sørensen.

Men så kommer sygdommen aids.

- Aids sætter homoseksuelles rettigheder under pres. Medierne døbte hurtigt sygdommen bøssepesten, og der opstår en negativ retorik og stigmatisering i kølvandet på sygdommen. Her bliver lavet nogle fantastiske plakater, der viser usikkerheden og angsten, og har det vigtige budskab, at man skal dyrke sikker sex. Der bliver lavet rigtig mange plakater i den periode, og alle med samme budskab, at man skal passe på sig selv, siger hun.

Op gennem 90'erne fortsætter oplysningskampagner om aids og sikker sex. Og der bliver stadig lavet kampagner i dag.

- Aidsfondet lever stadig i bedste velgående, fordi der stadig sker smitte. Man har da gudskelov opfundet medicinsk behandling, som virker, så i dag dør man ikke. Men man skal lære at leve med det, og der er stigmatiseringen, at det er pinligt og skamfuldt. Derfor ser man stadig initiativer med samme budskab som i 80'erne, forklarer Line Fogh Sørensen.

Lesbiske var en del af kvindekampen. Plakaten er fra 70'erne. Foto: Dansk Plakatmuseum
Lesbiske var en del af kvindekampen. Plakaten er fra 70'erne. Foto: Dansk Plakatmuseum

00'erne og frem

Omkring årtusindskiftet begynder antallet af plakater at falde, og dem, der er, bliver lavet på en anden måde. Budskaberne handler i højere grad om lige rettigheder, regnbuefamilier og lesbiskes ret til insemination.

- Helt overordnet viser det et billede af, at homoseksualitet er mere accepteret. Og så er det interessant, at de seneste plakater skifter fokus, samtidig med at Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske skifter navn til LGBT Danmark i 2009. 70'erne, 80'erne og 90'erne handlede om bøsser og lesbiske, mens transkønnede ikke havde den store plads. Det har de nu, siger Line Fogh Sørensen.

Virkemidlerne og budskaberne er de samme i plakaterne for transkønnedes rettigheder, som dem man så på plakaterne fra 70'erne og 80'erne. De sætter navn og ansigt på tabuer og søger, at transkønnethed bliver fjernet fra listen over psykiske sygdomme.

Plakater med 70 års kamp for rettigheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce