Endelig fredag: En hurtig snack til fredag aften

Skinken er fra Lidl, italiensk pølse fra ostehandleren, mens tomaterne til hapserne er bagt hen over dagen. Saltmandler kræver kun lidt arbejde - og de er mundvandsfremkaldende lækre til et glas vin. Foto: Vibeke Volder

Endelig fredag: En hurtig snack til fredag aften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spansk hvidvin og ansjoser fra el Bulli i selskab med brød, ost og skinke sikrer et lækkert måltid på en fredag, hvor weekenden ankommer lidt for sent.

Endelig fredag. Men arbejdet åd den første halvdel af tiden til madlavningen, myldretidstrafikken tog resten, og nu står man på kanten af Disney Sjov. Sene fredage af den karakter rimer på et glas vin, et let måltid i det gastronomiske limbo mellem take away og et måltid lavet fra bunden og benene oppe i sofaen med resten af vinen.

Det mediterrane køkken med tapas og hapsere er løsningen på den udfordring. Tapas er som bekendt navngivet efter det stykke brød, skinke eller andet godt, som sikrer, at man ikke drikker sin vin på tom mave ved bardisken i Spanien, og med et fundament af godt brød kan snacks holde sulten fra døren frem til lørdag morgens kaffe og blødkogt æg.

Ansjos: Gourmet mod discount
Lolin Ansjoser Serie Oro 30 gram, tre dåser for 99 kroner hos Bichel.dk: Store flotte, håndskårne fileter af ansjos. Ligger komfortabelt i rigelig olie og kvitterer for udskrivningen med silkeblød tekstur, let nøddeagtig smag i kødet, som tenderer god, tørret skinke. Umamiboost, men uden for meget salt. Flot, men også betalt. En dåse rækker til en håndfuld hapsere.Premieur Ansjoser, 12,95 kroner i Netto: Her er næsten dobbelt op med 50 gram fisk, fileterne er håndskårne, men svære at trække op af det smalle glas og ligger meget tæt. Smagen er salt, lidt fisket harsk i sammenligning med Lolins ansjoser. Oplagte som boost i en sauce, men ganske kontante i munden som snack.
Et dryp olivenolie og friskkværnet peber løfter hapserne med ansjosfilet fra Biscayen. De marinerede oste er gode i tern som snack til brød.  Foto: Vibeke Volder
Et dryp olivenolie og friskkværnet peber løfter hapserne med ansjosfilet fra Biscayen. De marinerede oste er gode i tern som snack til brød. Foto: Vibeke Volder

Skrumpehoveder i ovnen

Men det kræver en smule forberedelse, og madredaktøren brugte et par minutter af sin morgen på at placere en flok halve tomater i et fad, dryppe med sukker, salt og olivenolie, inden de fik friskkværnet peber og røg i ovnen ved 80 grader for at smide fugt hen over arbejdsdagen. Øvelsen kræver tillid til sin ovn, og sidst på dagen lå de røde skrumpehoveder med perfekt krøllede kanter, som tegn på fortættet sødme, en frisk syrlighed (for det har tomater) til en fin snack, som kunne lægge bund og pifte nogle hapsere op.

Jamen er det mad, vil nogen indvende? Afgjort og vi elsker en planke med charcuteri og ost på café, men hjemme er udfordringen mest af alt at føre tingene ud i livet. Hverdagens inerti lader de fleste aftensmåltider køre i cirkulation mellem en halv snes retter med pizza og smørrebrød som danskernes foretrukne, men et let måltid af snacks med en god flaske vin kan fremstilles på autopilot med saltmandler, god konserves og de hjemmelavede tomater, som topper soltørrede tomater med gummikonsistens og syntetisk karamel-sødme.

Jeg smuttede ind om min yndlingsbager og hentede det lokale madbrød på surdej med en slat rugmel til at give tyngde foruden et let flute, som skåret skråt giver en god platform for hapserne. Herudover en cremet pesto på peberfrugter, et glas bagte ditto og basilikum-pesto i kombination med tomaterne plus hakket skalotteløg og et smæk fra salte ansjoser.

De små gedeoste er fundet i Lidl, de skal trække nogle dage og er gode til eksempelvis toast. Foto: Vibeke Volder
De små gedeoste er fundet i Lidl, de skal trække nogle dage og er gode til eksempelvis toast. Foto: Vibeke Volder

1000 kroner for et kilo

Man kan lave en menu i miniformat over den klassiske treenighed forret, hovedret og dessert i form af fisk, kød og ost/sødt. Spar ikke på brødet, men herefter kan man efter budget og humør tage discountmodellen eller luksusudgaven. Madredaktøren spenderede 99 kroner på tre dåser med sammenlagt 90 gram ansjosfilet fra producenten Lolin i Nordspanien. Kiloprisen sniger sig over 1000 kroner - endda på tilbud hos vin og gourmet-leverandøren Bichel.

Men merværdien ligger i kvaliteten og muligheden for at fortælle fruen eller gæsterne, at disse ansjoser er modnet i salt over et halvt år, fileteret af damer på række med hvide hatte og i øvrigt fanget, ikke i Middelhavet som de salte italienske ansjoser, men i Biscayen i et farvand, som kaldes for Det Cantabriske Hav. Og man kan sætte trumf på med, at netop disse blev anbefalet af selveste Ferran Adrià på el Bulli.

Små foredrag af den karakter er en større fornøjelse end den snusfornuftige kendsgerning, at madredaktøren fandt et kilo italiensk skinke til den uhørt lave kilopris af 89,90 kroner i Lidl, som til og med i morgen har italiensk uge med burrata (hvid, cremet ost) og andet godt til spotpris.

Marineret manchego tager kun få minutter at lave, men osten skal trække for at få smag fra rosmarin og oliven. Foto: Vibeke Volder
Marineret manchego tager kun få minutter at lave, men osten skal trække for at få smag fra rosmarin og oliven. Foto: Vibeke Volder

Ost til finale

Ansjos-fileterne gjorde lykke på brødet over pesto og smør med lidt friskkværnet peber og et par dryp olivenolie. Fiskeforretten kan man variere i det uendelige efter humør og egne friske krydderurter, mens skinken fra Lidl var sød og smagfuld. Ulempen - og det skyldes den lave pris - er, at den er svær at skære på grund af vandindholdet.

Det koster tid at trække vand ud af skinke og sikre intens, nøddeagtig smag. Den blev til gengæld leveret af de hjemmelavede saltmandler (se opskrift her på siden), og osten er et kapitel for sig selv. Gå efter en Vesterhavsost, Arla Unikas Kulsort hos specialforretningen eller den mere tilgængelige Øko Blue fra Thise i Fakta og snup Løgismoses fortrinlige franske brie i Netto (gå efter datokøb, her er den både velmodnet og billig). Man kan også marinere et par stykker manchego eller små gedeoste (dem havde Lidl, men ikke ostehandleren).

Og hvad så med resten af skinken, spørger den nysgerrige læser? Jeg svøber skinken i et rent viskestykke og gemmer den et ugeneret sted i køleskabet, hvor de svinder ind over nogle uger. Både på grund af udtørring, men først og fremmest som snack til sene fredage eller blot en bid inden det egentlige aftensmåltid.

Økocitroner til en femmer fra Fakta er fine til de marinerede ost. Foto: Vibeke Volder
Økocitroner til en femmer fra Fakta er fine til de marinerede ost. Foto: Vibeke Volder

Endelig fredag: En hurtig snack til fredag aften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce