Islænding med stjernestatus i Danmark: Den store fornyer kigger bagud

Einar Már Gudmondsson trak den store, islandske roman ind i bymiljøerne og udvidede den med politik og musik. Her ses forfatteren midt i et foredrag om jazz - han er også glad for rockmusik. 

Islænding med stjernestatus i Danmark: Den store fornyer kigger bagud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Einar Már Gudmundsson er klar med en fortælling om ungdom, kærlighed og kammeratskab.

Bøger: Einar Már Gudmundsson er om nogen forfatteren, der lever op til Islands stolte, litterære traditioner. Men han er også manden, der udvidede den islandske roman. Han trak den ind i byerne og tilføjede musik og politik. Indtil da havde de store, islandske romaner holdt sig til mennesker og natur.

Gudmundsson, der har en bachelorgrad i litteraturvidenskab og historie fra Islands Universitet, er en original i nordisk litteratur - når ordet original bruges i sin bedste betydning.

Hans forfatterskab omfatter store digtsamlinger, romaner, essays samt et par stærkt holdningsprægede bøger, faktisk deciderede debatbøger, som Einar Már Gudmundsson skrev i raseri over den økonomiske skandale på Island. Det rystede ham, at nogle få rigmænd og spekulanter kunne nå så vidt, at de bragte hele det islandske samfund til katastrofens rand, da deres økonomiske cirkus brød sammen. Det beskrev han i det, han kaldte en hvidbog om skandalen.

Einar Már Gudmundsson, født i 1954. Han fik det store gennembrud i 1993 med bogen ?Universets engle?.
Einar Már Gudmundsson, født i 1954. Han fik det store gennembrud i 1993 med bogen ?Universets engle?.

Reykjavik-trilogi

Einar Már Gudmundsson debuterede tilbage i 1981 med digtsamlingen "Frankensteins kup". Derefter skrev han den såkaldte Reykjavik-trilogi bestående af romanerne "Ridderne af den runde trappe" 1984, "Vingeslag i tagrenden" 1986 og "Regndråbernes epilog" i 1988. Romanerne bar en dejlig duft af fortællertalent.

Det helt store gennembrud fik Einar Már Gudmundsson i 1993 med romanen "Universets engle". Bogen var tilegnet forfatterens afdøde bror og blev i 1995 præmieret med Nordisk Råds Litteraturpris. Siden har Einar Már Gudmundsson stået klart i billedet som en af de største, nulevende skikkelser i nordisk litteratur. Bøger som "Beatlemanifestet" fra 2005 og digtsamlingen "Jeg skyder genvej forbi døden" fra 2006 er i en klasse for sig.

Kærligheden stod på lur

Og nu er der en ny bog på vej fra den velskrivende islænding. Denne gang en roman, der er lysere i tonen, end Einar Már Gudmundsson har for vane.

"Pasfotos" hedder bogen, der på én gang er en rejseroman, en kærlighedsroman og en roman om en ung mands udvikling. Det er beretningen om den unge Halli og hans ven Jonni, der en lang sommer rejser fra Island til Norge for at tjene penge.

Hårdt fysisk arbejde med at grave grøfter. Men kammeraterne har brug for skillingerne. De vil nemlig rejse Europa rundt. Livet skal opleves - og leves. Romanen rummer en masse af ungdommens glød og fest. Den har også beretningen om grumme skæbner og dumheder undervejs. Og så fortæller den om kærligheden, der viste sig at stå på lur i Oslo - ikke i Paris eller Rom. Men i Oslo...

Populær i Danmark

Einar Már Gudmundsson har et stort publikum i Danmark, hvor han har boet i en periode, da han underviste i litteraturvidenskab på Københavns Universitet. I dag bor han i Reykjavik. Han er gift og far til fem børn.

Da forlaget Lindhardt og Ringhof for et par år siden valgte at udgive Einar Már Gudmundsson samlede værker, blev der holdt en reception hos den islandske ambassadør, der stillede ambassadørboligen til rådighed. Einar Már Gudmundsson kvitterede ved at læse et lille digt, han skrev for nogle år siden.

En mand vender hjem til Island efter lang tid i sydens sol. Han tager en taxa fra havnen ind til centrum. Stormen raser. Regnen styrter ned. Der er ikke et menneske på gaden. De når til torvet, midt i hovedstaden. Taxaen holder for rødt lys. Ikke fordi der er andre biler. Men bare fordi lyset er rødt. Vinduesviskerne kan dårligt holde ruderne fri. Der er ikke et menneske. Der er mørkt og koldt. Chaufføren kigger på sin passager, slår ud med armen - mod det tomme torv og regnen.

- Se, siger han - det er derfor, vi har så mange store forfattere på Island...

Altså underforstået at på Island er man nødt til at samles om fortællerne. Der er ikke andet at give sig til.

Nu kommer der så endnu en historie fra Island, "Pasfotos" fra en af sagaøens største forfattere.

Romanen er på 360 sider, oversat til dansk af forfatterens ven gennem mange år, Erik Skyum-Nielsen, litteraturredaktør på dagbladet Information.

Den udgives af Lindhardt og Ringhof.

Islænding med stjernestatus i Danmark: Den store fornyer kigger bagud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce