Morgenfrisk madredaktør: Ordentligt brød til hverdagen

At bage brød giver en umiddelbar, næsten barnlig glæde ved synet af resultatet. Grydebrødet kan give en kokketatovering på underarmen, men det er nemt. Foto: Vibeke Volder

Morgenfrisk madredaktør: Ordentligt brød til hverdagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arbejdet med dit daglige brød bærer lønnen i sig selv: Det er billigt, du kommer i zen. Madredaktøren var dog rusten, da han genoptog en gammel tradition.

Fornemmelsen er som at møde en gammel ven på gaden. Hvorfor ser vi egentligt hinanden så sjældent, og hvor er det hyggeligt. Blot med den forskel at jeg står og kigger ned i en grøn, femliters margrethe-skål for med en grande træske at massere lunt vand, gærceller og mel ind i en smuk symbiose.

Følelsen af genkendelse er den samme, når man efter års pause tager en af hverdagens discipliner op og føler sig ganske godt tilpas, næsten i form faktisk. Det holder kun frem til testsmagningen, for spidskompetencerne i kontaktsporten at bage morgenboller er netop rutine og fingerspidsfornemmelse.

En håndfuld græskarkerner sikrer, at brødet slipper gryden og er en lækker snack - enten på brødet eller ved siden af. Foto: Vibeke Volder
En håndfuld græskarkerner sikrer, at brødet slipper gryden og er en lækker snack - enten på brødet eller ved siden af. Foto: Vibeke Volder

Morgenvækning ved ovnen

Madredaktøren har opfostret et par døtre frem til teenage-alderen ved at pilotere dagens første måltid med de rustikke boller, som er perfekte til småbørnsfamilier. Underboen i stuen havde også små børn og gav opskriften videre over dørtrinnet, og den er så enkel, at enhver med velfungerende overarme kan røre dejen aftenen forinden og stille den køligt.

Næste morgen griber man et par skeer og lemper små klatter dej over på en bageplade for at drysse med græskarkerner, nigella-frø eller tilsvarende - og i hvert fald også flagesalt - og sende det hele i ovnen: Det tager mindst et par minutter, og man får ikke mel på fingrene.

Måske er man søvndrukken, men bonustricket gør én vågen: Du kaster en kopfuld vand ind i bunden af ovnen, klapper lågen i og lader dampen arbejde for en sprødere skorpe. Dejen kan i øvrigt suge alt fra havregryn til en rest af grød op, hvis man har den slags i overskud.

Patriark med surfer-arme

Bollerne er efter en snes minutter færdige til radioavisen klokken syv, eller hvornår det passer ind i morgenrutinen.

Brødbagning skal matche hverdagen i husstanden, og derfor har jeg aldrig grædt, når en surdej har lidt en stille død på øverste hylde i køleskabet. Jeg har heller ikke fået gang i Chad Robertsons opskrifter fra Tartine Bakery.

Californieren med de tatoverede surfer-arme er det tætteste, man kommer en økumenisk patriark for trosretningerne i den globale brødkirke.

Lækkerhedsfaktoren er i top i hans bibel "Det gode brød", men drømmen kræver tid at leve ud. Hverdagsbollerne fungerer, og jeg kan leve med risikoen for det touch af gær, et godt surbrød ikke har. Eller undvære de store huller og den karamelliserede, glasagtige skorpe, som Robertsons brød har.

Hverdagens rytme har en egen skønhed, og med rutinen kommer den zen-agtige stemning, hvor dejen bliver en del af kroppen, og hænderne rammer den perfekte balance mellem vand og mel i en proces så automatisk som at køre på cykel. Madredaktøren slingrede en smule og ramte til den klæge side, men på et tidspunkt mærker armene selv, når balancen mellem hvedemel og fuldkorn er perfekt, og dejen er tilpas sej.

Svensk funktionalitet

Mere sexet er grydebrødet med et element af grej, teknik og risiko. Det findes i øvrigt også i Chad Robertsons bog og er taget op af mange bloggere. Man varmer en stegegryde op til 250 grader i ovnen, hælder en dej i for at bage med låg i en halv time og siden et kvarter uden for (meget forsigtigt) at lempe det færdige brød ud på en rist uden at få en kokke-tatovering på underarmene.

Pærenemt, blog-lækkert, og konceptet er stort set så nemt som hverdagsbollerne.

Ugentlig bagning giver god motion, men mekaniseringen fandt vej til mit køkken i form af en ældre røremaskine fra Braun, og den er siden er skiftet ud med en Assistent fra svenske Ankarsrum, tysk design faldt for svensk funktionalitet.

Assistenten fylder en halv meter, står fast og efter et par forsøg med den atypiske måde at montere skraber og krog i en roterende skål bliver maskinen hurtigt en trofast og effektiv makker for folk med småbørn at brødføde.

Køkkenbordets svar på en Saab 900 uden turbo står nu i kælderen, og formkurven er som nævnt en smule rusten.

Forklaring? Den ældste datter har fået job hos en rigtig god bager.

Morgenfrisk madredaktør: Ordentligt brød til hverdagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce