Er det en juleøl?: Nej, det er et fantom

Delirium Christmas (jule quadrupel) Brouwerij Huyghe, Belgien Ølhandleren.dk: 36 kroner/33 cl (10 procent) Ravbrun med meget tykt, lyst skum. Behersket duft af lys malt, brød og karamel. Nogenlunde harmonisk i munden, hvor alkoholen dog træder tydeligt frem, men uden at øllen fornemmes overdrevet sprittet. Let og parfumeret i eftersmagen. Der findes øl med mere karakter til samme pris. Tre små stjerner.

Er det en juleøl?: Nej, det er et fantom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi har fundet 10 juleøl, som vil udfordre dig, hvis du kun er vant til Blålys og Sneøl.

Ding-ding-ding, ding-ding-ding, ding-ding-ding ding-diiiiiing ...

Traditionernes tid, javist, men julen kan være andet end sneøl og den dinglende gamle Tuborg-reklame med rensdyr for julemandens kane. I en måned, hvor traditionerne kan føles som en spændetrøje, skal der også være plads til nye påfund og mere end "sådan plejer vi at gøre".

I vores test af juleøl er vi gået efter øl, som udfordrer den vanlige opfattelse af, hvordan en juleøl skal smage - og som giver varmen. For det må en juleøl gerne, og i de 10 øl, vi har fundet, ligger alkoholprocenten snarere over end under 10.

Man kan diskutere, om vi er nået i mål, for alle vegne lurer nisser, der hellere vil tylle karamelsød og tyk juleslikøl. Derfor er det ikke alle øllene i dagens test, som indfrier ønsket om en anderledes jul, men de fire, som stikker ud, gør det til gengæld markant.

FAKTA Fra vikinger til vildgær
Vikingerne var formentlig blandt de første til at brygge en særligt kraftig drik til jól-festen i januar, hvor man fejrede, at den mørkeste tid var overstået, og lyset begyndte at vende tilbage. Vikingerne "drak jul" og skålede for guderne og i håb om et godt, nyt år.Nogle hundrede år senere, i sidste halvdel af 1600-tallet, begyndte Paulaner-munkene i München at brygge en dobbelt-bock med navnet Salvator (frelser). Den betragtes som forbilledet for danske højtidsøl som julebryg og påskebryg. De Forenede Bryggerier i København fremstillede i 1891 en bock-juleøl, som fik navnet Julebryg Salvator.

Bock er en undergæret øl, dvs. at den er brygget ved lav temperatur, hvor gæren falder til bunds i bryggen, når den har gjort sit arbejde med at omdanne sukkerstof til alkohol. Pilsner og lagerøl er blandt de andre typer af undergæret øl.

De mørke og sødmefulde, alkoholrige juleøl, som brygges i dag, er typisk overgærede øl - det gælder blandt andet de belgiske klosterøl samt porter, stout, ipa og barley wine.

Nu om dage fås den året rundt, men den belgiske Stella Artois er faktisk en juleøl. Den blev lanceret af bryggeriet Artois i byen Leuven i 1926 som en julegave til byens borgere.

Fantôme de Noël fra bryggeriet Brasserie Fantôme i landsbyen Soy i den fransktalende del af Belgien skiller sig ud i dagens felt af juleøl. Den brune øl har fået sin farve fra ristet malt, og den har masser af karamel og mørke toner i smagen. I forhold til de øvrige i testen skiller øllen sig ud ved, at den er brygget med vildgær. Det giver en syrlighed, som virker meget opfriskende blandt de tunge smagselementer og gør øllen relativt let at drikke.

Kilder: Videnskab.dk, Humleporten.dk, Stellaartois.com, Fantome.be.
2015 Vicaris Winter (jule quadrupel)
Brouwerij Dilewyns, Belgien
Ølhandleren.dk: 34 kroner/33 cl (10 procent)

Mørkebrun og uigennemsigtig med beige skum. Dufter umiddelbart i retning af likør, men ret hurtigt overtager banan i duften - den viser sig også i smagen (ester?), hvor den dog udvikler sig til en mere vinøs smag a la fadlagret hvidvin med sødme. Dette er en to år gammel øl, og en nyere udgave vil formentlig have mere fokus på en mindre udviklet smag. Ret let i munden trods de 10 procent alkohol og virker ikke tung. En øl som giver megen oplevelse for et begrænset beløb. Fire stjerner.
2015 Vicaris Winter (jule quadrupel) Brouwerij Dilewyns, Belgien Ølhandleren.dk: 34 kroner/33 cl (10 procent) Mørkebrun og uigennemsigtig med beige skum. Dufter umiddelbart i retning af likør, men ret hurtigt overtager banan i duften - den viser sig også i smagen (ester?), hvor den dog udvikler sig til en mere vinøs smag a la fadlagret hvidvin med sødme. Dette er en to år gammel øl, og en nyere udgave vil formentlig have mere fokus på en mindre udviklet smag. Ret let i munden trods de 10 procent alkohol og virker ikke tung. En øl som giver megen oplevelse for et begrænset beløb. Fire stjerner.

Med en dansk og en østrigsk undtagelse er øllene fra belgiske bryggerier - og her er der opdagelser at gøre for dem, som ellers kun er vant til at drikke Tuborgs sneøl eller Albanis Blålys. En kunne være et frækt alternativ til amarone til juleanden, mens en anden er lagret på fade fra Bourgogne og smager derefter. Og så er der testens bedste: en øl fremstillet med vildgær der kombinerer en duft af jul med en syrlighed, der får øllen til at minde om vin og gør den meget let at drikke.

Man kan med god ret spørge: Skal en øl nu smage om en vin? Næ, men det er berigende, at øl giver mulighed for at få så forskellige oplevelser. Typisk kommer der i juleøl "mere af det hele" - appelsin, honning, nelliker, lakrids, anis, kaffe, chokolade eller endda kanel og vanilje - for at sætte en ekstra tyk streg under smagen. Det er en måde at differentiere brygget fra alle de andre øl, som sendes på markedet i løbet af året.

En anden måde at skille sig ud er at skrue ned for smags-megafonen og fokusere på drikbarhed og en form for elegance i øllen - som den du kan finde i Fantôme de Noël fra det belgiske Brasserie Fantôme eller i Brasserie Dubuissons Cuvée Speciale Bush de Nuits.

Du kan også finde inspiration i denne gennemgang af øl til de mørke aftener:[Tid til mørke øl: Stik mig en stout | Vin og øl | Fyens.dk](https://www.fyens.dk/vin/Tid-til-moerke-oel-Stik-mig-en-stout/artikel/3097998)

Fantôme de Noël (saison)
Brasserie Fantôme, Belgien
Beershoppen.dk: 85 kroner /75 cl (10 procent)

Brun, uigennemsigtig, skummer ikke. Nybagt brød, malt, julekrydderier. God sødme pakket ind i en mundvandstrækkende syrlighed og med en eftersmag af saftigt surdejsrugbrød. Vi er i en helt anden boldgade end med de øvrige øl i denne smagning. Denne er let i munden, næsten vinøs. Brygget med vildgær hvilket forklarer den balancerende syre, som gør, at de 10 procent alkohol slet ikke fornemmes på samme måde som i et par af de andre øl. En øl som vil virke forfriskende efter et glas af en typisk sød, mørk juleøl. Og en øl til den der i virkeligheden hellere vil have vin. Fem stjerner.
Fantôme de Noël (saison) Brasserie Fantôme, Belgien Beershoppen.dk: 85 kroner /75 cl (10 procent) Brun, uigennemsigtig, skummer ikke. Nybagt brød, malt, julekrydderier. God sødme pakket ind i en mundvandstrækkende syrlighed og med en eftersmag af saftigt surdejsrugbrød. Vi er i en helt anden boldgade end med de øvrige øl i denne smagning. Denne er let i munden, næsten vinøs. Brygget med vildgær hvilket forklarer den balancerende syre, som gør, at de 10 procent alkohol slet ikke fornemmes på samme måde som i et par af de andre øl. En øl som vil virke forfriskende efter et glas af en typisk sød, mørk juleøl. Og en øl til den der i virkeligheden hellere vil have vin. Fem stjerner.
2014 Cuvée Speciale Bush de Nuits
Brasserie Dubuisson, Belgien
Ølhandleren.dk: 220 kroner/75 cl (13 procent)

Ravbrun, gennemsigtig i glasset, begrænset lyst skum. Lagret på brugte fade fra Bourgogne (Nuits Saint-Georges) og dufter af rødvinsfad - sammen med en tone af malt. En pudsig oplevelse i munden: Her er balancen hævet op på et højere niveau med en tydelig syre som i en rød bourgogne, og samtidig er her maltet sødme med en krydret kant. To verdener mødes, og det smager faktisk godt - men der er risiko for, at du kommer til at længes efter den ægte vare, om det så er øl eller vin. Og til 220 kroner kan man trods alt få en udmærket bourgogne eller flere flasker glimrende øl. Derfor trækker prisen ned til kun tre små stjerner.
2014 Cuvée Speciale Bush de Nuits Brasserie Dubuisson, Belgien Ølhandleren.dk: 220 kroner/75 cl (13 procent) Ravbrun, gennemsigtig i glasset, begrænset lyst skum. Lagret på brugte fade fra Bourgogne (Nuits Saint-Georges) og dufter af rødvinsfad - sammen med en tone af malt. En pudsig oplevelse i munden: Her er balancen hævet op på et højere niveau med en tydelig syre som i en rød bourgogne, og samtidig er her maltet sødme med en krydret kant. To verdener mødes, og det smager faktisk godt - men der er risiko for, at du kommer til at længes efter den ægte vare, om det så er øl eller vin. Og til 220 kroner kan man trods alt få en udmærket bourgogne eller flere flasker glimrende øl. Derfor trækker prisen ned til kun tre små stjerner.
2015 Samiclaus Classic (dobbeltbock/malt liquor)
Schloss Eggenberg, Østrig
Ølhandleren.dk: 82 kroner/75 cl (14 procent)

Ravbrun, gennemsigtig, meget lidt skummende. Dette var engang verdens alkoholstærkeste øl, men nu er den distanceret med flere længder. Krydret duft med malt og rugbrød. Stor sødme i smagen, også tydelig alkohol. Betegnelsen ?malt liquor? giver god mening her, hvor øllen fornemmes stærkere end en vin. Drik den af store glas, men i små portioner. Kunne være et alternativ til sød sherry eller portvin. Fire stjerner.
2015 Samiclaus Classic (dobbeltbock/malt liquor) Schloss Eggenberg, Østrig Ølhandleren.dk: 82 kroner/75 cl (14 procent) Ravbrun, gennemsigtig, meget lidt skummende. Dette var engang verdens alkoholstærkeste øl, men nu er den distanceret med flere længder. Krydret duft med malt og rugbrød. Stor sødme i smagen, også tydelig alkohol. Betegnelsen ?malt liquor? giver god mening her, hvor øllen fornemmes stærkere end en vin. Drik den af store glas, men i små portioner. Kunne være et alternativ til sød sherry eller portvin. Fire stjerner.
Julegris(k) 2 (dobbeltbock)
Hornbeer, Danmark
Ølhandleren.dk: 72 kroner/75 cl (9 procent)

Ravbrun med tykt, beige skum. Noget metallisk i duften hvor der også er friske toner af gran og lidt citrus. Sødmefuld og rund i munden med rugbrød og en lille humlebitterhed i smagen. Den er genkendelig som juleøl, men med en humlet kant og en god rugbrødsnote, der vil gøre øllen velegnet til julefrokostbordet. Gris(k)en kunne for eksempel finde god anvendelse til en skive nybagt rugbrød med mørbradbøf. Og så kan den give anledning til en snak rundt om bordet, eftersom det jo er Anders Fogh Rasmussens bror, som er bryggeren, og her igen  tordner mod bankerne og finansverdenens grådighed og amoralske opførsel og nonchalante håndtering af samfundets ressourcer. Fire stjerner.
Julegris(k) 2 (dobbeltbock) Hornbeer, Danmark Ølhandleren.dk: 72 kroner/75 cl (9 procent) Ravbrun med tykt, beige skum. Noget metallisk i duften hvor der også er friske toner af gran og lidt citrus. Sødmefuld og rund i munden med rugbrød og en lille humlebitterhed i smagen. Den er genkendelig som juleøl, men med en humlet kant og en god rugbrødsnote, der vil gøre øllen velegnet til julefrokostbordet. Gris(k)en kunne for eksempel finde god anvendelse til en skive nybagt rugbrød med mørbradbøf. Og så kan den give anledning til en snak rundt om bordet, eftersom det jo er Anders Fogh Rasmussens bror, som er bryggeren, og her igen tordner mod bankerne og finansverdenens grådighed og amoralske opførsel og nonchalante håndtering af samfundets ressourcer. Fire stjerner.
Lupulus Hibernatus (vinterøl)
Brasserie Les 3 Fourquets, Belgien
Ølhandleren.dk: 78 kroner/75 cl (9 procent)

Mørkebrun og uigennemsigtig i glasset med tykt, beige skum. Duft af karamel og svag humle. Rund i munden, næsten fed mundfornemmelse og harmonisk; alkoholen er godt integreret i den dybe, ikke for søde smag. Let krydret og med noter af mørkt rugbrød. Afslutningen er behageligt mild og næsten vinøs. Vellavet - en øl der ikke mætter efter første slurk. Fire store stjerner.
Lupulus Hibernatus (vinterøl) Brasserie Les 3 Fourquets, Belgien Ølhandleren.dk: 78 kroner/75 cl (9 procent) Mørkebrun og uigennemsigtig i glasset med tykt, beige skum. Duft af karamel og svag humle. Rund i munden, næsten fed mundfornemmelse og harmonisk; alkoholen er godt integreret i den dybe, ikke for søde smag. Let krydret og med noter af mørkt rugbrød. Afslutningen er behageligt mild og næsten vinøs. Vellavet - en øl der ikke mætter efter første slurk. Fire store stjerner.
Gouden Carolus Christmas (mørk stærk ale)
Brouwerij Het Anker, Belgien
Ølhandleren.dk: 68 kroner/75 cl (10,5 procent)

Mørk ravbrun, gennemsigtig med tykt, lyst skum. Brød, våd halm (!), lys sirup og krydderkage i duften. Stor sødme i smagen, også med indslag af især lakrids og mørk chokolade. Lakridsen hænger ved i eftersmagen. Her er ikke stor dybde og heller ikke nogen bitterhed til at give sødmen modspil. Den er svær at drikke mere end et glas af - og det er nok nemmest til en dessert med chokolade og/eller lakrids. Eller, hvis du tør, som et alternativ til amaronen juleaften. Hvis du tilsætter en stjerneanis til sovsen til julemiddagen, kan der opstå harmoni. Tre stjerner.
Gouden Carolus Christmas (mørk stærk ale) Brouwerij Het Anker, Belgien Ølhandleren.dk: 68 kroner/75 cl (10,5 procent) Mørk ravbrun, gennemsigtig med tykt, lyst skum. Brød, våd halm (!), lys sirup og krydderkage i duften. Stor sødme i smagen, også med indslag af især lakrids og mørk chokolade. Lakridsen hænger ved i eftersmagen. Her er ikke stor dybde og heller ikke nogen bitterhed til at give sødmen modspil. Den er svær at drikke mere end et glas af - og det er nok nemmest til en dessert med chokolade og/eller lakrids. Eller, hvis du tør, som et alternativ til amaronen juleaften. Hvis du tilsætter en stjerneanis til sovsen til julemiddagen, kan der opstå harmoni. Tre stjerner.
2015 Winterkoninkske Grand Cru
Brouwerij Kerkom, Belgien
Ølhandleren.dk: 98 kroner/75 cl (13 procent)

Mørk, næsten sort og uigennemsigtig. Næsten intet skum. Brød, peberkage, mørk malt og egefad. Stor sødme med krydret alkohol og næsten klæbrig karamel i smagen. Alkoholen er tydelig her, og der er ingen syre eller bitterhed til at balancere procenterne og den sødme, som øllen har. En monstrøs øl som kan skræmme selv voksne. Dette må være øllen til en lige så monstrøs julekage med alt, hvad du kan proppe i af julekrydderier. Tre stjerner.
2015 Winterkoninkske Grand Cru Brouwerij Kerkom, Belgien Ølhandleren.dk: 98 kroner/75 cl (13 procent) Mørk, næsten sort og uigennemsigtig. Næsten intet skum. Brød, peberkage, mørk malt og egefad. Stor sødme med krydret alkohol og næsten klæbrig karamel i smagen. Alkoholen er tydelig her, og der er ingen syre eller bitterhed til at balancere procenterne og den sødme, som øllen har. En monstrøs øl som kan skræmme selv voksne. Dette må være øllen til en lige så monstrøs julekage med alt, hvad du kan proppe i af julekrydderier. Tre stjerner.
2016 Kerst Pater Special Christmas (juleale)
Brouwerij Van den Bossche, Belgien
Ølhandleren.dk: 30 kroner/33 cl (9 procent)

Mørk ravbrun, gennemsigtig med tykt, lyst skum. Andengæret på flaske. Fyrrenåle, skumbad og en anelse chokolade i duften. Tydelig sødme i smagen og kun en lille kant af bitterhed. Den forekommer noget overfladisk - næsten nisseølagtig i sin simple sødme. Til gengæld er alkoholen skjult godt. To stjerner.
2016 Kerst Pater Special Christmas (juleale) Brouwerij Van den Bossche, Belgien Ølhandleren.dk: 30 kroner/33 cl (9 procent) Mørk ravbrun, gennemsigtig med tykt, lyst skum. Andengæret på flaske. Fyrrenåle, skumbad og en anelse chokolade i duften. Tydelig sødme i smagen og kun en lille kant af bitterhed. Den forekommer noget overfladisk - næsten nisseølagtig i sin simple sødme. Til gengæld er alkoholen skjult godt. To stjerner.

Er det en juleøl?: Nej, det er et fantom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce