Flot hyldest til redningshelikopteren: Den støjende engel

Den støjende engel... en helikopter fotograferet, som det kan gøres,  når fotografen har kærlighed til modellen. 

Flot hyldest til redningshelikopteren: Den støjende engel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Estonia-katastrofen, ulykken på Præstø Fjord, livsfarlig indsats i Afghanistan og beretningen om, hvordan man får en syg mand fra en U-båd op i en helikopter er blandt historierne i prægtig bog om Merlin-helikopteren og redningstjenesten.

Bøger: Det er en fagbog. Skrevet og fotograferet af fagfolk. Og den henvender sig til fagfolk, eller i det mindste læsere, som har en hel del forhåndsviden. Men det ændrer ikke ved, at bogen er så spændende som en kriminalroman. Og i det mindste de mennesker, der stadig har lidt "drengerøv" i behold, vil elske den.

"Merlin - oplevelser på danske vinger", hedder bogen. Den handler om forsvarets redningshelikoptere, EH101 Merlin Helikopteren, samlet i rednings-eskadrille 722. Eskadrillens motto lyder "NIHIL INTENTATUM" - intet uforsøgt. Det tør siges, at eskadrillens personale med deres Merlin-helikoptere lever op til mottoet.

Det er Danmarks måske mest erfarne jagerpilot, Thomas Kristensen, med pilotnavnet "MET", der har skrevet og redigeret bogen sammen med vennen, fotograf Henning Kristensen, i flyvevåbnet kendt som "Foto-Henning". Gennem en årrække fast fotograf for flyvevåbnet.

Forfatternes honorarer går ubeskåret til soldater-legater, der støtter civilt og militært personel, der har pådraget sig fysiske eller psykiske skader under udsendelse i internationale missioner. Man kan måske spørge, hvad pokker danske redningshelikoptere har med sådanne situationer at gøre - men redningshelikopterne har i høj grad været på den slags livsfarlige opgaver, bl.a. i Afghanistan. At redde allierede soldater ud fra f.eks. baghold i bjergene er ikke mindre krævende end at samle nødstedte sejlere op i Limfjorden.

I starten af bogen fortæller Thomas Kristensen, hvorfor han som jagerpilot har lyst til at fortælle historien om redningshelikopterne.

- Når vi trænede opsamling af nødstedte piloter fra vand, lå jeg ofte og vuggede i en lille redningsjolle i timevis. Så var det dejligt at høre en helikopter nærme sig, fortæller han.

Bogens forside slår tonen an - et fremragende fotografi, leveret af Henning Kristensen.
Bogens forside slår tonen an - et fremragende fotografi, leveret af Henning Kristensen.

Historier fra virkeligheden

Gennem årene er det talrige nødstedte mennesker, der har oplevet Merlin-helikopteren som en flyvende engel - en støjende engel, ganske vist. Men så afgjort en engel.

Bogen er på markedet samtidig med, at forsvaret siger farvel til Merlin-helikopterne, der bliver afløst af en ny, mere tidssvarende model, og det tør siges, at der bliver sagt farvel med maner. Thomas og Henning Kristensens bog er én stor kærlighedserklæring til Merlin'en - og til de mennesker, der har benyttet den.

Bogen rummer naturligvis tekniske beskrivelser af helikopteren. Fortæller faktuelt om dens muligheder. Men først og fremmest er bogen en samling herlige historier om aktioner, Merlin-helikopteren har været anvendt i.

De spænder vidt - fra katastrofen i Østersøen i 1994, da færgen Estonia sank - over voldsomme redningsaktioner under hård beskydning i Afghanistan - over den forfærdelige drukneulykke på Præstø Fjord i 2011, hvor en flok efterskolelever i små, flade både sejlede ud i hårdt vejr - og til historien om, hvordan helikopteren fløj en læge ud til en ubåd, fik hejst lægen ned i ubåden - og bagefter skulle have patient og læge hejst tilbage i helikopteren - op over krap sø.

Bogen rummer en lang række sådanne fortællinger fra rednings-eskadrillens hverdag, og det sikrer naturligvis en høj underholdningsværdi, selv om man ikke på noget tidspunkt er i tvivl om, at det her er alvor. Det er ofte et spørgsmål om liv og død. Men historier fortalt gennem konkrete handlinger er altid spændende.

Forfatter-parret i ?arbejdstøjet?, Henning Kristensen tv. Og Thomas Kristensen til højre. 
Forfatter-parret i ?arbejdstøjet?, Henning Kristensen tv. Og Thomas Kristensen til højre. 

Billeder i særklasse

Thomas Kristensen har skrevet og redigeret, så man konstant sidder med fornemmelsen af den stemning, der hersker under aktionerne. Han bruger mange fagudtryk. Heldigvis er der bag i bogen en ordliste for alle os, der ikke taler "militærsk". Men forfatteren kunne godt - uden at røbe for meget - have fortalt lidt mere om, hvem de mennesker er, han fortæller om - eller hvem det er, der skriver til os. Når en forfatter til et kapitel præsenteres som "LAN, chefhelikopter, Wing Karup" - eller som "WAS, fartøjschef" eller som "SAM, anden pilot" - ville det være rart at kunne sætte et navn, evt. et ansigt på.

Og så er der bogens billeder! De er en historie for sig. Det ene vidunderlige billede efter det andet. Flotte, nej, smukke. Men nogle også dramatiske, grænsende til det uhyggelige. Det er fotos i særklasse.

Thomas Kristensen og Henning Kristensen

"Merlin - oplevelser på danske vinger"

277 sider, stort format, smukt udstyr, rigt illustreret

Politikens Forlag

Flot hyldest til redningshelikopteren: Den støjende engel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce