Udfordring

Morten & Morten køber ind i de tre største supermarkedskæder for at sammensætte en menu med tilhørende vine. Udfordringen er at finde al mad og vin ét sted. Guldberg vælger maden, Vilsbæk vinen. Andet stop er Superbrugsen.

Guldberg: Lidt svært at give Superbrugsen en generel vurdering, for den enkelte uddeler er jo i høj grad afgørende for udvalget. Når det er sagt, er det altid et interessant supermarked at handle i. Kunderne minder om segmentet, som handler i de førende, amerikanske supermarkedskæder, Wholefoods og Trader Joe's: Her handler den kreative klasse med fokus på økologi og dyrevelfærd. Prisniveauet er derefter, men heldigvis ikke med alting. Man kan sagtens handle billigt og godt i Superbrugsen, hvis man ser sig for. Coop - især dengang det hed FDB - har haft kroniske problemer med at konkurrere på fersk kød, men det har heldigvis ændret sig.

Avisen Danmark går all-in på mad og vin

Interessen for madkultur har aldrig været større, og det tager vi nu konsekvensen af. Fra og med denne weekend dækker Danmark mad- og vinstoffet med to sider både fredag og søndag.

I fredagsopslaget vil mad- og vinskribenterne Morten Vilsbæk og Morten Guldberg duellere med betragtninger, udfordringer, vurderinger og tips som forhåbentlig kan inspirere og give ideer til gode mad- og vinoplevelser for læserne.

Begge skribenter har i mange år skrevet om vin og mad på henholdsvis Fyn og i Sydøstjylland og senest i magasinet Livsstil.

Søndag anmelder vi restauranter, som vi på forhånd vurderer, er en rejse værd for læsere, ligesom vi blandt andet bringer portrætter og interviews med spændende folk, producenter og nørder, der beskæftiger sig med gastronomi eller vin.

Vilsbæk: Jeg holder meget af Superbrugsen, min lokale af slagsen ligger på vej hjem fra arbejde. Men er den kreative klasse et plus- eller skældsord? Jeg kan især lide produkterne fra Thise, både deres ost og deres ribeye fra udtjent malkekvæg, de bøffer kombinerer smag og mørhed. Men nu handler det om vin. Hvad har du tænkt dig?

Guldberg: Den kreative klasse er helt neutralt i min optik. Men jeg tror, Superbrugsens kunder handler her af flere grunde. Også for at brande sig. Og så til sagen: Grøntafdelingen er stærk på økologiske varenumre, jeg tror, at vi indleder med en forret med grillet hjertesalat med tyndskåret gedeost ...

Vilsbæk: Gedeost er lige, hvad jeg har frygtet i forhold til valg af vin. Men grillet salat med brændte toner er en af mine favoritter. Jeg laver det ofte med spidskål og gedeost på Weber-grillen. Så burde man tage noget sancerre eller anden europæisk hvidvin.

Guldberg: Du skal udfordres til det yderste, og du er allerede ude på dybt vand. Men det kan blive værre: Vi skal også have økologisk kylling - som har levet længe nok til også at have været lidt glad - på gammeldags facon med fløde, smør og nye kartofler. Ligesom dig er jeg kæmpefan af Thises mejeriprodukter. Lidt mere usikker i forhold til dessert. Sødt eller ost måske?

Vilsbæk: Du er ikke ovre i trefarvet is? Spøg til side, Hansen Is kunne været et bud her i Superbrugsen.

Guldberg: Købeis er relativt dyrt i Danmark, når man kommer over discountniveau, og nu har jeg allerede brugt mange penge på den økologiske kylling. Jeg tror, at vi snupper en bid ost i stedet. Fristende at købe ged, men det har vi jo allerede brugt i forretten. Så det må blive blåskimmel - Saint Agur er bare den bedste standard blå ost, man kan opdrive, og den skuffer aldrig. Især ikke med ristet rugbrød og et par af de friske figner fra frugthylden. En nem, velsmagende og meget prisvenlig afslutning på en middag.

Vilsbæk: Jeg har fundet en halvflaske sauternes, som kan matche osten. Jeg er ikke så vild med portvin til ost, fordi tanninerne forstyrrer. Jeg vil hellere have en fyldig øl eller noget sød vin med en god syre, og sauternes er som regel et godt køb. Denne fra Chateau Roumieu koster 100 kroner, men man kan undertiden finde en helflaske til samme pris på tilbud.

Guldberg: Drikker desværre alt for sjældent sauternes, men det glæder jeg mig til at prøve. Har hørt fra flere vinhandlende, at det er svært at afsætte sød hvidvin til det feminine publikum. Det præger nok også adfærden hjemme hos mig, hvor jeg ofte brænder inde med det meste af flasken, når der kommer sød vin på bordet. I Alsace har jeg til gengæld lært at drikke gewurtztraminer eller pinot gris med restsødme til både rødkit og blåskimmel, og det går næsten altid godt.

Vilsbæk: Skal vi se på kurven med flasker? Til forretten med gedeost satser jeg på Michel Armands Vouvray på chenin blanc til 60 kroner, det dyre alternativ er Louis Raynauds chablis med fadlagret chardonnay, men her er vi oppe i liebhaver-agtige 179 kroner. Den kunne også gå til kyllingen, hvor jeg dog også kunne bruge den perlende, glade vinho verde eller rieslingen fra Alsace-marken Altenberg, som er på tilbud til 119 kroner. Rieslingen er slank i stilen og en god madvin. Feltet er altså to friske vine - vinho verde og riesling - og to med fadpræg og dermed dæmpet frugt fra Chablis og Vouvray. Det er meget godt gået for et supermarked.

Guldberg: Spændende valg og helt enig i at satse udelukkende på hvide vine. Ofte er de dem, som volder største problemer at finde noget brugbart på supermarkedshylderne.

Vilsbæk: Ja, tja, der står faktisk en pinot noir, som jeg har overset, Maycas fra ørkenområdet Limari i det nordligste Chile, den kunne også være et bud i afkølet tilstand til kyllingen, hvis man insisterer på rødvin. Limari får kold vind ind fra Stillehavet, det skulle gerne give lidt kølig frugt i vinen, og til 45 kroner på tilbud er det en billig dark horse at kaste ind i spillet. Den ryger med i kurven.

Guldberg: Men så er vi vel også ved at være der? Vi kan finde både mad og vin til en treretters middag, hvor vi kan holde kuvertprisen under 100 kroner for maden og vel cirka det samme for vinen? Ikke så ringe endda, og et meget godt udtryk for, at supermarkederne omsider har fundet ud af, at det betaler sig at konkurrere på kvalitet.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Femstjernet portugiser og petroleum fra riesling

Femstjernet portugiser og petroleum fra riesling

Menuen for Superbrugsen

Menuen for Superbrugsen

Meny med spræl på både tallerken og i glas

Meny med spræl på både tallerken og i glas