Fremragende Obama-bog: Han er god på billeder

Obama er vild med børn. Her nyder han de tvillinger, den juridiske rådgiver Kathie Beirne Fallon har fået. Kathie måtte hentes i ambulance en dag i Det Hvide Hus, fordi hun pludselig fik voldsomme veer.

Fremragende Obama-bog: Han er god på billeder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ud fra et materiale på 1.900.000 billeder har Pete Souza valgt at skabe et fotoportræt af USA's 44.præsident - Barack Obama. Bogen er smuk, berigende, festlig - og vemodig.

Bøger: Da Barack Obama i det sene efterår 2008 blev valgt som USA's 44. og første afroamerikanske leder, boede jeg inde i Midtjylland.

Jeg holder konsekvent med Demokraterne i USA. Min nabo, en stout, ældre mælkeproducent, holdt med Republikanerne.

Dagen efter valget sad vi hjemme hos mig og skålede for den nye præsident - i en god maltwhisky.

Obama var på tv og holdt - i pagt med egen tradition - en fremragende tale.

- Ham der, Obama, han er go' på billeder, brummede min nabo ud via mundvigen.

Jeg kom til at grine. For jeg var sikker på, at Obama var god til meget andet end at blive fotograferet.

Forleden kom jeg til at tænke på min gamle nabo. For jeg sad med en stor, tung og meget smuk bog i hånden. Simpelthen et portræt af Barack Obama - skabt på basis af fotografier. Og ja, Obama er god på billeder. Og den bog er så dejlig, at jeg vil give min nabo et eksemplar i fødselsdagsgave. Selv han vil kunne lide den.

Det er fotografen Pete Souza, der har skabt bogen. Og han er ikke hvem som helst.

Dels er han anerkendt og præmieret for sine pressefotografier, han underviser på universiteter og er fast tilknyttet freelance-fotograf for Chicago Tribune. Dels var han cheffotograf i Det Hvide Hus gennem Barack Obamas otte år som præsident.

Han fulgte præsidenten hver dag, hele tiden - bortset fra 20 minutters frokostpause. Obama har skrevet bogens forord og skriver: Pete Souza er sandsynligvis det menneske, jeg har tilbragt mest tid sammen med i mine otte år i Det Hvide Hus - bortset fra min nærmeste familie.

Vi kommer tæt på

Denne nærhed mellem præsident og fotograf går gennem bogen som en rød tråd. Derfor er de mange billeder så forskellige.

Fra den festlige Obama, fra det brede grin, de muntre lege med børn over de eftertænksomme og mere alvorlige situationer mellem alverdens statsmænd til billeder af en dødtræt præsident, der i korte perioder følte sig som verdens mest ensomme menneske.

Til præsidenten der græd, fordi en masse små skolebørn var blevet myrdet i et grusomt skyderi. Billederne fortæller det hele - og tager læserne så tæt på, man kan komme.

Ud over denne nærhed til præsidenten er der yderligere et par fællesnævnere for projektet: Nemlig en enestående høj billedkvalitet. Souza kan simpelthen sit håndværk. Og så en sværere definerbar, men alligevel klar fornemmelse: Her er en fotograf, der fotograferer en præsident - og de har det til fælles, at de begge holder af mennesker. Bogen har en masse hjerte.

Pete Souza tog næsten to millioner billeder, mens han arbejde i Det Hvide Hus. Han siger, at de billeder, der er valgt ud til bogen, i det mindste er fundet blandt 1.900.000 optagelser. Det forklarer jo også, hvorfor gennemsnitskvaliteten kan være så enorm høj: Der var billeder nok at vælge imellem.

Der skrives mange bøger om præsidenter. Der er også skrevet bøger om Obama. Det kan bare konstateres, at en dygtig fotograf, der svømmer i muligheder, fordi han hele tiden er til stede, kan tegne et portræt - med fotos - der fortæller en stor historie om et stort menneske.

Præsidenten, Barack Obama, kan måske diskuteres. Der var meget, som ikke lykkedes for ham. Men mennesket Obama er hævet over diskussion.

Pete Souza

"Obama i nærbillede"

352 sider, stort format, flot udstyr

Gyldendal

Fremragende Obama-bog: Han er god på billeder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce