Klogskab der rusker op

Jokum Rohde, dramatiker, men også en glimrende forfatter. Foto: Marc Fluri

Klogskab der rusker op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jokum Rohdes essays-samling "Modkørende" er sprængfyldt med vilde associationer og provokerende tanker - og med Jokum Rohde.

Anmeldelse: Der bliver udgivet for få essays i det her land. Essays er tankevækkende - eller mere præcist: Det bør de i det mindste være - og de kan sende læseren på lange udflugter i egen fantasi og egne associationer. Lige netop det mestrer dramatiker og forfatter Jokum Rohde, og det gør hans nye essays-samling "Modkørende" til en oplevelse.

Det er litteratur, som stiller krav. Det er ikke en bog, der kan læses ukoncentreret. Så giver den ingen mening. Men får den koncentration og fordybelse, bliver bogen taget alvorlig, selv om den er ret humoristisk, så er "Modkørende" en oplevelse.

Forlagene er bekymrede for essays. De sælger ikke så godt som romaner. Det gør noveller i øvrigt heller ikke. Men heldigvis er der forlag, som har både økonomisk og kunstnerisk overskud til at sende nye essays på gaden. Derfor har vi fået "Modkørende" - tak til Gyldendal.

Jokum Rohde er teatermand. Han er dramatiker. Han er en scenens mand. Men han er i høj grad også ordets mand. Han skriver godt, uden at være enestående. Men så har han den styrke, fortællere skal have for at være værd at bruge tid på: Han kan iagttage, og han kan tænke. Og når han kombinerer iagttagelser og tanker, vrimler det med forrygende associationer. Og når Rohde så beskæftiger sig med disse, kommer der synspunkter og tanker frem, som kan være varme, kloge, originale - og rasende provokerende ind i mellem. I "Modkørende" får vi prøver på det hele. Og vi får rigtigt meget Jokum Rohde.

Fra Matador til Bowie

Når en forfatter tager fat på at skrive et kapitel med overskriften "Invader, ødelæg, besæt", er det jo ikke lige netop den vidunderlige, varme Matador-serie, man som læser kommer til at tænke på. Men det er sgu` den, Rohde skriver om i kapitlet. Og det er skæve tanker, han kommer med. Og originale. Det må man erkende, selv om man er komplet vild med Matador. Det indrømmer Rohde i øvrigt, at han også er. Men alligevel leger han med tanken om, at Lise Nørgaards og Paul Hammerichs tekster - og persongalleri - burde overføres til det moderne teater. Til scenen. Og så foretager Rohde en analyse af Matador-verdenen og Korsbæk-miljøet, der er helt vidunderligt. Hans tanker om, hvordan serien forholder sig til nazismen og besættelsesmagten er ganske tankevækkende. Og så foreslår Rohde, hvordan man kunne omskrive serien til en moderne teaterforestilling. Det er mageløst. Og det er fanden-i-voldsk tænkt. Men også vildt provokerende. Alene tanken om Mads Skjern i en affære, der måske handler om blodskam og/eller pædofili er jo nok til at sende halvdelen af befolkningen op i det røde felt. Og alligevel... det er forrygende tænkt.

Og netop denne originale indfaldsvinkel til emnerne er bogens styrke. Jokum Rohdes tankeunivers er i høj grad originalt. I et af essays´ene går han tæt på rock-ikonerne David Bowie og Nick Cave. Og får fortalt noget væsentligt om vores tid - om nødvendigheden af at søge ud til grænserne, i tilværelsen, i kunsten. Boowie søgte ud - Nick Cave gjorde. Han lever stadig og er åbenbart i et langt roligere farvand end tidligere. Prøver han andre grænser? Eller er han bare gået i kloster? Hvordan er det med kunsten i Danmark - i sine forskellige former? Søger den grænser? Vover den noget? Eller er kunsten at sammenligne med tv´s programflader: For mange genudsendelser? Jokum Rohde ved meget om den danske kunstscene. Han har fulgt udviklingen, ikke alene på teatret, men også i billedkunst og musik. "Modkørende" er et levende bevis dels på forfatterens viden og indsigt, dels på hans ønske om, at der bliver slået nogle ordentlige slag i bolledejen. Fordi både kunsten og livet er for vigtigt til bare at skulle være "pænt".

Jokum Rohde

"Modkørende"

Essays, 258 sider

Gyldendal

Klogskab der rusker op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce