Peter Fabers debut-roman er både gribende og skarp

Peter Faber, 68 år. Gennem en menneskealder journalist på Fyns Amts Avis. ?Så tilspørger jeg dig? er hans første roman. Fabers erfaring og modenhed stråler ud fra siderne.

Peter Fabers debut-roman er både gribende og skarp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Peter Fabers debut-roman "Så tilspørger jeg dig" er både en gribende kærlighedshistorie og et skarpt portræt af samfundsudviklingen - og så udstråler fortællingen, at her optræder en stor iagttager, en rutineret skribent og et modent menneske.

Bøger: Der går år mellem en dansk romanudgivelse af den substans og med den befriende smag af hverdagsliv, som præger Peter Fabers debut-roman "Så tilspørger jeg dig".

Dels fordi fortællingen rummer en substans, der rækker ud og griber. Dels fordi vi på én gang får en gribende kærlighedshistorie, et skarpt portræt af samfundsudviklingen i Danmark siden de glade 60'ere og en tankevækkende skildring af, hvordan opvækst og personlig baggrund præger mennesker. Hvordan forældre præger børn. Hvordan strømninger i tiden præger mennesker. Hvordan nogle let og elegant glider med strømmen. Hvordan andre holder fast i traditionerne. Nu og da også når strømmen skyller den grund væk, som de står på.

Det er det, der sker for hovedpersonerne i Fabers roman. Karen Margrethe og hendes mand, Hans Henrik.

I en årrække har de tilhørt de "etablerede" i provinsbyen. Det gode borgerskab. Hans Henrik har overtaget faderens store, velkørende forretning på et tidspunkt, da byens isenkræmmer tjente godt. Og handlede med et stort varesortiment.

Karen Margrethe, landmandsdatter fra en af sognets veldrevne gårde, kom i lære som kontorelev. Hun og chefens søn faldt for hinanden - blev gift, fik børn - og blev en del af byens bedre borgerskab. MEN... det var dengang. For så begyndte tiden at ændre sig. Og strømmen blev hurtigere og hurtigere. Omsætningen i forretningen dykkede. Nu var der pludselig også et byggemarked i byen. Og alle mennesker fik bil og kørte bare til en anden by for at købe ind, hvis de kunne få varerne billigere.

Frem mod århundredeskiftet blev forretningen ringere og ringere. Til sidst var der ingen vej tilbage. Alt var forsøgt. Hans Henrik måtte se konkursen i øjnene.

Det er en af historierne i historien. Det er skildringen af samfundsudviklingen og af forholdene for mange selvstændigt erhvervsdrivende. Men undervejs i forløbet oplever vi også en gribende kærlighedshistorie. Forholdet mellem Karen Margrethe og Hans Henrik er ikke bare godt, det er smukt. De elsker virkelig hinanden.

Romanen starter med en historie om Karen Margrethe, der en stille aften sidder og studerer de gamle bryllupsbilleder. Og det går op for hende, at hun stadigvæk er vildt forelsket i den mand, hun blev gift med.

Hans Henrik kommer hjem fra et møde i logen, og mens han kæmper for at løsne øverste knap i den hvide skjorte, ser han billederne. Og den ordknappe, følelses-blokerede mand siger stille: Jeg elsker dig. Og du er stadig så smuk...

Der går år mellem en dansk roman-debut med en substans som den, der rummes i ?Så tilspørger jeg dig?.
Der går år mellem en dansk roman-debut med en substans som den, der rummes i ?Så tilspørger jeg dig?.

Spring i tid men ikke i rum

Karen Margrethe og Hans Henriks mangeårige samliv skildres ubesværet af Faber, der springer i tid, som han finder for godt. Men stort set holder hele fortællingen i det samme rum.

Provinsbyen er den faste ramme for historien, med få afstikkere ud til den gård, Karen Margrethes forældre driver.

Sporadisk får vi fornemmelsen af forskellene på de to hovedpersoner og historien om deres meget forskellige barndomsoplevelser.

Det giver sig bl.a. det udslag, at det er Karen Margrethe, der repræsenterer humøret, optimismen, handlekraften og kærligheden. Hun er den udøvende. For hun har haft en ukompliceret, kærlig barndom i et hjem, hvor man talte sammen, var meget sammen og holdt af hinanden.

Hans Henrik mistede sin mor, da han var lille. Og faderen var bedre til at drive forretning og være direktør end til at tage sig af en lille søn. Hans Henrik er indadvendt. Han har svært ved at tale om - endsige vise - følelser. Men Karen Margrethe kender ham. Hun er ikke bare hans hjertenskær. Hun er på mange måder også hans tolk i forhold til omgivelserne.

Og så er det, forretningen vælter. Inden da har Karen Margrethes forældre nået at kausionere for et lån for at redde datteren og svigersønnes forretning. Det nytter ikke. Pengene er tabt. Karen Margrethes brødre bliver rasende. Men hverken Karen Margrethe eller Hans Henrik kan gøre noget ved det. De står magtesløse. De har gjort alt det, de kunne. De har levet et nobelt, ordentligt liv. Der var bare ikke plads til dem i den nye tid.

Fælles død

Nu venter nedturen. Alt det nedværdigende ved at få konkurs. Skammen. Og hvad er der på den anden side af skærsilden for mennesker i deres alder? For unge til at holde op. For gamle til at begynde?

De sætter sig ned med hinanden i hånden og diskuterer spørgsmålet. De træffer en beslutning. Karen Margrethe skriver de nødvendige breve. Så sluger de hver en sovepille, tager hinanden i hånden og går ud i garagen. Hans Henrik har trukket en slange fra udstødningsrøret ind i bilen. Garagedøren er lukket. Så sætter de sig ind - starter bilen - falder i søvn og vågner aldrig igen.

Tænk - at elske hinanden så inderligt! At vælge at gå i døden sammen. Tænk efter så mange år at holde så meget af hinanden og i den grad være enige om idealerne, at man vælger en fælles død i stedet for en fælles vanære.

- Til døden jer skiller, lyder det i vielsesritualet. Karen Margrethe og Hans Henrik skrev det om. Til døden for altid knytter os sammen...

Klart, flot og præcist

Peter Faber har mange års journalist-erfaring i bagagen. Det mærkes tydeligt på den ubesværede måde, hvorpå historien fortælles. Bogens sprog er klart, flot, men præcist. Det er ikke pynte-sprog. Det har ét formål: At fortælle en historie. Og den historie er god. Den dufter at talent og af, at her er en forfatter, som selv er et modent menneske.

Faber har i mange år været journalist på Fyns Amtsavis. I årevis var han nyhedsredaktør. Og som journalister ofte gør, når de skriver prosa, har Faber ladet sig inspirere af en historie fra virkeligheden.

Der var en gang i Svendborg et ægtepar, som holdt så meget af hinanden, at de valgte at gå i døden sammen, da de gik neden om og hjem med en virksomhed. som Hans Henrik og Karen Margrethe.

Det liv, de holdt af, var forbi. Så ville de hellere drage bort sammen end leve videre. Tragisk? Ja. Men de fulgtes ad. De gjorde det sammen. Tiden kunne ødelægge deres forretning og deres liv. Men ikke så meget som lave en ridse i deres kærlighed.

Peter Faber

"Så tilspørger jeg dig"

192 sider, Forlaget Mellemgaard

Peter Fabers debut-roman er både gribende og skarp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce