Den komponerede gru

Craig Russel arbejdede tidligere hos politiet som reklamemand og skrev taler for britiske politikere. I 2005 debuterede han med succes som forfatter med romanen "Blodørn", der blev en international succes og er udgivet i flere end 20 lande.

Den komponerede gru

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jack Russel lever op til sin egen tradition for spænding og flot sprog i "Altonas genfærd", men der en anelse metaltræthed i manuskriptet.

For syvende gang har danske læsere fået mulighed for at læse den skotske krimiforfatter, Jack Russels historier om politikommissær Jan Fabel og hans team, der udgør mordefterforskningen i Hamburg.

"Altonas genfærd", hedder romanen, der på væsentlige områder lever op til Russels stolte tradition for spænding og flot sprog. Russel er en blændende skribent.

"Altonas genfærd" er en gedigen, hårdkogt kriminalroman, der tager afsæt i fire forskellige historier, der så undervejs i forløbet viser sig at have en helt naturlig sammenhæng.

Først løber politikommissær Fabel ind i en mand, der er mistænkt for et barnemord. Fabel undervurderer mandens farlighed og bliver skudt. Han svæver mellem liv og død, men klarer skærene og vender tilbage på arbejde. Men den politimand, der vender tilbage, er ikke den samme som den, der blev såret.

Samtidig dukker et gammelt lig op, da der skal anlægges en parkeringsplads. Det er liget af en ung kvinde, der forsvandt sporløst. Hun blev Fabels første store sag, 15 år tilbage. En forfærdelig brutal voldtægtsmand flygter fra fængslet. Endelig begynder en række nærmest symbolske drab at ryste Hamburg. Fabel og hans team kaster sig ud i en særdeles kompliceret drabsefterforskning, og det gør ikke arbejdet lettere, at der dukker et nyt lig op, hver gang politiet er kommet langt ind i undersøgelsen af det forrige drab.

Jack Russel leverer altid uhygge og spænding. Det gør han også med "Altonas genfærd". Endda i en grad så han modtog den fornemme pris, Bloody Scotland Crime for romanen, da den udkom i hjemlandet i 2015.

Det skyldes måske, at dommer-panelet har haft dårlig samvittighed over ikke at have givet Russel prisen for flere år siden. For et par af de tidligere bøger var mere sprudlende. Det gælder bl.a. debutromanen "Blodørn" og de to eminente romaner "Mord er ikke noget eventyr" og "En frygt for sort vand".

Russel er en dreven krimiforfatter, forsynet med et sprog i særklasse. Men "Altonas genfærd" er ikke helt så letløbende og hæsblæsende som forgængerne. Det er som om, forfatteren har skullet "tænke" denne fortælling frem.

Den er fremragende komponeret, og mesterens aftryk er tydeligt. Men man sidder som læser med en fornemmelse af, at romanen ikke har haft helt samme betydning for forfatteren, som de tidligere historier om Fabel. Der er en snert af metaltræthed.

Russel skal ikke beskyldes for at kopiere andre forfattere - men det er som om, han kopierer sig selv.

 

Craig Russel

"Altonas genfærd"

373 sider, forlaget Hovedland

Den komponerede gru

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce