Historien om Jelling: Gorm, Thyre, Harald og dem, vi aldrig hører om

De to Jellinge-stene er i dag beskyttet i hver sin glasmontre. De gamle monumenter var ved at blive ødelagt af sol, regn og frost. Nu står de i en konstant temperatur - beskyttet mod såvel natur som hærværk. Foto: Gjerulff

Historien om Jelling: Gorm, Thyre, Harald og dem, vi aldrig hører om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skøn lille bog fortæller historien om Jelling og supplerer med spændende viden fra vort lands spædeste barndom.

Bøger: Harald Blåtand var ikke helt utilfreds med sig selv. Det fortalte han på den store Jellingesten, rejst omkring år 964.

Harald samlede Danmark og gjorde danskerne kristne. Ganske vist skriver kongen på den imponerende runesten, at han rejste stenen til minde for sin far Gorm og moderen Thyre. Men derefter fortæller Harald nu mere om sig selv end om de forældre, han vil mindes.

Nå, hvad pokker, vi har vel alle oplevet en taler, der talte mere om sig selv end om det menneske, talen blev holdt til! Harald Blåtands mindesten, kendt som den store Jellingesten, er et prægtigt værk af sin art. Nok den største, men dog den yngste af de to runestene i Jelling.

Den mindre sten er rejst af kong Gorm - over hustruen, dronning Thyre Danebod. Stenen er fra omkring år 950.

Sammen med de to gravhøje udgør stenene Jellinge-monumenterne, der siden 1964 har været på Unescos internationale liste over verdens største kulturarv.

Nu er der kommet en ny, meget spændende bog om Jelling, om den lille bys historie - og om stenene, gravhøjene, kirken - og de fremtrædende mennesker, der i længst svundne dage formede den danske stat. For Danmarks riges vugge stod i Jelling.

?Jelling? er en lille bog, men den rummer mange store historier.
?Jelling? er en lille bog, men den rummer mange store historier.

Nye navne i historien

Det er historikeren og arkæologen Klaus Ebbesen, der har skrevet "Jelling - historien om Gorm den Gamle, Thyre Danebod og Harald Blåtand".

Det har han gjort godt.

Samtidig har han faktisk skrevet mere, end bogens undertitel lover. For det lykkes Klaus Ebbesen i stram, men underholdende form også at fortælle om nogle af de kongeskikkelser, der faktisk optrådte i den danske historie, men som vi aldrig hører om.

Vi har accepteret Gorm den Gamle som den danske kongeslægts stamfader - og hans søn, Harald Blåtand, som den konge, der samlede Danmark - fra Ejderen i Syd til og med Norge og Skåne i nord. Men Klaus Ebbesen piller ved myten. Der var danske konger før Kong Gorm.

Omkring år 800 overtog Godtfred magten i Danmark. En stærk fyrste. Samtidens skriftlige kilder bekræfter, at Danmark under Godtfred den Store bestod af Sydnorge, Vestsverige, Skåne og hele Danmark ned til Ejderen.

Godtfred underlagde sig de mindre naboer, og for at få fred måtte de betale skat til danskerne. Godtfred talte åbent at drage mod Aachen og udfordre Karl den Store. Men før Godtfred fik samlet en hær, blev han snigmyrdet. Som Klaus Ebbesen skriver: man aner, hvem der stod bag.

Efter Godtfred overtog hans søn Horic (Erik den Første) magten. Senere kom andre kendte konger til. Bl.a. Olav, Gyrd, Gnupa og Sigtryg. Efer Sigtrygs fald i år 943 overtog Gorm-slægten den danske trone. Men der var et Danmark før Harald Blåtand.

Bogen om Jelling har alt det, man kan forvente plus en hel del mere. Den korte historie om kongerne før Gorm og Harald er spændende. Det er et ellers ret mørkt kapitel i den ældste danske historie, men Klaus Ebbesen lukker op. Interessant.

Liget, der blev flyttet

Det samme er hans redegørelse for de to høje i Jelling. Den største høj mod syd, som traditionelt er kaldt Gorms Høj - og den lidt mindre mod nord, kaldt Thyras høj.

Praktisk tyder på, at det er omvendt. At Gorm blev begravet i den nordlige høj. Thyra i den sydlige.

Resterne af Gorm den Gamle blev ikke fundet, da man foretog en arkæologisk undersøgelse af nordhøjen.

Men da man udgravede den første, gamle kirke i Jelling, fandt man en grav, som indeholdt skelettet af en mand. Det menes at være skelettet af Gorm den Gamle.

Da sønnen Harald Blåtand kristnede danskerne og opførte den første trækirke i Jelling, lod han faderens lig grave op fra gravhøjen og bisætte i kirken, så den gamle hedning, Gorm, kunne få en kristen begravelse.

Fascinerende, at vi med overvejende sandsynlighed har fundet skelettet af den danske kongeslægts stamfar - og en af de mænd, der formede staten Danmark.

Klaus Ebbesen

"Jelling"

Gyldendal, 100 sider, illustreret

Historien om Jelling: Gorm, Thyre, Harald og dem, vi aldrig hører om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce