Tendens

Danmarks største kaffebar-kæde Baresso åbnede dens første butik for 17 år siden. Dengang var caffe latte den største sællert, som den stadig er i dag, men der blæser også nye, gamle vinde.

KAFFE: For blot 10 år siden var en kaffebar et storbyfænomen, man stort set kun så i København og Aarhus, men som i det meste af den vestlige verden har i dag også mindre købstæder med respekt for sig selv en af slagsen.

Den største kaffebar-kæde i Danmark, Baresso, har i dag 24 kaffebarer fordelt i det meste af landet, og da kæden startede i 2000, var caffe latte den absolut mest populære kaffedrik. Det fortæller Baressos head of training og kaffeekspert, Christian Kristensen.

Baressos mest solgte

1. Caffe Latte Grande2. Cappuccino

På en delt 3. plads er Chaicino (te-variant), varm chokolade (vinter)/Iceblend (sommer) og filterkaffe

- Den kom jo med de meget flotte maskiner fra Italien, og i den store udgave følte kunderne, at de virkelig fik noget for pengene, siger han.

Christian Kristensen forklarer, at flere elementer, der er helt naturlige og integrerede i dag, tilbage i 2000 var relativt ukendte.  

- Det var helt nyt, at man åbnede tidligt om morgenen, inden folk skulle på arbejde. "To go" var i sin spæde start, og historien lyder, at folk kiggede underligt på ekspedienten, når der blev spurgt, om den var "to go", for hvor skulle de gå hen og hvorfor?

I dag har man kaffen med i både bilen, på cyklen og til fods med barnevognen, siger han.

Udviklingen inden for kaffe har i Baressos levetid ikke været voldsom. Der er kommet en række sirupper og nye blandinger med nye navne til - f.eks. den nyeste "Flat White" - men i det store og hele er danskernes kaffevaner stort set uændrede.

- Caffe latte er stadig den største sællert. Dog er er det som om, at selve kaffesmagen i løbet af de seneste fem år igen er blevet populær - forstået på den måde, at folk gerne vil kunne smage kaffen, og derfor har vi også sat en caffe latte triplo med tre shots på kortet. Før det var trenden i høj grad meget mælk eller sirup til at tage den værste kaffesmag, forklarer Christian Kristensen.

- Generelt tror jeg, vi kommer til at se mere og mere til den sorte kaffe - til det unikke i hver enkelt slags, siger han.

Baresso er dansk etableret, men ejes i dag af en tysk kapitalfond, der også ejer det tidligere svenske Espresso House. Tilsammen er de to kæder Nordens største og har 48 kaffebarer i Danmark.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Engang drak vi te: Sådan blev kaffen til danskernes sociale lim

Engang drak vi te: Sådan blev kaffen til danskernes sociale lim

Kaffe er stadig i sin vugge: La Cabra vil rykke grænser

Kaffe er stadig i sin vugge: La Cabra vil rykke grænser