FESTIVAL

Onsdag åbnede pladsen under bøgetræerne i Skanderborg for 38. gang. Danmarks næststørste musikfestival er i gang. Gæsterne blev taget imod med islændingenes "huh"-hilsen, da de gik igennem sluserne, og der blev taget hul på rigtig mange lit

SMUKFEST: Minutterne før festivalpladsen åbnede, blev de sidste borde sat op, de sidste klatter maling sat og den sidste flis kastet ud.

Bøgeskoven i Skanderborg skulle være klar til klokken 15. Og det blev den. Det har flere tusinde frivillige sørget for de seneste seks uger.

Præcis klokken 15 kom forløsningen så. Ved Sherwood-indgangen til Bøgescenen stod de medhjælpere, der har bygget hele festivalen op. Med en Blå Thor i hånden, slagsange og kærlighedsbadgets stod de - traditionen tro - klar til at modtage de første festivalgæster, der skulle gennem sluserne.

De optræder på Bøgescenerne

Den 38. udgave af Smukfest i Skanderborg startede onsdag med Rasmus Seebach, L.O.C., Jamiroquai og Mark Ronson på Bøgescenerne.De kommende dages optrædende på festivalens hovedscener:

 

TORSDAG

Ida Corr

Peter Sommer & Tiggerne

Kiesza

Clean Bandit

Suspekt

Major Lazer

 

FREDAG

Emil Kruse

The Savage Rose

Joey Moe

Rasmus Walther

Anne-Marie

Ellie Goulding

Nik & Jay

DJ Snake

 

LØRDAG

Sonja Hald

Stand Up

Shubidua Musical

Burhan G

Martin Jensen

Zara Larsson

Ukendt Kunstner

Alesso

 

SØNDAG

Aarhus Symfoniorkester

Johnny Madsen Band

Noah

The Minds of 99

Mads Langer

Gnags & Venner

 

Med tanker tilbage til det islandske fodboldlandsholds succes i 2016 blev det råbt "huh", "huh", "huh" og hænderne klappede over hovederne. Så var årets Smukfest skudt i gang.

Knap var festivalgæsterne kommen gennem sluserne, før de første af flere hundrede liter vodka og juice blev langet over disken. Godt på vej mod de 53.000 liter appelsinsaft, festivalgæsterne drak sidste år.

I Smukfests forbrugstal fra sidste år kan man se, at 115 ton appelsiner blev til 53.000 liter appelsinsaft til de vodka og juice-tørstige. I øvrigt blev der drukket 147.000 liter fadøl og 170.000 shotsrør.

Fra otte til 175 kunstnere på scenerne

Antallet af madboder, scener og kvadratmeter er blevet større med årene, og programmet for 2017 har et noget større lineup end festivalens første år. 5. juli 1980 var otte forskellige kunstnere på scenen fordelt over syv timer på en festival, der i øvrigt var gratis.

Smukfest bruger i år 41 mio. kr. på musik (54 procent af entré-indtægten), og det giver et program med 175 kunstnere på scenerne i Bøgeskoven. Og så har programmet 70-80 aktiviteter at byde på derudover.

Bøgescenerne har været fast inventar siden festivalens fødsel, og i 1991 udvidede festivalen med RytmeHans, der dengang var en teltscene. Med årene er pladsen udvidet, flere billetter er blevet solgt, og flere scener er kommet til. I 2009 rykkede RytmeHans ud i det fri, og teltscenen blev til P3-scenen.

Efter Kim Larsen-koncerten i 2015, der blev afbrudt, fordi der var for mange mennesker, blev RytmeHans udvidet og lavet om til Stjernescenen, så der nu er plads til 25.000 tilskuere. I Sherwood finder man Sherwood-scenen med musik og talkshows, og som noget nyt er snakke-scenen "Udsigten" kommet til.

Udsigten blev åbnet af Lasse Rimmer onsdag eftermiddag, og på scenen kan man blandt andet møde Chili Klaus, der inviterer til "Last man standing" lørdag middag, hvor det helt sikkert kommer til at kilde i ørerne.

Smukfest-fest

Her snart 40 år efter den første festival er der 27.000 betalende partoutgæster til fest i Bøgeskoven og cirka 20.000 enkeltdagsgæster.

Navnet er gået fra Skanderborg Musikfestival til Smukfest. Og man kan vist godt sige, at navnet er passende.

Udover den fest, festivalgæsterne selv holder i deres camps eller i barer, sørger musikprogrammet for, at der kan danses og kastes hænder i vejret hver aften i de sene nattetimer; den engelske DJ Mark Ronson lagde ud med en fest setn i aftes, og de følgende dage starter den sidste fest klokken 01.30. Gnags og Venner lukker og slukker søndag klokken 21.30.

Og for at runde det hele af: Der bliver brugt mere end 3.000.000 meter toiletpapir på Smukfest.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Festival i billeder: Tak for i år, Skanderborg!

Festival i billeder: Tak for i år, Skanderborg!

Smukfest: Vi har lavet det bedst mulige musikprogram

Smukfest: Vi har lavet det bedst mulige musikprogram

Festen slutter på toppen i bøgeskoven

Festen slutter på toppen i bøgeskoven