Det skal du høre på SPOT Festival


Det skal du høre på SPOT Festival

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med over 300 koncerter fordelt på mere end 20 scener er SPOT Festival i Aarhus et sammensurium af den nyeste musik. Der er noget for pop-nørden, hiphop-elskeren og rockeren. Hvad må du ikke gå glip af? Musikanmelder Andreo Michaelo Mielczarek kommer her med et par bud.

Festival: Der sker ting og sager, når aspirerende musikere og branchefolk mødes. Og når et nysgerrigt publikum vil høre, hvad der rører sig på den nyeste musikfront.

Sådan er SPOT. Og højt på plakaten på festivalen, som foregår i Aarhus 9.-13. maj, er projektet "Music for Heart and Breath" skabt af Richard Reed Parry fra det amerikanske band Arcade Fire, der her går sammen med Århus Sinfoniettas musikere, som har stetoskoper for brystet - og både deres puls og åndedræt har indflydelse på musikken.

Dirigenten er Bjarni Frímann Bjarnason, som er kendt for sit arbejde med Björk.

1. Scandi-pop og musik med strøm
Den tidligere Under Byen-sangerinde Katrine Stochholms legende electropop skaber hemmelighedsfulde rum.

Kvindelige skandinaviske popkunstnere er virkelig fremme for tiden, og de fylder også meget på SPOT.

Mens Anya er grounded med sin r'n'b, er der højt til himlen i Skylar Fris sfæriske pop. Vitaminrige beats dyrkes af både danske Ea Kaya, svenske Frida Sundemo og færøske Frum. Lyden fra poppens heltinder som Rihanna og Santigold ligger og svæver over danske Shoko og den asiatiske girlpowerrepræsentant Ida Kudo.

20-årige KIHLA blander pop og futuristisk jazz, mens den tidligere Under Byen-sangerinde Katrine Stochholms legende electropop skaber hemmelighedsfulde rum.

Blandt en delegationen af bands fra Grønland er Small Time Giants, som kan spille rock i minusgrader, samt Nick Ørbæk, hvis lejrbålspop ledsager statements om at være arkitekt i sit eget liv.

Bliver det rigtig plusgrader, kan man høre live-musik på trappen ned til åen. SPOT Royal-scenen fungerer som et udstillingsvindue, så selv forbipasserende turister mærker, at der er musikfest.

I Verner Panton-butikken Verpan på Vestergade giver Ida Wenøe og amerikanske Matt the Electrician intimkoncert.

For mystisk indie tjek Hamburg-duoen Kraków Loves Adana. Fra Norge kommer hiphopperen (og balletdanseren) Cezinando. Svensk hiphop har fået et vitaminboost med Jireel, så ham skal man høre. I det hele taget bør man holde sig til hos Aarhus Volume på Godsbanen - de ved, hvordan man laver asfaltfester!

Mikael Tobias skaber elektroniske meditationer, som involverer lap steel guitar. Og hele lørdag er elektronisk - "Festaften" hedder det, når STRØM er værter for et væld af musikere, der bruger stærke batterier.

2. Bisse, Kira og Helmig
Hugo Helmig spiller torsdag aften kl. 22.15 på Volume. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Bisse er på kort tid blevet creme de la creme hos musiklyttere i alle aldre - en slags ABC til det, som rører sig på den unge musikscene. Og han inspirerer andre unge singersongwritere, som optræder på årets SPOT. Eller også har de bare lyttet meget til C.V. Jørgensen og kan snerre politisk ukorrekt (men altid kærligt) med stemmen.

Er du til den slags, så hør L.T. Valentin - rå rock som i gamle dage. Den unge fyr synger om hverdagens oversete ting.

Det er en anden skole, Hugo Helmig kommer fra. Han er søn af POP - og stormer frem på hitlisterne. Synthesizere og en snøvlende digterstemme går fint i spænd hos Barselona, som består af fem efterskoleelever.

"Mit liv er en fest" synger Tobias Kippenberger (tidligere frontmand i bandet The Floor Is Made of Lava) garanteret. Han har netop spillet opvarmning for Peter Sommer og synger lige fra hjertet. Og man behøver ikke være talentdommer for at spå, at køen bliver lang til Saveus. Mon ikke det Roskilde-aktuelle band bruger anledningen til at træne scenetricks.

Hvis overhovedet muligt så prøv at møve dig ind på TAPE torsdag kl. 01 og høre postpunk med Less Win.

De sikre kort: Kira Skov og Pernille Rosendahl - begge garanter for det rigtig blåtonede. Også Marie-Louise Munck (tidligere Armstrong og Antenne) synger tyste mini-dramaer skrevet som modstand mod en larmende verden. Som hos Enya er sangene dikteret af hendes åndedræt.

3. Globale rødder
Mary Jean er en ægte amerikansk asfaltvandrer, og hun stiller sine længsler åbent til skue med slow Americana.

"Roots & Hybrid" - en festival præsenteret af Det turkise telt i samarbejde med den spanske festival Días Nordícos - optræder cirka 20 bands fra Europa, Mellemøsten og Norden. Orhan Ozgür Turan (vinder af 2018 Global Roots Kunstner ved DMA Folk) stiller op med den nye konstellation Black Sand, som lover støvet rock, der improviseres frem.

Pedro Canales fra det argentinske projekt Chancha Vía Circuito opdaterer os på den latinamerikanske elektroniske scene. Han har rejst rundt og indsamlet lyde forskellige steder, og resultatet er som at stå på et gadehjørne og høre tre lokalradioer på en gang. Dansegaranti gives også, når Junglelyd serverer en combo af surf rock, cumbia-rytmer, tropical bass og beats med strøm på.

Mary Jean er en ægte amerikansk asfaltvandrer, og hun stiller sine længsler åbent til skue med slow Americana.

4. Masser af metal og syregrønne drømmerier
Go Go Berlin kan du opleve fredag aften kl. 21.30 i Scandinavian Congress Center. Arkivfoto: Axel Schütt/Scanpix

Guitarhelte og læderjakker, som sidder rigtigt, vil ikke være svære at finde på SPOT. Go Go Berlin er på vej med nyt materiale og lover en mere mørk "klubbet" lyd.

Er du til dødsvokaler, løbske baslinjer og oldschool doom, så skal du til metalaften på Train. Her bor Childrenn, Ethereal Kingdoms med den klassiske uddannede sangerinde Sofie Schmidt i front og aarhusianske MØL, som kan kontrollere kaos med deres blackgaze.

Anderledes kaospiloter er Abekejser, som kan få lyden af et 80'er-computerspil til at swinge med lidt jungleguitar.

SPOT's Naked-koncerter plejer at være trækplastre. Konceptet er enkelt: en sanger og et klaver. I år akkompagnerer Gustaf Ljunggren popkometen Soleima, Simon Olsen (fra metalbandet BAEST), Kjartan Arngrim (Folkeklubben) og Jenny Rossander (Lydmor). En for en synger de nye - nedbarberede - udgaver af deres sange.

Højdepunkter fredag: Athletic Progressions stilfulde syregrønne og lidt jazzede drømmerier samt norske SASSY 009, som er til soft og kompleks sovekammerpop.

5. Ørkenrock og norsk magi
På sidste festivaldag, lørdag, spiller multitalentet August Rosenbaum, som bevæger sig frit mellem kunstarter.

På sidste festivaldag, lørdag, spiller multitalentet August Rosenbaum, som bevæger sig frit mellem kunstarter (og assisterer Mø). Et andet must er 26-årige Mike Sheridan, et af Danmarks største navne på den unge elektroniske scene.

Hajk har to forsangere, og deres pop lyder ganske magisk, som kun nordmændene kan gøre den slags. Hør også Jakob Ogawa!

Rapperen Wolff er fra Aalborg, og han kan noget med reflekterende hiphop, som indkapsler oplevelsen af storbyliv.

"En rutsjebanetur/ Så' jeg glad/ så' jeg sur/ Så' jeg nede at ligge/ Så' jeg oppe at køøøøøre" lyder det hos De høje hæle, som dyrker dansksproget punkrock uden dikkedarer.

Og Nelson Can - ja, de skal høres, fordi pigetrekløveret bare bliver bedre og bedre.

Det bliver hypnotiserende med ørkenrock-pionererne Terakaft fra Mail. Og gå så ind i natten med Yune, et ungt kollektiv, som på en af deres singler, "Animal", demonstrerede en evne til at skabe fængende omkvæd, der lyder som en melankolsk fransk film.

Aarhus Techno District sørger for DJ's og klub-techno i B//Huset på Godsbanen. På flere aftener. Så det er bare med at komme ud og høre en masse musik.

Det skal du høre på SPOT Festival

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce