1
billede

Tøm køleskabet-pizza (2 pers.):

Pizzadej: 1½ dl vand, 1 spsk. olie, ¼ pakke gær, 2 tsk. salt, 100 g tipo 00-mel (god glutenkvalitet for hæveprocessen), 50 g fuldkornsmel. Tomatsovs: En dåse hakkede tomater, et hvidløgsfed, balsamicoeddike, ketchup eller lidt sukker, krydderier. Eventuelt grøntsager.

Rester fra køleren som kød i skiver, courgette, aubergine, broccoli, peberfrugt.

Eller: Kartofler eller rodfrugtrester, pesto, salt.

Frisk basilikum Revet emmentaler Salt og peber

Tomatsovs: Hak løg og hvidløg. Varm olien i en gryde, steg løget blankt og kom hvidløget og krydderurter i - steg dem kort. Tilsæt balsamico, åbn dåsen med tomater og tilsæt dem med salt, peber og ketchup. Lad det småsimre et kvarter og smag til. Giv sovsen en tur med stavblenderen og få en ekstra cremet konsistens.

Tip: Tomatsovsen kan piftes op med grøntsager, som rives og steges med.

Pizzadej: Rør vand, olie og gær sammen. Tilsæt salt og halvdelen af tipo 00-melet. Tilsæt 50 g af fuldkornsmelet og lidt efter lidt hvedemelet. Ælt dejen godt igennem, til den føles som en moden tomat, og lad den hæve en halv time. Del dejen i to, og rul først den ene klump dej ud til ønsket tykkelse. Tag bagepladen ud af ovnen og kom mel eller bagepapir på den. Derpå lægges den udrullede dej. Tilsæt fyld efter eget valg. De skal bage i 8-10 min., indtil skorpen tager farve.

2
billede

Ojja - tunesisk tomatret (2 pers.):

1 dåse hele flåede cherrytomater eller hakkede tomater, 1 rød peberfrugt (evt. konserverede fra glas, hvor du skal bruge 4-5 stykker, så det svarer til en hel peberfrugt), 50 g rød, frisk chili, 6 fed hvidløg, 3 spsk. olivenolie, 1 spsk. tomatkoncentrat, 1 tsk. harissa, evt. fra dåse, ¼ tsk. spidskommen, ½ tsk. korianderfrø, salt og peber, 200 g store rejer, 2 æg. Frisk koriander til pynt

Bag de hele fed hvidløg med skal på i ovnen ved 120 grader i 20 min. Skær peberfrugt og chili uden kerner i små stykker. Smut feddene ud af skallerne og kom hvidløg i en gryde med olie. Bring det langsomt til at syde. Tørrist spidskommen og koriander på en pande, og stød det i morter. Kom det i gryden sammen med tomater, peberfrugter og chili. Tilsæt tomatkoncentrat, harissa og 1-2 dl vand, og lad det hele koge i 20 min. ved middelvarme uden låg. Vend rejerne rundt i sovsen og smag til med salt og peber. Når det småsimrer igen, slås æggene ud i sovsen og pocherer med (koger svagt), til hviden er fast. Server straks med frisk koriander.

3
billede

Tærte med kartofler, ansjoser og citron (2 pers.):

3 dl hvedemel, 50 g smør, 1 tsk. salt, 2 spsk. vand.

Fyld: 4 store kogte kartofler, 5 stilke timian, salt og peber, 2 spsk. olivenolie + ekstra, 1 fed hvidløg, 1 dåse ansjoser, skallen af 1 økologisk citron, timian til pynt, lidt havsalt.

Lav dejen i en foodprocessor. Rul dejen ud og læg den i formen. Læg folie over og prik med en gaffel. Forbag dejen ved 200 grader i 10 min. Skræl kartoflerne og læg dem i et fint lag i bunden. Bag ved 200 grader i 10 min. Varm olie, timian og hvidløg op på en pande og hæld det over kartoflerne. Bag tærten ved 200 grader i 20 min. Fordel ansjoser og citronskal over kartoflerne sammen med mere olivenolie og bag tærten færdig i 5 min. ved 200 grader.

4
billede

Hvidkål med fløde - det perfekte tilbehør til en bøf (2 pers.):

¼ hvidkålshoved, 1 dl piskefløde, revet muskatnød, salt og peber, evt. revet citronskal fra økologisk citron Snit hvidkålen i grove strimler. Blancher i kogende saltvand, indtil strimlerne falder let sammen (ca. 3 min.). Tag hvidkålen op og hæld vandet fra gryden. Kom piskefløde i. Når piskefløden koger, tages gryden af varmen, og hvidkålen vendes i og smages til med revet muskatnød, salt og peber - og gerne revet citronskal.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Guide: Feng shui i din kummefryser

Guide: Feng shui i din kummefryser

Guide: Feng shui i din kummefryser

Guide: Feng shui i din kummefryser