Opskrifter

Timing er alt, hvis man vil sikre sig godt, hjemmebagt. Begynd aftenen før.

Boller til hverdagen
billede
Morgenbollerne er hurtige at lave om morgen uden, at man får mel på fingrene. Foto: Vibeke Volder

Det skal du bruge:

En halv liter vand, 10-15 gram økologisk gær, salt og sirup/honning, økologisk mel.

Sådan gør du:

Hæld vandet i din bedste skål, det skal være tempereret og gnid gæren ud med fingrene, hæld lidt sirup eller honning ved - omkring en skefuld - så gæren får noget at arbejde med. Hæld en smule mel i og rør rundt med en grydeske, indtil det er rørt godt ud. Kom mere mel i og bliv ved, så du har en god, sej dej - god motion til armene! Jo mere du rører, jo bedre boller får du.

Stil dejen til hævning natten over dækket af et viskestykke eller film. Næste morgen tager du skålen frem, og med to skeer løfter du en klump dej over på en plade med et stykke bagepapir. Drys med havsalt og kerner efter behag og sæt i ovnen ved et par hundrede grader, mens du går i bad eller ordner andre vigtige ting.

Bollerne er færdige, når de har sprød skorpe og en behagelig, mørk farve. Holder fint dagen efter.

Se madredaktøren i aktion nedenfor
billede
Færdigbagte boller og grydebrød. Foto: Vibeke Volder
Grydebrødet
billede
Pas på fingrene, for gryden er 250 grader varm og tung. Foto: Vibeke Volder

Det skal du bruge:

En halv liter vand, fem gram økologisk gær, salt og honning/sirup, to dl ølandshvede og otte dl hvedemel - du kan variere mængde og type efter lyst.

Sådan gør du:

Fyld vandet i en stor skål, rør gæren ud med de søde sager og hæld mel og siden salt i og sørg for at røre godt rundt. Kom film over og lad skålen stå på køkkenbordet en halv snes timer. Ælt dejen igennem og lad den stå et par timer - man kan også vælge at folde dejen rundt.

En halv time inden sætter du en støbejernsgryde i ovnen (jeg bruger en fra Staub på 3,8 liter - tjek at der ikke er plast på låget af din gryde) og skruer op på 250 grader. Når gryden er varm, tager du den forsigtigt ud og lemper dejen ned og stiller den retur i ovnen med låg i en halv time. Efter en halv time tager du låget af og skruer ned til 230 grader for at bage videre i et kvarter. Tag gryden ud, vend brødet ud og lad det køle af.

Bonusinfo: Et godt trick er at hælde en håndfuld græskarkerner i bunden af gryden forinden, det giver knas i det færdige brød og de overskydende kerner er en fin snack til køkkenpersonalet. Spis brødet med godt smør.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Ugens supertip: Hvid mærkevare holder firestjernet niveau

Ugens supertip: Hvid mærkevare holder firestjernet niveau

Morgenfrisk madredaktør: Ordentligt brød til hverdagen

Morgenfrisk madredaktør: Ordentligt brød til hverdagen

Ugens supertip: Hvid mærkevare holder firestjernet niveau

Ugens supertip: Hvid mærkevare holder firestjernet niveau