Her køber pladesamlerne


Her køber pladesamlerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jens Nicolaisen har taget hele turen med vinylpladernes renæssance, så han ved, hvor samlerne mødes:

1
Plademesserne er et af samlernes faste mødesteder. De afvikles over hele landet. Jens Nicolaisen står selv bag messer i Odense, Aarhus og på Fængslet i Horsens, hvorfra dette billede stammer. Arkivfoto

Plademesserne. På disse messer, som arrangeres rundt om i hele landet, er der både sjældenheder til de inkarnerede samlere og 20 kroners-tilbud til dem, der søger de mere almindelige lp'er. De fleste sælgere er professionelle - "vinyl-karavanen", som Jens Nicolaisen kalder dem - og de ved, hvad de enkelte plader er værd. Nogle gange kan man dog gøre fund, ikke mindst hvis private stiller op og sælger ud af deres samling.

2

Vinylbutikkerne. De er over de seneste år dukket op i mange byer - med Glad Samler Records som et af eksemplerne. Igen er der tale om professionelle folk, som ved, om de står med en sjældenhed eller en helt almindelig plade i hænderne.

3

Nettet er helt uundværligt for samlerne. Mange butikker og handlende er på nettet. Eller man kan bruge net-auktionerne. På danske QXL kunne man tidligere gøre fund, men også her ved folk efterhånden, hvad pladerne er værd. Internationalt er det store site Ebay, hvor man kan finde så godt som alt - fra de helt billige vinylskiver til eksklusive sjældenheder, der sælges for fem- eller sekscifrede beløb.

4

Loppemarkeder og genbrugsbutikker. Her kunne der tidligere gøres gode fund, men det er slut nu, bl.a. fordi samlerne har støvsuget dette marked.

- For nylig besøgte jeg en genbrugsforretning og løb 600 lp'er igennem - og der var ingenting, jeg kunne bruge, fortæller Jens Nicolaisen.

5

Facebook. Her er masser af grupper med køb, salg og bytte af vinyl. De største af dem har mere end 10.000 medlemmer. Nogle grupper dækker mere generelt, andre koncentrerer sig om specielle områder: singler, heavy metal, hiphop, luksus-vinyl osv.

- Du kan altid finde en gruppe, der rammer din smag, siger Jens Nicolaisen.

6

Et nyere fænomen er de såkaldte loppeforum'er: forretninger, hvor private kan leje et par reoler og sætte deres ting til salg. Her kan man også finde plader. Og for nylig er det første loppeforum med kun vinyl dukket op: Respin i Herning.

7

Og så kommer vi ikke uden om sitet Discogs.com. Det er dels en handelsplads for vinylplader og cd'er, dels et ambitiøst projekt med som mål at registrere alle musik-udgivelser. Så her kan man hente rigtig megen viden og ikke mindst kvalificerede bud på, hvad de enkelte udgivelser er værd. Langt de fleste samlere - private som professionelle - bruger da også Discogs som reference.

Her køber pladesamlerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce