Engang var en juleøl verdens stærkeste


Engang var en juleøl verdens stærkeste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ølbryggere har i årevis kæmpet om at lave verdens alkoholrigeste øl. I mere end 10 år var det den schweiziske juleøl Samichlaus, der bar titlen.

Skal en juleøl holde en høj alkoholprocent? Det må afhænge af din smag, og der er flere gode grunde til at holde igen med procenterne i en højtid, hvor der ikke spares på de våde varer. Men man kan også holde igen ved blot at drikke en øl (og ikke seks), og så gør det knap så meget, at alkoholprocenten typisk er højere end i en almindelig pilsner.

Som nævnt er øllene til denne test blandt andet udvalgt på baggrund af deres styrke, for det vidner også om en god brygger, hvis øllen smager godt trods en høj procent. Det er nu ikke ambitionen om at lave en endnu bedre smagende øl, der har drevet forskellige bryggerier frem i en årtier lang kamp om at brygge verdens stærkeste øl - vi er snarere ude i en maskulin pralekonkurrence.

Det er en kamp, som er blevet intensiveret siden årtusindskiftet, hvor det skotske bryggeri Brewdog har konkurreret med tyske Schorschbräu om verdens stærkeste øl. I 2012 blev de dog begge vippet af tronen af det skotske bryggeri Brewmeister med en øl, der holdt 65 procent alkohol. Den rekord holdt til året efter, da samme bryggeri sendte en øl på markedet med 67 procent alkohol.

Du kan læse mere om bryggeriernes jagt på ekstremer, og hvordan de spiritusstærke øl bliver fremstillet, i denne artikel, som også fortæller om øl brygget på blandt andet skæg og mælkesyrebakterier.

Før det, tilbage i 1980'erne, kunne man dog læne sig tilbage til tonerne af "Last Christmas" med et glas af den schweiziske juleøl Samichlaus i forvisning om, at man drak verdens stærkeste øl. Øllen blev (og bliver stadig) kun brygget en gang om året, 6. december, og lagres i 10 måneder, før den tappes og siden frigives til salg.

I dag brygges øllen af det østrigske bryggeri Schloss Eggenberg på licens fra schweiziske Feldschlösschen-Hürlimann Holding. Hürlimann var bryggeriet, som lancerede øllen i 1980, og der gik mere end 10 år, før den blev overgået i alkoholstyrke af en øl fra amerikanske Boston Beer, som med hjælp fra champagnegær bryggede en øl på 17,5 procent.

I 1996 blev Hürlimann fusioneret med schweiziske Feldschlösschen, som fire år senere blev købt af Carlsberg. Så en smule dansk stjernestøv er der over denne øl.

Engang var en juleøl verdens stærkeste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce