Ca. 1000 danskere blev henrettet som hekse - her er tre eksempler


Ca. 1000 danskere blev henrettet som hekse - her er tre eksempler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HEKSEJAGT: Det skønnes, at omkring 1000 danskere er blevet henrettet som hekse. Langt de fleste i løbet af 1600-tallet, hvor kong Christian den fjerde i 1617 påbyder, at "pagtskab med Djævelen og magi selv i det godes tjeneste" skal være strafbart.

1. Inger Vognkarl og de døde dyr
Omkring 1000 danske kvinder og mænd er blevet brændt på bålet som hekse - de fleste af dem i 1600-tallet, da heksejægerne var mest fanatiske.

I 1623 bliver der afholdt hekseproces mod en kvinde fra Pederstrup nord for Viborg. Hendes navn er Inger Vognkarl, og hun står anklaget for at udøve trolddomskunst og være skyld i flere mistænkelige dødsfald blandt egnens husdyr.

Blandt andet beskriver en bonde ved navn Anders Simonsen, hvordan han efter at have lagt sig ud med Inger Vognkarl pludselig har mistet 15 gode køer og kvier. I tilgift er en god hest blevet gal og har tygget tungen af sig selv.

Inger Vognkarl nægter først alt, men bryder sammen under tortur, hvor hun også angiver en anden lokal kvinde, Maren Olufs, for at være i ledtog med djævelen. Begge kvinder bliver brændt på bålet.

2. Den kloge Blomme

Herremanden Jørgen Arenfeldt fra Djursland var en af Danmarks mest fanatiske heksejægere i 1600-tallet og fik adskillige kvinder brændt på bålet.

Men da han anklager Anne Sørensdatter, kendt som Blommen, bliver det hans fald. Hun er en synsk ung kvinde i 20'erne, der også virker som klog kone.

Blommen tilstår og angiver samtidig 15 andre kvinder for at være i Satans fold. Mange af kvinderne hører dog til det bedre borgerskab, og det får de prominente familier på egnen til at protestere. Arenfeldt er gået for vidt og får nu selv en sag om æreskrænkelse på halsen.

Blommen beholder sit liv, men bliver ikke desto mindre dømt for løgnagtighed, pisket og landsforvist.

3. Den pissende bondekone

Anne Palles bliver den sidste danske kvinde, som officielt dømmes til at blive brændt på bålet for at være heks. Det sker i 1693.

Seks år tidligere i 1687 er hun og hendes mand blevet tvangsflyttet fra deres gård til en forfalden landejendom, fordi den nye herredsfoged skulle rykke ind på gården. Det har efter sigende gjort Anne Palles så rasende, at hun har pisset i porten til gården, hvor kvæget skulle gå igennem, og på den måde bragt ulykke over den nye herredsfogeds gård.

Under tortur tilstår den 74-årige kvinde alle anklagerne mod sig, og hun bliver af højesteret dømt til at dø på bålet. Kong Christian 5. viser næste dag nåde og befaler, at hun skal halshugges, inden hun bliver brændt.

Ca. 1000 danskere blev henrettet som hekse - her er tre eksempler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce