Ernæringsekspert: Spis varieret

Planteprodukter er godt på mange fronter, men en ernæringsekspert advarer mod helt at undlade kød. Her er vi hos Naturli' i Aarhus. Foto: Axel Schütt

Ernæringsekspert: Spis varieret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Planteprodukter er godt på mange fronter, men en ernæringsekspert advarer mod helt at undlade kød.

PLANTEKØD: Ernæringsekspert Mette Hansen, der er lektor ved Institut for Folkesundhed - Idræt, Aarhus Universitet, hilser et produkt som plantefars fra Naturli' velkomment, fordi det kan erstatte noget af det røde kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke får for meget af. Kød som ikke blot er en belastning for CO2-udledningen generelt, men også er blevet kædet sammen med en øget risiko for tarmkræft.

Avisen Danmark har spurgt Mette Hansen, hvordan hun set fra et ernæringssynspunkt forholder sig til, at man fravælger kød til fordel for plantefars. Hun mener ikke, det generelt er et problem, at plantefarsen erstatter de forskellige typer hakkekød ved aftensmåltidet, da danskerne ved det måltid som regel får rigeligt med proteiner i forvejen.

Når det gælder kilden til protein, er der dog specielle hensyn at tage, der afhænger af personens alder, køn og aktivitetsniveau, samt hvornår erstatningen sker.

- Ser vi for eksempel på den ældre del af befolkningen, anbefaler man, at 15 til 20 procent af deres energiindtag kommer fra protein for at mindske tab i muskelmasse og dermed reduceret muskelfunktion. Selvom soja-protein ikke er så effektivt til muskelopbygning som proteiner fra dyr, mener jeg ikke, at det vil være et problem med plantefars, da proteinindtaget ved aftensmaden også for ældre er rigeligt højt i forvejen. De ældre bør i stedet sætte fokus på at få nok protein til de øvrige måltider, og de sætter næppe plantefars på morgenbordet, siger Mette Hansen.

Forskel på unge kvinder og mænd

Når det kommer til unge, fertile kvinder og børn i voksealderen, er Mette Hansen betænkelig ved at skifte kødet helt ud med plantefars.

- Det er nok især netop de unge kvinder, der kan finde på at skifte kød helt ud med plantebaserede produkter. Men netop en stor andel af denne gruppe lider ofte af jernmangel, og her er det vigtigt at gøre opmærksom på, at det røde kød er en god jernkilde i forhold til plantefars. Både i forhold til mængden og til optageligheden fra tarmen, siger hun.

Plantefars til unge mænd er til gengæld en ganske god idé ifølge ernæringseksperten.

- Især de unge mænd, der spiser store røde bøffer og gerne flere ad gangen. For det første har de ikke brug for så meget jern som kvinder, og for det andet får de som regel rigeligt med proteiner i forvejen, specielt til aftensmad. I forhold til muskelopbygning i forbindelse med styrketræning er tilskud med sojaprotein dog ikke så effektivt som for eksempel mælkeprotein, men spiser de unge mænd en blandet kost, hvori der også indgår æg, mælk, fisk og fjerkræ til dagens måltider, ser jeg intet problem i, at kødfars erstattes af plantefars, forklarer Mette Hansen.

Alt med måde

At sammenligne planteprodukter med kød- og mælkeprodukter er ikke helt ligetil, da en hel del som ovenstående faktorer spiller ind. Mette Hansen ser masser af positive effekter ved planteprodukter, både primære og sekundære, og ser derfor intet problem i at bruge dem som alternativ engang imellem. Hun er dog ikke fortaler for en komplet erstatning for kød og mælk.

- Jeg anbefaler, at man spiser varieret. Hermed mener jeg ikke trefarvet pasta, men forskellige fødevarer fra alle fødevaregrupper. På den måde øges sandsynligheden for at få dækket behovet for alle næringsstoffer. Man skal i hvert fald være helt bevidst om, at hvis man udelader en fødevaregruppe som for eksempel kød, så skal man kompensere for de næringsstoffer, som denne fødevaregruppe er rig på, siger hun.

Der dog en undtagelse, konstaterer Mette Hansen. Fødevaregruppen med sukkerprodukter kan med fordel udelades af størstedelen af befolkningen.

Ernæringsekspert: Spis varieret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce