En religion uden tro

I ?Star Wars?-filmene kæmper de gode imod mørkets kræfter. Det har fået mange eksperter til at tolke filmenes mening i mange forskellige retninger. Foto: Lucasfilm Ltd./The Walt Disney Company Nordic

En religion uden tro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Star Wars" er en af de mest sete filmserier nogensinde. Det skyldes blandt andet, at filmene blander gode elementer af gammel mytologi og moderne populær fiktion, mener filmekspert.

Film: Darth Vader. Yoda. Luke Skywalker. Chewbacca. Han Solo. Prinsesse Leia.

Hvis du ikke aner, hvem disse personer er, har du formentlig ikke set en eneste af de "Star Wars"-film, der de seneste fire årtier er blevet sendt ud i biograferne fra en galakse langt herfra (eller bare fra Hollywood).

Dermed skal du være velkommen til at føle dig speciel. For i Danmark solgte "Star Wars: The Force Awakens" mere end 700.000 biografbilletter i 2015, mens den seneste film i serien "Star Wars: The Last Jedi" sidste år indtjente svimlende 2 milliarder dollars på billetsalg rundt om i verden.

"Star Wars"-universet blev skabt tilbage i 1977 af George Lucas, og i dag er det en offentlig hemmelighed, at ingen mere end han er forundret over succesen her mere end 40 år senere. Eller som filmekspert Peter Schepelern - manden bag det store danske "Filmleksikon" - udtrykker det:

- Jeg mødte Carrie Fisher (som spillede prinsesse Leia; red.) i København tilbage i 1977 i anledning af premieren. Dengang var der en fornemmelse af, at tiden var løbet fra naive sci-fi-fortællinger, som bare ville fascinere. Men det gik jo noget anderledes, og i dag vil det vel svare til at være nogle af de forlag, der takkede nej til "Harry Potter"-bøgerne, fordi de var for fjollede.

Historien om "Star Wars"
Lige siden den første film fra 1977 har instruktør George Lucas' rum-epos udforsket det godes kamp imod det onde.Forskere har igennem årene peget på, at filmenes grundfortælling appellerer så bredt, at alle kan føle sig set. Samtidig er der skrevet flere afhandlinger om, hvordan "Star Wars" skal fortolkes. Nogle peger på, at filmene basalt set handler om faderopgør, mens andre ser religion som et gennemgående tema.

Siden Disney i 2012 købte rettighederne til filmserien af George Lucas, har flere filmkritikere nævnt "oprør" og "frygt" som afgørende temaer. På den måde tilpasser "Star Wars" sig til alt og alle - og ikke mindst til sin tid.
?Star Wars? foregår i en fjern galakse og har siden 1977 fascineret biografpublikummet. Foto: Lucasfilm Ltd./The Walt Disney Company Nordic
?Star Wars? foregår i en fjern galakse og har siden 1977 fascineret biografpublikummet. Foto: Lucasfilm Ltd./The Walt Disney Company Nordic

Det modsatte af minigolf

Men hvorfor i alverden er "Star Wars"-universet noget, man kan vende tilbage til igen og igen?

Svaret ligger et sted inde i historien, der foregår "for lang tid siden i en fjern, fjern galakse", som der står hen over filmlærredet.

I alt er det blevet til otte film - mens en niende har premiere i 2019 - i det spor, der blandt fans kaldes "sagaen".

Derudover er der to film, som er afledt af sagaen: Den første er "Rogue One: A Star Wars Story" fra 2016 og den anden den biografaktuelle "Solo: A Star Wars Story" om en ung Han Solo og hans venskab med wookieen Chewbacca.

Ud over filmene er der lavet bunkevis af bøger, figurer og computerspil med udgangspunkt i universet. Lige netop det ser Peter Schepelern som den helt store styrke:

- Jeg var selv i begyndelsen af 30'erne, da de første "Star Wars"-film kom frem. Nu er min egen søn i begyndelsen af 30'erne, og de er her endnu. Filmene løber ganske enkelt igennem generationer, fordi de er skabt på ryggen af et massivt fokus på spil og merchandise, siger filmeksperten, som mener, at den største overraskelse er, at "Star Wars"-universet ikke har masser af temaparker:

- Basalt set er "Star Wars" jo en forlystelsespark, som man har holdt virkelig godt ved lige. Filmene er konstant i biografpublikummets bevidsthed, og de er nærmest det modsatte af en minigolfbane, der er groet til. "Star Wars" er simpelthen blevet passet og plejet.

Vidste du at...
... de tre film, der blev lavet imellem 1999 og 2003 - "Star Wars: Episode I - Den usynlige fjende", "Star Wars: Episode II - Klonernes angreb" og "Star Wars: Episode III - Sith-fyrsternes hævn" - af en dedikeret fanskare ikke anses for rigtige "Star Wars"-film? De blev nemlig haglet ned af anmelderne, og publikum var heller ikke alt for glade. Siden Disney genskabte universet i 2015 har både anmeldere og fans imidlertid været i ekstase.... Luke Skywalker var tæt på at blive en kvinde? George Lucas eksperimenterede med, at transformere rollen om til et hunkønsvæsen, inden han sendte sit endelige manuskript ind til godkendelse. Først i "Rogue One: A Star Wars Story" fra 2016 har universet en kvindelig hovedperson i form af Jyn Erso (spillet af Felicity Jones).

... figuren Yoda - som regnes for at være den største af alle jedier - oprindeligt skulle have været spillet af en abe med maske? Den idé gik man først væk fra, kort for optagelserne blev påbegyndt.

... de første "Star Wars"-film stort set har det samme filmhold som mesterværket "Rumrejsen år 2001" fra 1968? George Lucas var så stor fan af Stanley Kubrick, at han hyrede nærmest hver eneste, han kunne komme i nærheden af, fra sci-fi-filmen. Sidenhen er de blevet kendt som "The Class of 2001".

... Natalie Portman var ved at få ødelagt sin karriere, da hun spillede Padmé i begyndelsen af 2000'erne? Filmene fik så dårlige anmeldelser, at Portman havde svært ved at få tilbudt roller. I 2011 vandt hun i imidlertid en Oscar for sin præstation i "Black Swan".
Carrie Fisher og Harrison Ford spillede sammen allerede i den første ?Star Wars?-film fra 1977. I 2015 mødtes de igen. Foto: Lucasfilm Ltd./The Walt Disney Company Nordic
Carrie Fisher og Harrison Ford spillede sammen allerede i den første ?Star Wars?-film fra 1977. I 2015 mødtes de igen. Foto: Lucasfilm Ltd./The Walt Disney Company Nordic

Rent wauw

Pr-vandingsanlæggene og branding-branchen har altså gjort et godt stykke arbejde. Og det samme har folkene, der har skabt historierne, mener Peter Schepelern:

- Der er ingen tvivl om, at det er dygtigt lavet. "Star Wars" er et fiktivt univers, som har nogle gode elementer af gammel mytologi og moderne populær fiktion. Kombinerer man Thor og Odin med verdensrummet, så har man en cocktail, hvor historierne er nappet fra de helt rigtige steder.

Som med alt mulig andet sci-fi og fantasy er også "Star Wars" en slags simili-religion. En religion uden tro, hvor eventyr-universet er fascinerende. Filmene er rent "wauw", og folkene bag har krydret det hele ved at hæfte fortællingen fat i en slags videnskabeligt belæg. På den måde appellerer filmene bredt, siger filmeksperten, der er overbevist om, at "Star Wars"-serien vil fortsætte længe endnu:

- Disney har overtaget franchisen for nogle år siden, og det gør kun, at brandingen bliver endnu stærkere. Derfor er der heller ingen grund til at tro, at "Star Wars" ikke kommer til at fortsætte. Der er altid en omgang mere til succeser, hvis gryden holdes i kog. Se blot på Anders And, Sherlock Holmes og Tarzan. Det er det niveau, "Star Wars" befinder sig på.

5 legendariske "Star Wars"-citater
- The Force will be with you. Always.Obi-Wan Kenobi

- Do. Or do not. There is no try.

Yoda

- I find your lack of faith disturbing.

Darth Vader

- So this is how liberty dies ... with thunderous applause.

Padmé Amidala

- Great, kid. Don't get cocky.

Han Solo
Persongalleriet er farverigt i ?Star Wars?-universet, som med årene er blevet en kæmpemæssig forretning. Foto: Lucasfilm Ltd./The Walt Disney Company Nordic
Persongalleriet er farverigt i ?Star Wars?-universet, som med årene er blevet en kæmpemæssig forretning. Foto: Lucasfilm Ltd./The Walt Disney Company Nordic
I ?Solo: A Star Wars Story? følger vi oprindelsen på venskabet imellem Han Solo og Chewbacca. Foto: Lucasfilm Ltd./The Walt Disney Company Nordic
I ?Solo: A Star Wars Story? følger vi oprindelsen på venskabet imellem Han Solo og Chewbacca. Foto: Lucasfilm Ltd./The Walt Disney Company Nordic

En religion uden tro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce