Galskab og anarkisme: Måske en god ide at tale med en psykiater

Glenn Christian, uddannet på Forfatterskolen og med flere udgivelser bag sig. Han kan noget med ord, men bør muligvis tale med en psykiater. Foto: Martin Holtum

Galskab og anarkisme: Måske en god ide at tale med en psykiater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke skønheden, der præger Glenn Christians nye bog, der er lige så mærkelig som dens titel - men midt i galskaben er der altså et eller andet...

Ud gennem vaginaen som en rigtig baby kom Herculine til verden indsmurt i snavs fra afsenderens indre...

Sådan! Vi er i gang med digtet "Månen" i Glenn Christians nye samling med den besynderlige titel "månen atlas over sandparken avenue". Hvis det altså er et digt - og hvis det altså er en digtsamling.

Det er vanskeligt at sige. For den lille bog er først og fremmest Glenn Christian. Hvordan anmeldere så får passet bogen ind i gængse termer og kasser, er han sandsynligvis ligeglad med. Der er intet som helst i bogen, der tyder på, at Glenn Christian interesserer sig for systemer eller regler, og absolut intet, der antyder, at han har lyst til at behage omgivelserne.

Det er faktisk det befriende ved hans skriverier. Der er - midt i al galskaben - spor af sand anarkisme, som vi ikke er forvænte med i dagens glatragede litteratur. Men der er også spor af en masse andet, som ikke helt har samme charme.

Har bogen en mærkelig titel, kan det konstateres uden gnist af tvivl, at den også har et mærkeligt indhold. Der er for tiden meget langt mellem den type af på én gang eksperimenterende, grænseoverskridende og stærkt surrealistiske litteratur, som Glenn Christian skriver. Det er let at gætte på inspiration fra eksempelvis Thomas Boberg og især dennes "Hesteæder"-digte, men alligevel er Glenn Christian meget anderledes. Han har ikke samme luft undere teksterne som Boberg. Han flyver tungere og lavere. Men det må indrømmes, at han basker gevaldigt med vingerne.

Kort om Glenn Christian
Født og opvokset i Esbjerg.Uddannet fra Forfatterskolen.

Debuterede i 2008 med digtsamlingen "Det hjemlige".

Har siden udgivet yderligere 10 bøger, altså en bog om året. Blandt disse de bemærkelsesværdige "Det sorte ved munden" 2011, "Hydra" 2013 og "Mudret sol" 2013.

Glenn Christian har desuden været en flittig bidragsyder til diverse litterære tidsskrifter, bl.a. Hvedekorn. I 2014 var han blandt de nominerede til Montanas Litteraturpris, men prisen blev givet til Christina Hagen for bogen "Boyfriend".
?månen atlas over sandparken avenue? er en mærkelig titel på en bog. Det er også en meget mærkelig bog.
?månen atlas over sandparken avenue? er en mærkelig titel på en bog. Det er også en meget mærkelig bog.

Tråden mangler

Der er en masse mod over Glenn Christians tekster. Han vover virkelig. Han kan også noget med ord. At han så har en kærlighed til ord som knogler, blod og kød får være.

Ind i mellem må digtere bevæge sig ud på overdrevet, ind i grimheden for at udfordre omgivelserne. For at trænge igennem overfladen. Fint nok. Det er kunstnerne opgave - eller i det mindste en del af deres opgave. Men betingelsen for, at provokationen kan lykkes, for at et budskab trænger igennem, er for såvel lyrik som prosa, at værket har en tråd, ikke nødvendigvis en rød, men dog en stærk tråd, der binder budskabet sammen - som en synlig forbindelse mellem digteren og virkeligheden.

Glenn Christian har ikke den tråd i denne samling. Derfor bliver det, der måske skulle være budskaber, blot til støj og det, der skulle være dybe udtryk for de indtryk, der inspirerer digteren, bliver for rodede og uigennemsigtige - de mangler sammenhæng.

Derfor sidder man tilbage med en lille bog fyldt med en masse mærkelige væsener, skabt i digterens fantasi. Væsener, der lider, væsener, der flygter, væsener, der er bange.

Der er humoristiske og livsbekræftende elementer spredt rundt omkring, men knoglerne, døden, blodet, angsten sætter dagsordenen uden at gøre det i et samlet, præcist billede. Men i en grad så Glenn Christian måske skulle overveje at tale med en psykiater.

Glenn Christian

"Månen atlas over strandparken avenue"

104 sider (postkort-størrelse)

Gyldendal

Galskab og anarkisme: Måske en god ide at tale med en psykiater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce