Det startede med Laban - og er blevet til et helt liv med vinyl

Midt mellem alle rockpladerne i René Mikkelsens samling står denne lp med pop-fænomenet Laban. Forklaringen er enkel: Det var den første plade, Vejle-samleren som helt ung købte. Foto: Yilmaz Polat

Det startede med Laban - og er blevet til et helt liv med vinyl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

René Mikkelsen var elev i Vejles mest legendariske musikforretning Drejeskiven. I dag handler han stadig med vinyl, men nu hos byens Tartan Music. Og så er han i øvrigt selv en rutineret samler.

Et sted blandt de ca. 3000 plader i René Mikkelsens samling står en lp med Laban.

Og Lecia Jønsson og Ivan Pedersen, som i 1982 storhittede med "Hvor skal vi sove i nat", er måske ikke det mest über-coole, når vi snakker rock i riller. Men lp'en bliver nu, hvor den er, fordi den minder René Mikkelsen om dengang, da han begyndte at samle på musik.

I dag er han 40 år. Så i Labans storhedstid var han endnu en bette knægt. Men gammel nok til at lytte. Og da hans far skiftede sin pladespiller ud, overtog sønnike den gamle.

På pladetallerkenen fik Laban selskab af bl.a. Shu-Bi-Dua og TV-2.

- For mig var plader dengang ikke noget, man bare købte. Det rakte lommepengene slet ikke til. Så der stod musik på ønskesedlen til jul og fødselsdage, og jeg kan huske, at da jeg fyldte otte, var der penge til at købe TV-2's da nyeste lp, "Rigtige mænd".

Hvad jeg mangler i min samling? Neil Youngs lp'er fra 90'erne. Men vinyl-oplagene var meget små, fordi cd'erne da havde taget over. Så endnu har jeg ikke haft heldet med mig.
René Mikkelsen
Vild med vinyl
I 90'erne blev vinylpladerne dømt helt ude og fortid, men over de seneste år har de runde skiver oplevet en bemærkelsesværdig renæssance.I denne artikelserie sætter vi fokus på vinylpladerne. Vi snakker med samlere, handlere og folk med forstand på lyd og udstyr.

Dette er den fjerde af seks artikler.
Samlingen af plader er helt klart det dominerende
Samlingen af plader er helt klart det dominerende "møbel" i René Mikkelsens lejlighed. Foto: Yilmaz Polat

Musikken med hjemmefra

Historien udspillede sig i Vejle, som har dannet rammen om stort set hele René Mikkelsens liv.

Interessen for musik fik han med hjemmefra. Hans far dyrkede bl.a. Bee Gees, Dire Straits og Gasolin.

- Det er hans skyld, det for mig kom til at handle om vinyl. I 80'erne var kassettebåndene endnu i vælten, og mange af mine kammerater syntes, det var meget nemmere med dem. Men for mig var det ikke et valg, og da jeg begyndte at tjene penge og kunne købe mere musik, gik kronerne til vinylplader.

I hvert fald et stykke ind i 90'erne. For som mange andre oplevede René Mikkelsen cd'ernes fremmarch og enigheden om at dødsdømme lp'erne. Så også han hoppede på den nye, digitale bølge.

Renés fire plusser ved vinylen og samleriet
1) Vinyl er med til at skabe nærvær. Du skal vælge, hvad du vil høre, du skal støve pladen af og lægge den på pladespilleren, og du kan sidde med coveret og læse om musikere, studier og alt det andet. Sammen med et godt anlæg betyder det, at musikken bliver en meget større oplevelse end ved f.eks. streaming.

2) Noget af det fede ved at samle og handle med plader er nørdesnakken og hyggesludderne med andre samlere. Det er en del af oplevelsen, som du jo slet ikke får, hvis du sidder hjemme ved computeren og scroller ned over siderne med musik.

3) Lige meget om du er nybegynder eller har samlet vinyl i mange år, er der masser af muligheder - også selv om du ikke har tusinder af kroner på bankbogen. Med min viden fra mange år med musikken ved jeg, hvad der typisk er i kasserne, når folk vil sælge: pladerne i de store oplag fra f.eks. danske navne som Anne Linnet, Thomas Helmig, TV-2 og Shu-Bi-Dua - og det kan selvfølgelig aflæses i priserne. Mens der er længere mellem f.eks. Frank Zappa-albummene, som derfor bliver dyrere. Men stadig befinder de fleste plader sig i et prisleje, alle kan overkomme.

4) For mig har det været dejligt at opleve, hvordan ikke kun den gamle garde dukker op i butikken og på plademesser. Jeg bliver glad, når jeg oplever 18-20-årige flippe over David Bowie. Så er der håb endnu.
René Mikkelsen holder meget af David Bowie, og det glæder ham, når unge pladekøbere deler hans interesse. Foto: Yilmaz Polat
René Mikkelsen holder meget af David Bowie, og det glæder ham, når unge pladekøbere deler hans interesse. Foto: Yilmaz Polat

Elev i "Drejeskiven"

90'erne betød desuden, at den unge vejlensers liv kom til at handle om musik ikke kun i fritiden, men også på arbejde. Fra 1995 og fire år frem var han elev i Drejeskiven i Orla Lehmanns Gade.

Pladeforretningen og dens ejer, Jørgen Andersen, kender de fleste 40+'ere i Vejle og et stort opland.

- Det var dér, man købte plader, som René Mikkelsen konstaterer. For i 90'erne var der stadig plads til de små musikforretninger. De fleste byer havde én eller flere af slagsen - indtil kæderne rykkede ind.

I Vejle blev det Stereo Studio, som ændrede det musikalske gadebillede. Drejeskiven måtte i januar 2000 give op over for konkurrencen, imens René Mikkelsen havde fortsat sin karriere som musikkyndig ekspedient i netop kædebutikkens lokale afdeling.

Plader som tømmer tegnebogen
Vil du give 4,7 mio. kr. for en lp?De mange penge er det hidtil højeste beløb, betalt for en vinylplade.

Her kan du læse om nogle af de udgivelser, der har fået samlerne til at finde den store tegnebog frem:

1) De 4,7 mio. kr. - 790.000 dollars - betalte en ukendt køber, da et helt særligt eksemplar af The Beatles' hvide dobbeltalbum fra 1968 kom til salg.

De første plader var nummererede, og eksemplarerne med de laveste numre gik til Beatles-medlemmerne og inderkredsen omkring bandet.

Derfor vidste kenderne, at da nummer 0000001 i 2015 blev sat til salg, var der tale om det eksemplar, Ringo Starr oprindeligt havde ejet - og så strøg buddene op til et beløb, hvor samlermani og økonomi deles om hovedrollen.

2) Andre sjældenheder er de såkaldte acetat-plader - plader i et enkelt eller meget få eksemplarer, skåret ikke i vinyl, men i det blødere acetat.

Før Elvis blev berømt, indspillede han i Sun Studios i Memphis sangen "My Happiness" og fik den lagt på en acetatplade, der kun findes i dette ene eksemplar. Det blev i januar 2015 købt på en auktion for 300.000 dollars (ca. 1,8 mio. kr.) af musikeren Jack White. Til Record Store Day samme år udgav han sangen via sit pladeselskab Third Man Records.

En anden kostbar acetatplade er The Quarrymen - John Lennons og Paul McCartneys før The Beatles-band - som spiller "That'll Be the Day" og "In Spite of All the Danger". Pladen ejes af Paul McCartney og anslås til at have en værdi af 250.000 dollars (1,5 mio. kr.).

På acetat findes også en plade med meget tidlige udgaver af sangene på det legendariske debutalbum fra The Velvet Underground & Nico. En heldig samler fandt i 2002 pladen til 75 cent i en pladeforretning i New York; senere blev den solgt på Ebay for 25.200 dollars (ca. 150.000 kr.)

3) En eftertragtet plade er den første og tilbagetrukne udgave af Bob Dylans andet album "The Freewheelin' Bob Dylan" fra 1963.

Denne oprindelige udgave rummede bla. den satiriske "Talkin' John Birch Paranoid Blues". Pladeselskabet fik imidlertid kolde fødder af frygt for reaktionerne fra denne meget højreorientede organisation, og et nyt album uden denne og tre andre sange blev i stedet udgivet. Nogle få eksemplarer af det oprindelige album slap dog ud, og et af dem har nået en pris på 35.000 dollars (godt 200.000 kr.).

4) Også singleplader kan være dyre.

The Sex Pistols "God Save The Queen" var på vej som single på A&M Records, da band og pladeselskab røg uoverens. Pladen, blev skrottet, men ni eksemplarer nåede ud - de handles i dag til 10.000-20.000 dollars (60.000-120.000 kr.). "God Save The Queen" udkom efterfølgende hos Virgin og blev et hit.

En single, "Do I Love You (Indeed I Do)", med amerikanske Frank Wilson, senere kendt producer hos Motown, kendes kun i to eksemplarer; det ene blev i 2009 solgt for 37.000 dollars (220.000 kr.).

5) Også blandt danske udgivelser findes sjældenheder, om end priserne ikke når amerikanske højder.

Topscoreren er her lp'en "Facing Morning" med syrerockgruppen Fleur de Lis, indspillet i 1971 og kun solgt i 153 eksemplarer. Lige nu koster et fejlfrit album op til 30.000 kr., 15.000 kr. hvis man ikke er helt så kræsen på kvaliteten.

Andre danske rockplader, der tidligere har hentet priser over 5000 kr., er original-lper med bl.a. Blast Furnace, Thors Hammer, Blues Addicts, Culpepers Orchard og Furekåben
Mange af rockens klassikere dukker op, når man kigger titler i René Mikkelsens samling, bl.a. Led Zeppelin. Foto: Yilmaz Polat
Mange af rockens klassikere dukker op, når man kigger titler i René Mikkelsens samling, bl.a. Led Zeppelin. Foto: Yilmaz Polat

Passion for vinyl

Alt sammen inden internet-butikker og streaming satte også Stereo Studio under pres - et pres, som i 2015 lukkede kædens butikker over hele landet.

René Mikkelsen havde da for længst fundet andre græsgange. I 2007 fik han job hos Moby Disc i Odense - og mødte dér en flok mennesker, for hvem vinyl og lp'er var hovedsagen.

- Deres passion betød, at jeg genopdagede det fede ved vinylen, fortæller han.

Hjemme fik cd'erne derfor lov til at stå, mens pladespilleren igen snurrede med vellyd til ørerne.

- Hele diskussionen om, at plader lyder bedre end cd'er tænkte jeg ikke så meget over i begyndelsen. Det var først, da jeg på et tidspunkt fik sat en cd på anlægget. Så var jeg ikke i tvivl længere, og i dag køber jeg stort set kun lp'er. Det kan hænde, der dukker en cd op med musik, jeg ikke kan få andre steder, men ellers er det vinylplader.

Budskabet er der ingen tvivl om i René Mikkelsens stue. Foto: Yilmaz Polat
Budskabet er der ingen tvivl om i René Mikkelsens stue. Foto: Yilmaz Polat

Rigtige sang på rigtige tidspunkt

I dag er det den brede smag, der karakteriserer den 40-årige samler.

Han har som de fleste andre haft sine perioder med forskelligt fokus. I teenage-årene meget heavy-rock. Siden indtog 60'er-musikken pladespilleren. Fulgt af bl.a. indie-rocken.

- Jeg opdager hele tiden ny musik. Når man hører lige den rigtige sang på det rigtige tidspunkt, kan det blive indgangen til en helt ny genre.

Med følger lysten til at vide mere. For René Mikkelsen supplerer gerne tonerne fra højttalerne med læsning om musikken og dens historie. Viden, han bruger i det daglige.

For selv om Moby Disc lukkede ned i 2015 (for siden at genopstå, men det er en anden historie), blev René Mikkelsen i branchen. Han vendte hjem til Vejle og rykkede ind hos Tartan Music.

Mange af rockens klassikere dukker op, når man kigger titler i René Mikkelsens samling, bl.a. Led Zeppelin. Foto: Yilmaz Polat
Mange af rockens klassikere dukker op, når man kigger titler i René Mikkelsens samling, bl.a. Led Zeppelin. Foto: Yilmaz Polat

Igen plads til de små

Butikken handler primært med musikinstrumenter, og de fylder stadig de fleste af kvadratmeterne i Vesterbrogade ud. Men siden 2016 har kasser med vinyl spillet med.

Udviklingen hænger naturligvis sammen med, at interessen for lp'erne trodsede alle spådommene om musikkens fremtid.

- For da de kædebutikker, som havde skubbet bl.a. "Drejeskiven" ud, også måtte give op, blev der igen plads til de små, som René Mikkelsen forklarer.

Han aftalte derfor med Tartan Music's ejer Michael Kyed, at vinylpladerne kunne få et hjørne - hvorfra de har bredt sig til en større del af gulvet.

- Vi startede med fire-fem kasser. Nu er vi oppe på et par tusinde brugte lp'er og 700-800 nye, siger René Mikkelsen.

Tæt på grænsen

Og ja, som ansat har han den fornøjelse, at han kan kigge som den første, når folk kommer ind med en samling, de vil sælge.

- Det er en lige stor oplevelse hver gang at gå på opdagelse i stakken af plader. For man ved jo aldrig helt, hvad der dukker op, konstaterer han.

Det kan minde om plademesserne, hvor René Mikkelsen går på jagt efter nyt til sin egen samling. Også her venter oplevelserne - og lysten til bare at købe ind.

Men økonomien sætter en grænse.

- Jeg har altid sagt, at jeg vil ikke give mere end 1000 kr. for en lp.

En længe eftersøgt Iron Maiden-plade nåede tæt på grænsen, da der måtte 900 kr. på bordet.

Fristet, men...

Lidt anderledes forløb det med C.V. Jørgensens "Sjælland".

- Albummet kom i 1994, da cd'erne for alvor havde taget over, og vinylpladerne derfor kun blev fremstillet i meget små oplag. Så priserne lå på 1600-2000 kr. for et velholdt eksemplar.

Flere gange var René Mikkelsen fristet, men...

- Jeg kunne jo ikke lade være med at tænke på, hvor mange andre plader jeg kunne få for de penge. Så da "Sjælland" udkom i vinyl-genoptryk til et par hundrede kroner, blev det dén, jeg købte.

For samler-nørderiet med at skulle eje både første, andet, tredje og fjerde tryk - det tænder den 40-årige vejlenser slet ikke på.

- For mig er musikken det vigtigste, lyder den korte konstatering.

Det startede med Laban - og er blevet til et helt liv med vinyl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce