Bogperle: Det særlige glimt i de islandske øjne

Halgrimur Helgason - en af de mange storartede islandske fortællere. Foto: Lindhardt og Ringhof/Hari

Bogperle: Det særlige glimt i de islandske øjne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hallgrimur Helgason bytter 1000 grader-kvinden ud med en ung mand, der vil finde vej ind i kunsten, men har nok at gøre med at finde egne ben.

Bøger: De kan altså noget særligt, de islændinge. Der bor kun godt en kvart million mennesker på øen i Nordatlanten, men Island fostrer den ene store forfatter efter den anden.

Hallgrimur Helgason er en af de nyere. Han er ganske vist født i 1959, men debuterede først som 31-årig. Siden er det blevet til flere spændende romaner, bl.a. "Lejemorderens guide til et smukt hjem"  og "Kvinden ved 1000 grader" fra 2013, der gjorde, at han blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Nu er Helgason på gaden med en ny roman, næsten mere "islandsk" end noget af det, han tidligere har lavet.

"Søsyg i München" hedder bogen, der præsenteres som en "dannelses-roman". Det er den vel også, på den måde, at en dannelsesroman skildrer vejen frem mod den dannelse, unge mennesker kan nå frem til her i livet.

Men forløbet i bogen er ikke præget af dannelse. Det kan være, dannelsen er målet. Men det er ikke hverken midlet eller hverdagen. Helgason fortæller om en ung, 18-årig fyr fra Island, der rejser til München for at studere kunst.

 

Stor tro på egne evner

Vi er i begyndelsen af 1980'erne, og den unge mand opdager, at det internationale miljø i storbyens kunstliv befinder sig i et vakuum. Hippierne har været der - og gjort alt. Der er intet nyt at foretage sig. Kunsten savner originalitet.

Den unge mand kommer med en masse tro på egne evner - kombineret med et brølende mindreværd. På kunstakademiet skal han male værker på fire minutter - lige så lang tid som det tager at fremføre et punkværk.

Det er svært at bevare balancen i den situation, og Hallgrimur Helgason, der delvist selv har været den tur igennem, fortæller brillant historien. Hans pointe er, at ungdommen er et helvede. Eneste trøst: Man kan vokse fra det.

En dejlig historie med dette særlige islandske glimt i øjet og den aldrig svigtende understrøm af humor, ofte meget mørk. For nok er livet vanskeligt. Men alternativet er værre...

 

Hallgrimur Helgason

"Søsyg i München" 

326 sider, Lindhardt og Ringhof

Bogperle: Det særlige glimt i de islandske øjne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce