Fem-stjernet roman: Et liv og en verden i opbrud

Forfatter Jesper Bugge Kold skriver til fem stjerner, mener vor anmelder.

Fem-stjernet roman: Et liv og en verden i opbrud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatterens tredje roman om en mand i krise er et stærkt bekendtskab.

"Hendes bryster hænger slapt ned, som om de har mistet lysten til mig og ikke omvendt".

Med den optakt skal man som læser være mere end tonedøv for ikke at fornemme, der er noget pivgalt i ægteskabet mellem romanens jeg-fortæller, Niels, og hans kone, Annemette.

Men sætningen viser også, at 43-årige Niels ikke er troværdig, for det fremgår hurtigt, at det er ham, der ikke alene har mistet gnisten i forhold til konen, også jobbet som samfundsfagslærer i gymnasieskolen kører på automatpilot.

Der står med andre ord "mand i krise" på programmet, tænker man. Men man bliver heldigvis hurtigt klogere, for Jesper Bugge Kolds tredje roman, "Krigsturisten", har mere på paletten.

For det kan godt være, der er psykologiske årsager til Niels' problemer med tilværelsen, men det er ikke det, der først og fremmest interesserer forfatteren. Bugge Kold sætter tværtimod hovedpersonens problemer og hans forsøg på at løse dem ind i en samfundsmæssig sammenhæng, og det er det greb, der for mig gør "Krigsturisten" til et stærkt bekendtskab.

I sin famlen efter at bryde det tomrum, Niels befinder sig i, kontakter han sin gamle ven Michael, der nu er en succesfuld fotograf og har gjort det til sit speciale at rapportere fra verdens brændpunkter for at ryste os passive tilskuere til verdens uhyrligheder ud af vores komfortzone. Efter nogen tøven beslutter Niels at tage med Michael på en rejse, først til Libanon, senere følger Libyen, Ukraine og Mali for endelig at møde Syrien som slutpunkt.

Med Niels som udgangspunkt undersøger Jesper Bugge Kold på en raffineret måde, hvad det er for mekanismer, der ligger bag det, der vel kun kan opfattes som en pervers form for turisme, nemlig krigsturismen. Det, der starter som et uforpligtende brud med hverdagslivet, ender med at være en besættelse, som ikke løser de personlige problemer, men tværtimod skærper dem. Heller ikke de personer og det samfund, man møder i krigszonerne, får noget godt ud af det.

Som roman er "Krigsturisten" et imponerende arbejde. Som læser drages jeg ubønhørligt ind i de ubehagelige situationer, hovedpersonen konfronteres med, og man føler næsten, man selv er en del af den voldsomme verden, Bugge Kold skildrer så troværdigt.

Ubekvem læsning, for romanens overordnede pointe er, at Niels' personlige verden bryder sammen, men det sker på baggrund af udviklingstræk i en verden, læseren også er en del af.

Med "Krigsturisten" er det litterære 2018 skudt mere end godt i gang.Jesper Bugge Kold: "Krigsturisten". People's Press. 315 sider.

Jesper Bugge Kolds
Jesper Bugge Kolds "Krigsturisten".

Fem-stjernet roman: Et liv og en verden i opbrud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce