Anmeldelse: Teenagetypisk juleeventyr med genbrugsmagi

"Tinkas Juleeventyr" er navnet på årets magiske og medrivende TV 2-julekalender. Foto: Agnethe Schlichtkrull/TV 2

Anmeldelse: Teenagetypisk juleeventyr med genbrugsmagi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Tinkas Juleeventyr" ligner med storby-landsby-sammenstød, parallelverdener og portaler imellem dem noget, vi har set mindst et par gange før. Men det betyder ikke så meget, når historien er medrivende, karaktererne velspillede, og eventyret venter forude.

Julekalender: "Hvorfor skal julen altid ligne den, vi havde sidst?" rappede en alletiders nysgerrig og cool nisse engang, fordi han kedede sig over det forudsigelige og triste nisseliv, en traditionsbunden og tjubangløs jul bød ham.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvorfor vores højtelskede højtid på snart alle tænkelige måder er en evindelig gentagelse af sidste år og året før det, men modsat Pyrus kan jeg nu meget godt lide at putte mig i det genkendelige, tilbagevendende og med tiden nostalgiske december igennem.

Alligevel kan det virke en smule trættende at tune ind på "Tinkas Juleeventyr", dette års julekalendersatsning fra TV 2, som præsenterer en storyline a la ung pige møder jævnaldrende dreng, rejser til parallelverden gennem uopdaget portal og sikrer julefreden.

Plakaten er ny, men rammen om "Tinkas Juleeventyr" minder mig umiskendeligt om flere af TV 2's tidligere juletrækplastre som "Jesus og Josefine" og "Jul i Valhal"- måske ikke overraskende, i lyset af at det er samme producent, der står bag alle tre.

Men mens "Jesus og Josefine" kunne lære os noget om kristendom og "Jul i Valhal" om nordisk mytologi, hvad kan "Tinkas Juleeventyr" så?

"Tinkas Juleeventyr"
"Tinkas Juleeventyr" er årets julekalender på TV 2.I hovedrollerne er Josephine Højberg som ungnissen Tinka og Albert Rosin Harson som Københavnerroden Lasse. Desuden medvirker blandt andre Neel Rønholt, Lars Knutzon, Birthe Neumann, Mia Lyhne, Ellen Hillingsø, Paw Henriksen, Martin Bo Lindsten og Christian Tafdrup.

Julekalenderen er produceret af Cosmo Film, der tidligere har produceret "Jesus og Josefine" (2003), "Jul i Valhal" (2005) og forrige decembers "Juleønsket".

Forfatteren bag "Tinkas Juleeventyr" er Flemming Klejn, der i julekalender-regi for TV 2 har været i skriveværkstedet for tredje gang.

"Tinkas Juleeventyr" kan ses på TV 2 hver dag frem til 24. december kl. 20.

 
Julekalenderens hovedroller, Tinka og Lasse, spilles af henholdsvis Josephine Højbjerg (
Julekalenderens hovedroller, Tinka og Lasse, spilles af henholdsvis Josephine Højbjerg ("Pendlerkids") og Albert Rosin Harson ("Panisk Påske").

Fængende arketyper

Historiens hovedkarakter er naturligvis den ambitiøse ungnisse Tinka, velspillet af Josephine Højbjerg. Under nisseamulet-overrækkelsen på den konfliktsky, muntre kong Gobbes og hans slikkede snog af en søn Fileas' slot skifter Tinkas amulet ulig resten af ungnissernes ikke farve, og forfærdet finder hun følgende ud af, at hun er halvt menneske.

Nisseverdenen er forårseventyrlig, og æstetikken er middelalderlig og idyllisk, trods det indledende beskrives som et dystopia (det er jo sneløst!).

Visuelt trækker "Tinkas Juleeventyr" veltænkte tråde til Harry Potter-universet, som særligt skinner igennem under amulet-ceremonien, der lige vel kunne være afviklet med Hogwarts' fordelingshat. Det smager genkendeligt, men med nye, nordiske undertoner og en ulmende magi.

Alt imens i menneskenes verden ankommer københavnerroden Lasse (Albert Rosin Harson) modvilligt til sin farmors firelængede dyreklinik, Søgaard, langt u å æ land, med sin ung-med-de-unge far, Mikkel, og sin nisseelskende lillesøster, Astrid. Alle og sammen er de arketyper inden for genren, og det fænger, for vi kender på sin vis karaktererne allerede. 

Ungdommelige udfordringer

Hverken Lasse eller Tinka føler sig hjemme i deres (nye) omgivelser, og som reaktion planter den ene ansigtet i mobilen, mens den anden prøver at passe ind.

I det perspektiv støder vi på moralen bag historien: En hyldest til mangfoldigheden og en manifestation af idealet om, at man skal turde stå ved, hvem man er - uagtet ophav.

Udfordringerne er genretypisk ungdommelige og håndgribelige for både kerneseerne og deres forældre.

Nok er kollisionen mellem hovedstad og langtudeistad set før og portaler til parallelverdener tryllet åbne før; men historien er ikke desto mindre besnærende.

Med blot én låge åben er der allerede lagt op til en eventyrlig fortælling om det personlige teenagedrama krydret med det mytiske konfliktmysterie, som i fordums tid lagde nisseland øde for sne og magi. Og når først man er havnet på kanalen i kalenderens sendetid, er det svært at spole væk fra de nye, underholdende julevenner, man føler, man kender.   

 

"Tinkas Juleeventyr" kan ses på TV 2 fra 1.-24. december klokken 20.

Anmeldelse: Teenagetypisk juleeventyr med genbrugsmagi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce