Drama: Den uønskede dreng

Dn kulsorte fortælling i "Loveless" favnes af den dystre fotografering. Foto: Filmbazar

Drama: Den uønskede dreng

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så trist og kærlighedsløs, at det gør ondt langt ind i sjælen. Russiske Andrey Zvyagintsevs prisbelønnede perle er en bundfrossen, kulsort modbydelighed af iskolde relationer og portræt af et samfund, der har mistet forbindelsen med de menneskelige værdier.

Film: Boris og Zhenya er midt i en grim skilsmisse. Bitre, kolde og ondskabsfulde. Hun har fundet sig en ældre mand, og han er på vej til et nyt liv med en yngre, gravid kæreste. Med hvad med forældremyndigheden over den 12-årige Alyosha, de begge betragter som en klods om benet? Da Alyosha forsvinder sporløst må de to, paradoksalt nok, samarbejde om at finde drengen. En situation, der uventet bringer dem sammen og får dem til at reflektere over deres egen situation.

Som i de samfundsrevsende "The Return - Hjemkomsten" og "Leviathan" stiller russiske Andrej Zvyagintsev med "Loveless" igen skarpt på den menneskelige tilstand og konkluderer, at der ikke er nogen grund til at vente på verdens undergang. Den er her allerede. Hvert eneste sekund, vi som mennesker og samfund lyver for os selv og iscenesætter kunstig lykke, enhed og kærlighed.

Som i Boris' selvbedrag som velbetalt lønslave for en magtfuld virksomhed. Styret af en kristenfundamentalistisk chef, som kun vil ansætte velfungerende familiemedlemmer. Til den uhyggeligt narcissistiske Zhenya. Besat af selfies og selviscenesættelse. Uden et eneste øjebliks ægte passion.

Taberen

- Jeg vil så gerne være lykkelig, stønner hun i sengen. Mekanisk omfavnet af kæresten. Men jo mere hun rækker ud efter lykken, desto længere væk er den. Et umuligt og uopnåeligt projekt.

Og på frygtelig vis bliver det naturligvis drengen, der bliver taberen i det hele. Taberen, der i et hjerteknusende øjeblik overhører forældrenes iskolde, nådesløse skilsmisseskænderi, hvor han reduceres til ingenting. Taberen, der ansporet af forældrenes kærlighedsløse tilstand vælger at løbe ud af døren, konfronterende den frygtelige sandhed, at han måske aldrig vil blive rigtig savnet.

Menneskeligt nulpunkt

Ligesom den modbydelige genistreg "Leviathan", hvortil der trækkes adskillige visuelle spor, er Zvyagintsevs seneste værk om det menneskelige nulpunkt og sjælelig armod i det russiske, et ubehagsfremkaldende komplekst værk. Nøje komponeret i retning af det urovækkende og angstfremkaldende.

Hvert eneste frame af Mikhail Krichmans sanselige og dystre fotografering favnende og navigerende fortællingens fordærvede kerne til den folder sig ud fra bittert skilsmissedrama og på ubehagelig vis afspejler både en politisk og menneskelig tilstand, vi alt, alt for godt kan nikke genkendende til.

Det lyder grusomt. Det er det også, men advarslen er samtidig en stærk opfordring til at vove pelsen og udsætte sig selv for netop den slags værker, der målrettet stryger mod hårene og plager som den berømte sten i skoen.

"Loveless"

Drama, russisk/fransk/tysk, 127 minutter, tilladt over 15 år.

Drama: Den uønskede dreng

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce