Engang drak vi te: Sådan blev kaffen til danskernes sociale lim

I tidens løb har der været adskillige måde at brygge kaffe på. En af dem var filtrering, som igen er blevet topmoderne. Foto: Jens Thaysen

Engang drak vi te: Sådan blev kaffen til danskernes sociale lim

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Engang troede man, at kaffe var lig med sterilitet, engang indtog man den rektalt, og engang kostede et pund kaffe det samme som en hest. Seniorforsker Annette Hoff fra Den gamle By i Aarhus har forsket i den danske kaffehistorie lige fra kogekaffe og Madam Blå til jordmoderkaffe og caffe latte.

Historie: Kaffe er unægteligt en stor del af dansk kultur. Vi har kaffeklubber, vi har kaffepauser, og vi har både morgen-, formiddags-, eftermiddags- og aftenkaffe. Vi mødes stort set altid over en kop kaffe, nærmest uanset om vi drikker den eller ej, og det er ikke blot filterkaffe, men kaffe i adskillige varianter som espresso, caffe latte, iskaffe, irish coffee, americano, macchiato eller cortado.

På trods af de mange kaffeudgaver har vi langt fra set de sidste smagsvarianter og typer. For kaffe er en relativt ung drik, da vi ikke skal meget mere end godt et par hundrede år tilbage, før den for alvor fik sit tag i Danmark.

Det fortæller Annette Hoff, der er seniorforsker i Den Gamle By i Aarhus og har udgivet bogen Den Danske Kaffehistorie.

- Vi hører om kaffe for første gang i 1665, hvor kongens livlæge i en afhandling om de tre moderne, varme drikke - te, kaffe og chokolade - faktisk advarede imod kaffe, fordi den udtørrede kroppen og gjorde en steril. Nogle år senere kunne man købe kaffebønner på apoteket, men til at indtage i den anden ende, så det var ikke som en nydelsesdrik, men et middel til at få gang i systemet. Og det var dyrt. Et pund kaffe kostede det samme som en hest, fortæller Annette Hoff.

- Te var også dyrt, og på landet havde man ikke råd til at give det samme som prisen på en hest for et pund af de grønne blade. Var man syg, drak man urteafkog - urtete. Te drak man til gengæld i de finere kredse og især i København, men hele billedet begyndte at ændre sig i slutningen af 1700-tallet og ind i 1800-tallet. Forklaringen skal vi finde på landet, hvor omkring 80 procent af befolkningen boede, og hvor kaffen var blevet billigere og for alvor havde sit indtog. Nogle forfattere kaldte ligefrem kaffen for fattigmandens trøst, og senere i 1800-tallet, hvor landbefolkningen vandrede til byerne og blev industriarbejdere, tog de kaffekulturen med sig, og de finere familier, der sad og sippede te, blev de færreste.

Kaffebegreber
En lang række ord og begreber er forbundet med kaffe. Fx:Kaffeklub - lukket diskussionsforum for fx en mindrekreds af folketingspolitikere

Kaffepause - pause hvor der drikkes kaffe

Kaffeslabberas - kaffedrikning med masser af snak

Begravelseskaffe - sammenkomst med kaffe efter en begravelse

Jordemoderkaffe - særlig stærk kaffe (der kan holde jordemoderen vågen under sit arbejde hele natten)

Storebæltskaffe - tynd, lunken kaffe, som man husker den fra de tidligere færger på Storebælt

Kaffetår - en lille kop kaffe

Kaffesøster - en kvinde glad for kaffe og for at snakke

Te er ikke på samme måde tilknyttet ord og begreber - dog med undtagelse af "teske", da den fik sin betegnelse, før kaffen blev almindeligt udbredt.

Kilde: Den Danske Kaffehistorie, Annette Hoff
Dr.phil., historiker og seniorforsker Annette Hoff  har udgivet bøger om både kaffe, te og chokolade. Foto: Den Gamle By
Dr.phil., historiker og seniorforsker Annette Hoff har udgivet bøger om både kaffe, te og chokolade. Foto: Den Gamle By

Kaffe-epoker

Helt i starten ristede man sine egne bønner på en stegepande, formalede dem og havde kogekaffe stående i flere dage på komfuret. Siden kom den filtrerede kaffe til med Madam Blå, og i 1960'erne kom så kaffemaskinen med den lille varmeplade.

- Der skete et skred med supermarkedernes komme, for med dem kom også den lufttætte foliepose, hvori kaffen kunne holde sig friskmalet i flere måneder. Man behøvede ikke længere gå til købmanden for at købe og få malet bønner, og det var en af de store grunde til, at de små købmænd tabte pusten. Det var også en anden kvalitet af kaffe og dermed også billigere, fortæller Annette Holst.

I 1972 sker endnu et skifte, forklarer hun, for da opfinder DSB interrail, hvor unge kan rejse billigt rundt i Europa.

- I udlandet møder de espresso, og med sig hjem har de espressokanden, der revolutionerer kaffemarkedet i Danmark. Nu vil de unge have café au lait, cappuccino og espresso på de fransk-inspirerede, moderne cafeer. Få år efter kommer stempelkanden, som cirka hver anden danske husholdning har i dag, og i 90'erne kommer 7eleven til, og folk begynder i stor stil at drikke kaffe "to go" på gaden - det gjorde man bestemt ikke tidligere. I sidste halvdel af årtiet kommer så landets første mikroristeri, og dem ser vi flere af i dag, hvor trenden er at kende oprindelsen på bønnerne og at få endnu flere forskellige smagsnoter frem i kaffen.

Kaffen i årstal
1615: Kaffen kommer til Europa1665: Første historiske omtale af kaffe i Danmark

1700-tallet: Kogekaffe i forskellige typer kander

1770erne: Filtrering af kaffe begynder

1831: Støbejernskomfuret opfindes

1892: Madam Blå

Anden verdenskrig: Kaffen rationeres, og der kommer kaffeerstatning

1960erne: Termokanden og kaffemaskinen. Vakuumpakket, billig kaffe

1972: Interrail opfindes - unge får øjnene op for sydeuropas kaffetraditioner

Slut 1900-tallet: Stempelkanden, cafeer, espressomaskiner, mikroristerier, kaffe "to go"

Start 2000-tallet: Kaffebarer og kaffekæder

Fælles kaffetid

I dag ser vi ifølge Annette Hoff også en klar tendens til, at vi alle drikker vores kaffe forskelligt alt efter vores individuelle ønsker. Alligevel er kaffen, som den har været i et par århundreder, stadig det helt store, fælles samlingspunkt. Det er drikken, vi tager over den svære snak, det er drikken, vi mødes til ude i byen, og det er drikken vi sætter på bordet efter en begravelse.

- Kaffen er den sociale lim, og jeg tror den blev det i 1831, da vi fik det lille sorte komfur, der spærrede ilden inde og dermed gjorde køkkenet til et varmt rum. Da opstod den danske kaffepause og til dels den danske hygge. Kaffen stod altid på komfuret, og køkkenet blev som en magnet - lidt som Lauras køkken i Matador. Kaffen blev det, som teen aldrig formåede, nemlig at blive den folkelige drik, siger Annette Hoff.

Ifølge tal fra Analyse Danmark drikker tre ud af fire danskere kaffe, og i gennemsnit drikkes der fire kopper om dagen - kun i Sverige, Østrig og Finland drikkes der mere kaffe per indbygger.

Engang drak vi te: Sådan blev kaffen til danskernes sociale lim

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce