Fem halvglemte juletraditioner


Fem halvglemte juletraditioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1
Æbleskiver.

Æbleskiver

Til cirka 15-20 æbleskiver: ½ liter kærnemælk (helst gammeldags fremstillet), 250 gram mel, tre store æg, delt i hvider og blommer, en knivspids salt, finthakket skal af en usprøjtet citron, en strøgen tsk. natron, en halv tsk. stødt nellike og en halv tsk. stødt kardemomme. Plus smør til bagning.

Rør mel, salt, æggeblommer, kardemomme, citronskal og kærnemælk sammen til en homogen masse uden klumper. Lad den hvile en times tid. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen sammen med natron. Bag æbleskiverne i hed smør: Fyld dej i hullerne cirka til kanten, løft dem 90 grader efter et minuts tid og efter yderligere et minut hele vejen rundt, så hele overfladen er gylden og flot. Brug en strikkepind til at håndtere æbleskiverne. Stik den ind i midten af æbleskiverne for at mærke, om de er færdigbagte. Nu hvor salmonellafaren er drevet over, betyder det ikke længere noget, om æbleskiverne er en smule flydende i midten, men kommer strikkepinden ud uden dej, skal de i hvert fald ikke have mere. Læg æbleskiverne i en ovnfast skål og stil den i ovnen ved lav temperatur, mens resten bages.

2
Grisehoved til sylte.

Rullepølse

1 svineslag uden svær, et finthakket løg, en halv tsk. stødt nelike, en halv tsk. stødt allehånde, masser af friskværnet peber, 4 blade husblas, friskhakket persille. Saltlage: kog 1,5 liter vand op med 200 gram salt, en spsk sukker og en tsk salpeter.

Kog ingredienserne til kogelagen op og lad den køle helt af. Hæld den over svineslaget i en skål - det skal dække - og stil den på køl et døgns tid eller længere. Tag slaget op og læg det med indersiden opad. Fordel de øvrige ingredienser ovenpå og rul så slaget sammen og bind det stramt med kødsnor. Kog ved svag varme i usaltet vand et par timer. Lad den køle af i lagen. Læg så i rullepølsepresser (kan fås for en slik i køkkenbutikker) natten over i køleskabet. Pil snoren af skær i passende enheder. Holder snildt en lille uge, men kan med fordel fryses ned. Salpeter kan udelades, hvis man er ligeglad med farven.

3
Rullepølse.

Grisesylte

Til 3-4 folieforme: Et grisehoved, renset og gjort istand (få slagteren til det), en håndfuld laurbærblade, to tsk. salt, en spsk friskkværnet peber, en halv tsk. stødt nelike, to dl lagereddike.

Kom alle ingredienser i en gryde, dæk med koldt vand, kog op og skum. Lad koge ved svag varme i et par timer indtil kødet er helt løst. Tag hovedet op og si suppen. Kog den lidt ind, hvis den ikke smager kraftigt nok. Pil kødet af hovedet, skær det i små tern og fyld det i foliebakker. Dæk med suppe (skummet for fedt) og stil sylten koldt. Den stivner uden hjælp fra husblas, når man bruger det gelatiøse kød fra hovedet. Holder sig fint tre-fire dage, men kan også frýses ned, hvis man er ligeglad med, at den bliver lidt grynet på overfladen. Kan man bare ikke få tilstrækkelig kød i sin sylte, kan man koge et stykke svinebov med den sidste halvanden time.

4
Marinerede sild.

Marinerede sild

8-10 hele spegesildfileter - køb dem hos fiskehandleren, som har gammeldags modnede, saltsild på tønde. Lage: 4 dl lagereddike, 1 dl vand, 4 dl sukker, 2 løg (skåret i tern), 8 laurbærblade, 4 enebær, 2 kryddernelliker, 5 korianderfrø, 5 allehåndefrø, 10 hvide peberkorn

Gør evt. sildefileteterne istand, så de er helt fri af finne og ben. Læg dem i en skål, dæk med kold vand og sæt dem i køleskabet natten over. Udvand i cirka trekvart døgn - smag lidt på dem undervejs og dræn dem, når de er passende salte. Kog alle ingredienser til lagen op og lad simre et par minutter, indtil sukkeret er opløst. Køl helt af. Hæld over sildene, og stil dem på køl tre-fire dage, gerne en uge eller to, de bliver bare bedre. I december kan man supplere lagen med både hel kanel og en kardemomme eller to.

5
Brunkager.

Brunkager

500 gram hvedemel, 250 gram smør, 150 gram sirup, 250 gram sukker, 1 tsk. stødt kanel, 1 tsk stødt nellike, 2 tsk. potaske, 1 spsk. finthakket skal fra en usprøjtet appelsin, 75 gram finthakkede mandler.

Smelt smør, sirup og sukker ved lav varme. Hæld blandingen i en skål og kom krydderierne ved potasken skal lige røres ud en skefuld vand. Sigt så meget i og rør til en fast dej. Stil på køl natten over. Del i mindre klumper og rul dem til pølser med en diameter som en femkrone. Skær i meget tynde skiver - brug en skarp kniv - og fordel på bagepapir. Bag ved 170 grader cirka fem minutter. Køl af på rist og opbevar i kagedåser.

Fem halvglemte juletraditioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce