Giver lyst til mere: Fem store stjerner til en sensuel vin


Giver lyst til mere: Fem store stjerner til en sensuel vin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Chenin blanc er en drue med flere ansigter - blandt dagens vine er to vidt forskellige, men lækre flasker fra Sydafrika og Frankrig.

Så kom foråret omsider, og den uofficielle hvidvinssæson kan erklæres for åbnet (selvom nogle af os ikke brug for vejret som undskyldning for at åbne en flaske hvidvin også i de kolde måneder).I dag og de kommende fredage smager vi os ind på familien Hvid, nemlig chenin blanc, sauvignon blanc og pinot blanc. Den hvide chenin (der findes også en mørk, som forvirrende nok ikke er i familie med den hvide) stammer efter alt at dømme fra Loire i det centrale Frankrig, og det er også her, den har sin højborg i dag - foruden i Sydafrika, hvor druen også går under navnet steen.I dag tester vi to franske og to sydafrikanske udgaver - med fokus på de tørre vine. Man kan argumentere for, at chenin blanc er lige så interessant som en sød vin, i særdeleshed fra Bonnezeaux og Quarts de Chaume i området Coteaux du Layon, men dem giver vi en særskilt behandling i en kommende artikel.

Jagten på chenin blanc
Den grønne drue chenin blanc vokser i vinlande som Frankrig og Sydafrika, og den tager form efter det lokale terroir. Foto: Colourbox

En hverdagsaften, hvor fjernsynet var erobret af et boligprogram, tog vinredaktøren i den lokale Superbrugsen for at sondere terrænet for chenin blanc. Det er ingen overdrivelse at sige, at chenin blanc ikke ligefrem dominerer vinreolerne i danske supermarkeder. Den kan i flere supermarkeder findes som bag-in-box, men flasker er der ikke mange af.Coop i Danmark har dog gennem mange år haft et tæt samarbejde med sydafrikanske Spier, og på hylden stod netop en flaske fra det store vinfirma i Stellenbosch, stik øst for Cape Town.Men hvad kan man forvente sig af en flaske vin, som er blevet fragtet fra den anden ende af kloden og sælges til 35 kroner? En udmærket vin, viser det sig. Den har en duft af dåsefrugt - det skal ikke forstås negativt - og i munden er den fyldige frugt holdt i skak af en godt afstemt syre. Det er på ingen måde en voldsomt kompleks vin, og man kan ikke finde de store dybder i den. Men den er ren og tydelig i sit udtryk, og selvom prisen på en vin ikke har nogen indflydelse på, hvor godt den smager (ud over det man selv bilder sig ind), må den siges at være et godt køb, når man ser på prisen.Ifølge Spier er vinene i serien Signature et "konsekvent udtræk af hver enkelt druesorts essens". Det efterlader ret megen plads til fortolkning, når det gælder chenin blanc, for druen spænder ligesom eksempelvis riesling over mange typer vin: Fra let og måske også let kedelig, enkel vin med tydelig frugtsødme over dybere vin med plads til både den typiske æblearoma og -sødme og druens klare syre til nogle af verdens bedste søde vine, hvor netop syren kommer til sin ret.Og så laves der selvfølgelig også mousserende vin på chenin blanc - det kan være udmærket, men man skal lede efter de gode køb, når prisen holdes op mod god tysk winzersekt eller gode cavaer. Prøv fx Xavier Weisskopfs pétillant (som ikke har så kraftig kulsyre som en champagne) fra Montlouis.

Uharmonisk vin fra Michel Armand
2015 Vouvray Michel Armand, Loire, FrankrigSuperbrugsen: 60 kroner (11 procent). Ret lys vin med en blid, blomsterparfumeret duft og et strejf af altheabolsje. Med lidt tid (og dermed mere varme) i glasset kommer en mere syrlig side af vinen frem i duften. En bred sødme markerer sig med det samme i smagen fulgt op af æble- og pærefrugt. Derefter slår syren til, men den lykkes ikke helt med at bringe vinen i balance. En frisk sag hvor syren kan stå imod en del fedme i den mad, der serveres til vinen, mens sødmen i vinen kalder på for eksempel en rulle gedeost. Tre stjerner.

Hvor vinen fra Spier godt kan klare for eksempel noget fugl i flødesovs eller en smørstegt fisk, ville jeg nøjes med rulle gedeost til Superbrugsens vouvray fra Michel Armand. Også i den finder man sødmefuld frugt, især pære, dog ikke i den konserverede variant.Men syren, som vinen heldigvis også har, virker ikke, som om den er interesseret i at samarbejde med sødmen, og det får vinen til at virke lidt uharmonisk.

Seks flasker vin - eller bare en enkelt god?
2017 Chenin Blanc Signature SeriesSpier, Western Cape, SydafrikaSuperbrugsen: Tilbudspris 35 kroner (13 procent). Lys vin med markant duft af pærer og abrikoser på dåser (tænk 70?er-klassikeren dåsefrugt serveret med flødeskum). Heldigvis er der skruet ned for frugtens volumen i smagen, hvor en veldoseret syre fint støtter smagen af søde pærer, mens en snert af fennikel dukker op i afslutningen. Med skruelåg. En helt o.k. vin som forekommer nogenlunde harmonisk, fordi den ikke forsøger at gøre mere, end den magter. Tilbudsprisen trækker den op på fire stjerner.

Den anden af testens to franske vine, Bastingage, er kreeret af de lettere hypede folk på Clos de l'Elu, Charlotte og Thomas Carsin. I 2008 overtog parret vingården i Anjou Noir (så kaldet på grund af den mørke og mere end 300 millioner år gamlen skifer i jorden) sydvest for Angers. De har 20 hektar vinmarker, der dyrkes økologisk, og i kælderen bruges til nogle af vinene ler-amforaer, som det ses hos mange naturvin-producenter. Vinene spontangæres (altså ingen tilsætning af industriel gær), og de tilsættes kun en lav dosis sulfit (i dette tilfælde under 40 mg/liter).Det sidste kan man glæde sig over - forstået på den måde at det til stadighed kan være en prøvelse at smage sig gennem vin, som slet ikke er blevet svovlet (sulfit stabiliserer vinen ved at hindre eftergæring på flasken og ved at dræbe uønskede bakterier).Bastingage er uden diskussion det inspirerende højdepunkt i dagens smagning. Druerne til vinen kommer fra 25 år gamle vinplanter, som høstes med et udbytte på kun 30 hektoliter pr. hektar. Mosten har gennemgået malolaktisk gæring, og vinen har fået et års lagring på gamle fade med gærresterne.Det får den til at stikke ud i forhold til resten af vinene i dagens lille test: Duften er dyb med hasselnødder og frisk æblemost, og i munden vokser smagen fra en blid entre til en rar æble-oplevelse med en smule nødder i baggrunden og en salt tone, der giver stor friskhed i smagen. Syren er perfekt afstemt og giver kun endnu mere lyst til en mundfuld mere.I vine, der som denne er fremstillet med relativt begrænset manipulation, er der ofte en hårfin balance mellem for lidt og for meget af æblemost-præg. Jeg blev som Jan Friis-Mikkelsen i Den store bagedyst "lidt bekymret", da jeg første gang stak næsen i glasset til denne vin, men den holder sig på den rigtige side, og hvis du aldrig har smagt naturvin eller det, der ligner, er det her en overbevisende øjenåbner.Den koster 195 kroner, og for de penge kan man næsten få seks flasker af Spiers vin. Hvis jeg skulle bruge mange flasker til gæster, der ikke gik specielt op i vin, var regnestykket ikke svært.For selvom Bastingage ikke er svær at drikke, udfordrer den nok en del menneskers vante forestilling om, hvordan en hvidvin skal smage. Til gengæld giver den en oplevelse, der varer meget længere end supermarkedsvinens.

Siden hvornår er det blevet svært for to at dele en flaske vin?
2015 Anjou Blanc Bastingage Clos de l'Elu, Loire, Frankrig Vinova.dk: 195 kroner (14 procent) Lys gylden. Dyb og tydelig duft af vinens fadlagring på bærmen (i et år) - det har givet et nøddeagtigt præg iblandet let syrlig æblemost. Der er en antydning af oxidation i duften, men det forstyrrer ikke i smagen, som er en stille eksplosion, der bevæger i bølger med først syrlige æbler, så friske hasselnødder, så en udpræget salt tone der næsten har lyd af bølgeskvulp - og under det hele ligger en vibrerende syre der bare bliver ved med at trække mundvand og gør denne vin til en sensuel oplevelse. Jovist skal den betales, men her får du chenin blanc i en overbevisende udgave. Fem stjerner.

Dagens anden sydafrikaner stod på en af de nederste hylder hos den lokale Skjold Burne. Bellingham hedder vingården i Stellenbosch, og her har vi fjernet os et godt stykke fra franske skægstubbe og naturvin.Duften er imponerende og absolut indbydende med melon og ananas og et tydeligt præg af fadlagring. Druerne vokser på bush vines, altså fritstående vinplanter der vokser som buske uden den traditionelle opbinding i rækker, og man gærer druer fra fire forskellige marker separat, før de blandes til den endelige vin og lagrer 12 måneder på franske fade - halvdelen er nye.Vinen laves til minde om Bernard Podlashuk, som overtog vingården i 1943, og det er en vin, som to mennesker vil have svært ved at dele, simpelthen fordi den er så stor og kraftig, betroede sælgeren mig, da jeg havde fundet flasken i den lokale Skjold Burne.Hm ... hvornår har to mennesker haft svært ved at dele en flaske vin, hvis den smagte godt, tænkte jeg og blev bekymret for, om det var en monstervin, druknet i eg, som jeg havde valgt.Den bekymring blev gjort til skamme, da vinen blev åbnet. Det er klart en anden type chenin blanc end vinen fra Clos de l'Elu - her er fokus på den tropiske frugt og fadpræg, og den slags vin kan også smage godt, når det er vellavet som i dette tilfælde.Det viste sig heller ikke at være noget problem at dele den.

Nicolas Joly - en guru for biodynamikere
2014 Old Vine Chenin Blanc The Bernard Series Bellingham, Coastal Region, Sydafrika, Skjold Burne: 140 kroner (14 procent). Grøngylden. Tydeligt fad i duften sammen med franskbrødskorpe, lidt mælkesyrlighed og en bund af frugt i retning af melon og ananas. Sødme fra fadet lægger en bund i smagen, der også har hasselnødder og smørstegte æbler. Det ville blive for meget af det gode, hvis ikke vinen havde en vedholdende, velbalanceret syre som giver de svulstige elementer et nødvendigt modspil og trækker mundvand. En vin med en god dybde og en vinmager, der har haft styr på fadet. Med skruelåg. Fire stjerner.

Det er ikke et tilfælde, at netop en relativt umanipuleret, økologisk vin fra Loire (Bastingage fra Clos de l'Elu) stjæler en del af billedet i dagens test. Biodynamiker-guruen Nicolas Joly har hjemme lige syd for Angers, cirka 90 kilometer fra Loires udløb i Atlanterhavet ved Nantes - og i øvrigt ikke langt fra Clos de l'Elu. Joly er eneejer af den berømte mark Coulée de Serrant, der skråner ned mod Loire-floden, og han har om nogen været med til at hæve barren for både tør og sød chenin blanc.Joly stiftede i 2001 La Renaissance des Appellations, en forening af efterhånden 175 vinbønder fra flere lande, der deler en ambition om at lade deres vine udtrykke det område (appellation), de kommer fra, så klart som muligt, samtidig med at vinene skal have originalitet. Medlemmerne skal dyrke deres jord økologisk og/eller biodynamisk (over 90 procent er biodynamikere), tilsætningsstoffer og industriel gær er ikke tilladt, druerne skal håndhøstes, og for at blive optaget i selskabet skal ens vine godkendes enstemmigt af et smagepanel med blandt andre Nicolas Joly, Oliver Zind-Humbrecht fra Alsace, Anne Claude Leflaive fra Bourgogne og David Leclapart fra Champagne.Jolys vine er beklageligvis småpebrede i pris og falder derfor uden for denne test, men de får chancen ved en senere lejlighed.

Giver lyst til mere: Fem store stjerner til en sensuel vin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce