To gange æblekage

Æblekage er blevet tradition mortensaften som sød finale efter andestegen. Men den kan også spises til søndagskaffen.

Morten Bisp blev afsløret den 11. november for mange herrens år siden, og aftenen inden dagen på mortensaften har mange mennesker tradition for at spise æblekage efter anden. Kombinationen af mortens and og æblekage er også på menukortet hos en del restauranter, og her får du verdens bedste æblekage og så en version kogt med rødvin til en flot, rød æblemos. Oplagt, hvis du har en sjat stående i en flaske.

Verdens bedste æblekage

5 danske æbler med syre (for eksempel cox orange eller belle de boskop), 150 gram rørsukker, en stang vanilje, et skvæt calvados (kan udelades), finthakket skal af en usprøjtet citron, 50 gram brun farin, 150 gram tørt rugbrød, 50 gram hasselnødder. 5 dl piskefløde

Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i både. Kom dem i en gryde med cirka 100 gram rørsukker, flækket vaniljestang (skrab kernerne ud) og calvados, hvis det bruges. Varm op, rør og lad simre til æblerne er møre men ikke er helt kog til mos - smag undervejs til med lidt ekstra sukker, hvis det er nødvendigt. Fjern vaniljestangen og hæld i en serveringsskål. Skær rugbrødet i mindre stykker og kør det i køkkenmaskinen eller blend det med hasselnødderne. hæld det hele på en tør pande og rist det ved jævn varme nogle minutter. Drys farin over og vend indtil sukkeret smelter. Hæld pandens indhold over æblerne. Pisk fløden med 50 gram rørsukker og vend citronskallen i. Hæld flødeskummet i skålen og server æblekagen ved stuetemperatur.

Æblekage med rødvin

Æblekagen er kogt med rødvin, og det giver en fantastisk farve og en mere voksen smag.

Til fire personer: Et kilo æbler - belle de boskop, en kvart liter rødvin, 75 gram rørsukker, 150 gram makroner, 75 gram mandler. Flødeskum som tilbehør.

Skræl æblerne, skær dem i både uden kernehus. Sæt dem over i en gryde og damp under låg i 10 minutter. Tag låget af, rør sukkeret i æblerne og kog dem over rask varme, indtil sukkeret er opløst, og grøden har en passende konsistens. Knus makronerne og bland dem med hakkede mandler. Læg æblemosen (kold eller varm) lagvis med makronrasp i et glas og server desserten med flødeskum.

Et tip: Du kan koge mosen med vanilje, ingefær eller eventuelt lidt rosmarin eller timian.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Fem fantastiske æbler: Gør din vinter sød og sprød

Fem fantastiske æbler: Gør din vinter sød og sprød

Madanmelderens favorit: Ufiltreret æblemost er den hurtigste vej til frugt på morgenbordet. Og det koster kun 15 kroner for en liter

Madanmelderens favorit: Ufiltreret æblemost er den hurtigste vej til frugt på morgenbordet. Og det koster kun 15 kroner for en liter

Test: Fem-stjernet æblemost til en flad tier

Test: Fem-stjernet æblemost til en flad tier